Házat de gyorsan! – a tégla

A sok ezer éves, természetből vett anyagból készülő és környezetbarát építőanyag, a tégla evolúciója is rekord sebességbe kapcsolt az elmúlt évtizedekben.

Így jutottunk el a nyolcvanas években a szakemberek által megdöbbentő méretűnek és kinézetűnek tartott nútféderes tégláktól, a milliméterpontosra csiszolt felületű modelleken át a gyárilag hőszigeteléssel ellátott falazóanyagokig. Ezek a technológiák ma is egymás mellett léteznek, így igényeink és persze pénztárcánk lehetőségei szerint választhatunk közülük. Hogy mi alapján érdemes egyik vagy másik mellett letenni a voksunkat? A szerkezetkész családi ház építésére alkalmas építőanyagok egyik legnagyobb hazai gyártója, a Leier szakértői segítenek eligazodni az alternatívák között.

Nútféderes, csiszolt és hőszigeteléssel töltött téglák

Az égetett kerámiára, a téglára azt szokták mondani, hogy minden, a modern családi ház építéséhez fontos tulajdonságában egységesen jól teljesít. A tégla fő előnyei között tartósságukat, jó hangszigetelő, kiváló hőtároló és hőszigetelő képességüket szokás említeni. Ugyanis ezek az égetett kerámia építési rendszerek jól megtervezett és megformált elemekből állnak, amelyek illeszkednek egymáshoz és jól vakolhatók, így könnyítve a kivitelezés folyamatát.

A téglából épített ház további nagy előnye a rugalmasság: akár építés közben, akár a későbbiekben, hosszú élettartamuk alatt pl. a család létszámának növekedésével szükségessé váló változtatások, átalakítások egyszerűen és zökkenőmentesen megoldhatók. Az esetlegesen szükségessé váló karbantartás könnyen és gyorsan elvégezhető egy téglából épült házon.

Mindezek a tulajdonságok jellemzőek a ma is egymás mellett létező és egyformán keresett három téglacsaládra. A különbség közöttük a mai kor legfőbb kihívásaira adott megoldásokba érhető tetten. A csiszolt, un. ragasztott technológiával készült téglák a kivitelezés gyorsaságának igényére, míg a hőszigeteléssel töltött téglák a szigorodó energetikai szabályozásokra adnak választ.

A ma is jó választás: a nutféderes

A hagyományos tégla összes kedvező tulajdonságát magukban hordozzák a nagy méretű téglák első generációjához tartozó, és a ’90-es évek óta Magyarországon is gyártott un. nutféderes csatlakozású téglatermékek, amelyek szakértők választékában a Leiertherm néven váltak népszerűvé. Ma az egyre szigorodó hőtechnikai elvárások miatt az ebből a termékből épített falazat csak kiegészítő hőszigeteléssel felel meg az előírásoknak, de megfelelő minőségű szigeteléssel akár passzívház építésére is alkalmas, így ma is népszerű műszaki megoldás.

A tégla új generációja: a gyors 

Az új generációs téglák közé tartoznak a milliméter pontosra csiszolt falazóelemek, amelyek használatával minden eddiginél jobban tervezhető az anyagszükséglet. Az un. LeierPlan téglából készült fal pedig nem csak esztétikai megjelenésében, de geometriai mérettartásában is kiemelkedő tulajdonságokkal rendelkezik. Ezeken a kedvező épületfizikai tulajdonságokon túl nagy előny, hogy a csiszolt téglával gyorsan nő ki a ház a földből. Az építési költségek csökkentésének kulcsát is e gyorsaságban, valamint a kisebb habarcsigényben kereshetjük.

Részben a téglák függőleges egymáshoz ragasztásához – a nutféderes kialakítás miatt – nincs szükség habarcsra, de itt a vízszintes felületek is un. vékonyhabarccsal vagy ragasztóhabos technológiával kapcsolódnak egymáshoz az elemek. Ezáltal a csiszolt téglával kevesebb az élőmunka igény, a munkavégzés hatékonyabb, tisztább, és akár -5oC-ig dolgozhatnak a kőművesek. A falazat gyorsabban szárad és akár már 24 óra múlva kezdhető a következő munkafázis.

Az innovátor: a hőszigetelt

Aki a jelenleg legmagasabb műszaki színvonalat képviselő, kiemelt hőszigetelő képességű falazatot szeretne választani, és ezt is feltétlenül egy kellemes lakóklímát ígérő téglából, annak az integrált hőszigeteléssel gyártott LeierPlan iSO rendszer jelentheti a megoldást. Ezen innovatív téglacsalád lényege, hogy a gyártás során a tégla szerkezetébe beépítésre kerül a szálas vagy polisztirol hőszigetelés. A téglába töltött hőszigetelés miatt az így épült falazat egyrétegű falként is rendelkezik olyan energetikai értékekkel, amely nem csupán az előírásoknak (U=0,24 W/M2K), de a szakemberek által ajánlott még szigorúbb követelményeknek is megfelelnek. Sőt akár kiegészítő hőszigetelés nélkül is minősített passzívház építhető belőlük.

Ennél a falazati technológiánál nem is kérdés a gyorsaság, hiszen a hőszigetelés mint munkafázis – és persze annak teljes anyag és munkadíj költsége – kikerül a tervezésből. 

   

A Leier termékek után érdeklődjön a STAVMAT építőanyag kereskedésekben!
2023.05.16.