Hatékony padlófűtés kialakítása kerámia burkolatok alatt!

A padlófűtés az újépítésű lakóházak több mint 80%-ban megtalálható, így ez a legelterjedtebb fűtési rendszer típus. Emellett egyre terjednek a régi épületek felújításához kifejlesztett ún. vékony fűtési rendszerek. Ezeknek ma már számtalan változata létezik és van egy közös jellemzőjük: valamilyen módon be kell a burkolat alatt ágyazni őket.

Így nap mit nap találkozhatunk a padlófűtési rendszerekkel, és általában úgy burkoljuk őket, ahogy egyéb felületek is burkolunk a lakásban. Tudnunk kell azonban, hogy a padlófűtések esetén sokkal szigorúbb követelményeknek kell megfelelni, mint az egyéb belétéri felületeknél. Egy hatékony padlófűtés kialakítása burkolástechnikailag és anyagválasztás szempontjából is komoly kihívást jelent a szakembernek.

A kiválasztott segédanyagok és a helyes burkolás technika befolyásolja a padlófűtés hatásfokát is!

Ha ez nem megfelelő anyagokkal és módon történik, az a tulajdonosnak hosszú távon kárt okoz. A hosszú időn keresztül elpazarolt energia sokkal többe kerül, mint egy jó anyagokkal helyesen kialakított burkolat többlet ára.

Ahhoz, hogy tudjuk milyen anyagokat használjunk tisztában kell lenni néhány szakmai alapvetéssel.  Nézzük mik is ezek!

Ha a kerámia burkolat kialakításához aljzatot megfelelőnek ítéljük meg, akkor kezdődhet a burkolás. Ha szükséges kiegyenlítés, akkor a vastagságnak megfelelően válasszunk az önterülő kiegyenlítőt a Mapei termékek választékából. Ehhez kiváló és költséghatékony választás a 3-40 mm rétegvastagságban bedolgozható, padlófűtésekhez tökéletesen alkalmas termék a Novoplan Maxi.  

A Novoplan Maxi 3-40 mm vastagságban önthető, gyorskötésű, szálerősített, cementes aljzatkiegyenlítő habarcs. Hővezetési tényezője is jobb, mint más cementes kiegyenlítő habarcsok hővezetése, így a termék használata pozitívan befolyásolja a padlófűtés hatásfokát.

Ha a sok fejtörést okozó vékony padlófűtési rendszerek valamelyikét kell burkolni, akkor sem kell elbizonytalanodnunk. A Novoplan Maxi-val tudunk dolgozni, úsztatott vagy csúsztatott rétegként is. Ha lakókörnyezetekben a fűtési rendszert közvetlenül a hőszigetelő anyagon alakítjuk ki, akkor ezt megtehetjük egy 30-40 mm vastag Novoplan Maxi öntéssel.

Kiegyenlítés után jöhet a ragasztás, ahol figyelnünk kell az üregmentes feketésre. Itt vagy egy könnyített bedolgozhatóságú ragasztót érdemes választani, vagy kétoldalas kenéssel kell bedolgozni egy jó minőségű terméket. Ez utóbbira ideális választás a Keraflex Extra S1, ami a vele 10 mm-es vastagságig kialakítható ragasztóágynak köszönhetően kiváló megoldás nagylapokhoz és padlófűtéshez is.

Ne feledkezzünk meg a fugázásról sem! A szakma szabályai szerint legalább 3 mm-es vagy ennél is vastagabb fugát kellene kialakítani padlófűtések felett. Ehhez ideális megoldás lehet a 2-6 mm fugaszélességhez használható Keracolor FF Flex, ami 30 színben és színhelyes szilikonokkal kapható.

Összefoglalva a fentieket, padlófűtés kialakításakor figyeljünk a segédanyag választásra és a burkolási technológiákra! Így sok energiát és pénzt takarítunk meg hosszú távon!