Házvásárlás: honnan tudhatjuk, hogy kell-e tetőcsere?

Amikor házvásárlásra adjuk a fejünket, sok mindent kell mérlegelnünk, legyen szó ingatlanjogi kérdésekről vagy adózásról. De mire figyeljünk az épülettel kapcsolatban? A Terrán összegyűjtötte, honnan tudhatjuk, hogy a tető cserére szorul.

Természetesen, ha vételi szándékunk komolyra fordul, mindenképp érdemes szakember segítségét kérni. Van azonban néhány kérdés, amit érdemes feltenni az eladónak. Valamint mi magunk is ellenőrizhetünk pár dolgot a tető állapotával kapcsolatban, hogy tudjuk, szükséges-e a felújítás, esetleg a csere.

Ami kívülről is látszik

Egy alapos külső szemrevételezés során is sok mindent megtudhatunk a tető állapotáról.

Látunk-e hullámzást, behajlást a tetőn? Ha igen, akkor nagy valószínűséggel süllyedésről van szó. Ebben az esetben indokolt lehet egy teljes tetőcsere.

Miből készült a tető? Jó tudni, hogy a palatető cserére szorul az egészségünkre káros azbeszttartalma miatt. A Terrán palacsere programjával egyszerű, gyors és költséghatékony megoldást kínál azoknak, akik bitumen alapanyagú zsindely vagy azbeszt palatetőjük cseréjét tervezik.

Milyen a cserepezés állapota? Látunk-e hiányt, elmozdulást, törést, felhajlásokat a széleken vagy bármilyen rongálódást? Az sem jó jel, ha a cserepek mohásodnak, foltosak. A moha magába szívja a nedvességet, ami károsítja a cserepeket, valamint nagyobb terhet jelent a tetőszerkezetnek. Ha a cserepek rossz állapotban vannak, akkor lehetséges, hogy az alatta lévő faszerkezet is cserére szorul. A Terrán tetőcserepei négyféle felületkezeléssel is kaphatók, ezek az eljárások hosszú ideig biztosítanak védelmet.

A cserepek életkora: ha olyan házat készülünk megvásárolni, amely negyven-ötven éve épült és láthatóan azóta nem történt felújítás vagy csere, akkor szinte biztos, hogy ezt nekünk kell majd megtennünk.

Nézzük meg a kémény állapotát: a ferdén álló, láthatóan meghibásodott kéménytest mindig gyanúra ad okot. Sokat elmond a tető állapotáról és a vízelvezetéséről az ereszcsatorna lejtése és a lefolyók megléte. Vizsgáljuk meg, hogy az ereszcsatorna lejtése megfelelő-e vagy megáll benne a víz.

Erre figyeljünk bent és fent

Természetesen senkit sem buzdítunk arra, hogy másszon fel a tetőre, ezt bízzuk szakemberre! A házba belépve, valamint a padlástéren több minden is árulkodik a tető állapotáról.

A vízfolyási, beázás nyomokat a plafonon és a padlástérben is nézzük meg. A kényes pontok a vápáknál és a tetőáttöréseknél keresendők.

Kérdezzük meg az eladótól, hogy tetőfólia beépítésre került-e. Ha igen, akkor az állapotát érdemes megvizsgálni, ehhez kérjük szakember segítségét.

Ha a későbbiekben szeretnénk beépíteni a tetőteret, akkor tudnunk kell a födém terhelhetőségét, a betonkoszorú meglétét vagy annak hiányát.

A gerendázat vastagsága, a tetőlécek állapota szintén sokat elmond a tető állapotáról: kezelve lett-e, sérült, korhad-e a fa. A padlástér betonréteg vastagsága is fontos szempont a hőszigetelő képessége miatt.

Egy egyszerű kérdéssel a tető-hőszigetelésről is fontos információhoz jutunk: kérdezzük meg, hogy milyen gyorsan olvad le a hó a tetőről. Ha ugyanis gyorsan olvad, akkor szökik a meleg a házból, tehát nem megfelelő a tető szigetelése. A Terrán MediCOMFORT tető-hőszigetelő rendszerével télen a házban tudjuk tartani a meleget, nyáron pedig a hűvösebb hőmérsékletet tudjuk biztosítani az épületben.

TetőtÉpítek: ahol minden kérdésre választ kapunk

Ha tetőfelújításra vagy –cserére szorul a megvásárolni kívánt házunk, akkor a Terrán TetőtÉpítek felületén minden kérdésre választ kapunk. Ezen a platformon információk segítik a döntést, legyen szó cseréptípusról, ereszcsatornáról vagy napelemes tetőcserépről. Az oldalon referenciafotók, videók, edukációs anyagok mellett a tetőcserepekre, az ereszcsatorna-rendszerre, valamint a Terrán Generonra is kérhetünk díjmentes, nagyságrendi számítást a Terrán TetőKalkulátor segítségével. Az inspiráción és tájékoztatáson túl megtalálhatjuk a megfelelő tetőfedő szakembert álmaink otthonának megvalósításához az Ácskereső aloldalon.

A Terrán termékek után érdeklődjön a STAVMAT építőanyag kereskedésekben!
2023.10.01.