Hogyan készítsük fel a tetőt az extrém melegre?

Az utóbbi években egyre többet hallhatunk melegrekordok megdőléséről, amelyek nyáron extrém magas hőmérsékletekben nyilvánulnak meg. A Meteorológiai Világszervezet (WMO) nemrég azt jelezte, hogy 2060-ig egyre gyakoribbak lesznek az erős hőhullámok, amik sokaknak megnehezíthetik a hétköznapokat, a nem megfelelően szigetelt házak esetén pedig az otthonlétet is. Milyen megoldásokat ajánl a BMI Bramac a korszerű, hőségben is ellenálló tetőrendszerekhez?

A nyári meleg elleni hőszigetelés a téli meleget is benntartja

Sokan gondolják azt, hogy a ház nyílászáróinak cseréje a kulcs ahhoz, hogy évszaktól függően bent, illetve kint tartsuk a meleget. Pedig télen a felfűtött otthon melege felfelé száll, így az épület hővesztesége a padlásfödémen vagy a tetősíkon a legjelentősebb, nyáron pedig a közvetlen napsütés következtében a tetőszerkezet igencsak túl tud hevülni, így a tetőtérben elviselhetetlen hőmérsékletet tapasztalhatunk. Ha rossz a tető szigetelése, mindkét évszakban számolnunk kell a magas energiaköltségekkel (fűtés vagy klíma).
Akár a nyár extrém kánikuláira, akár a téli csípős hidegre szeretnénk felkészíteni a házat, a tetőszerkezet korszerűsítésére és szigetelésére a munkálatok kiemelt részeként kell tekinteni. A hőszigetelés a tető több részén is megvalósítható, és egyszerre jelent megoldást minden évszakra. Ha pedig az erős napsugárzástól akarjuk óvni a tetőt, érdemes kifejezetten olyan tetőcserepet választani, amely hővisszaverő technológiával készült.

Tetőcserepek a nyári kánikulákra tervezve

Míg a manapság divatos, sötét színű betoncserepek jobban elnyelik a hőt, addig a hővisszaverő technológiát alkalmazó tetőcserepek a nyári kánikulában is élhetőbbé teszik az otthont. A BMI Bramac egy különleges eljárással épp erre az igényre fejlesztette ki a Thermo Protector infravörös sugárzást reflektáló felületet. A tetőcserép felületképzése olyan pigmentanyagot tartalmaz, amely növeli a felület reflexiós képességét, ezáltal kevésbé nyeli el a Napból érkező infravörös sugarakat. Egy hagyományos felületkezeléssel készült sötétszürke tetőcserép csupán 4,6%-os reflektáló képességgel rendelkezik, ezzel szemben ugyanez a reflexiós képesség a Bramac Thermo Protector tetőcserép esetén 22,3%!

A hővisszaverő tulajdonsággal rendelkező tetőcserép hátoldalán mért hőmérséklet így az eddigi fedőanyagokhoz képest akár 20°C-kal is alacsonyabb lehet. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a fedőanyag a megszokott 80°C helyett körülbelül 60°C–os hőmérsékletre melegszik csupán. A tetőtér hőszigetelésének így jelentősen kisebb hőteherrel kell megbirkóznia, így akár 5-10 fokkal is csökkenthető a hőmérséklet a tetőtérben.

A Bramac Thermo Protector felület az alábbi termékcsaládoknál és színeknél elérhető:

Star tetőcserepek
• Római Star – sötétbarna, antracit
• Tegalit Star – ezüst metál
• Platinum Star – ezüst metál, barna metál

Prémium tetőcserepek
• Tectura Thermo Protector – antracit, sötétbarna
• Duna Thermo Protector – antracit

Nézze meg a BMI Bramac rövid videóját a Thermo Protector technológiáról!

Hőszigetelés a padlásfödémen vagy a tető síkjában

Attól függően, hogy a tetőteret lakótérként akarjuk berendezni vagy sem, a tető síkjában vagy a padlásfödémen érdemes elhelyezni a hőszigetelést.
Ha a tetőtér nem kerül beépítésre, a padlásfödém hőszigetelésében érdemes gondolkodni. Ez a hatékonyabb megoldás. A hőszigetelő anyag (pl. járható szigetelőlemez táblák vagy ásványgyapot) egyszerűen elhelyezhető a padlásfödémen, vízszintes lefektetés esetén akár rögzítés nélkül is. Ilyenkor érdemes számolni azzal, hogy szükség van egy párazáró rétegre is, ami a pára szerkezetbe bejutását előzi meg. A BMI Bramac ilyen esetben a Bramac Membran 100 2S párazáró fóliát javasolja, amely a legmagasabb, Star kategóriájú rendszercsomagban is megtalálható.

Ha a tetőtér az élettér része lesz, a hőszigetelést a tető síkjában kell elhelyezni, akár a szarufák között, azok alatt vagy felett, esetleg kombinálva ezeket a megoldásokat. Általánosságban elmondható, hogy a lágy, puha anyagú szigetelések belső felhasználásra, a szarufák közé vagy alá helyezhetők el (pl. üveg- vagy kőzetgyapot, befújt cellulóz), ha viszont felettük szeretnénk szigetelni, fontossá válik az anyag megfelelő nyomószilárdsága és alaktartóssága. Erre ajánlja a BMI Bramac a BMI Thermazone BramacTherm PIR szigetelőtáblákat.
További tippek tetőszigeteléshez.

Érdemes rendszerben gondolkodni

A magastetők hőszigetelése ma már jóval több lehetőséget rejt a megfelelő vastagságú szigetelőanyag kiválasztásánál. Elérhetőek olyan speciális tetőrendszerek, amelyek különösen hatékonynak bizonyulnak az energiagazdálkodás terén: ilyen a BMI Bramac Construma Nagydíjas °Cool Tetőrendszere. Egy ilyen tető hőreflektáló tetőcserepekből, speciális tetőfóliából és hőszigetelésből, valamint szakszerűen kivitelezett átszellőzésből áll, amelyek együttesen több mint 11 °C-kal csökkenthetik a tetőtérben mért hőmérsékletet, az átlagos fűtésszámla pedig a téli időszakban akár 48%-kal lehet alacsonyabb. Ráadásul a csúcshőmérséklet 7 órával is kitolható, hogy ne az esti órákban tetőzzön a meleg.

És hogy milyen rendszerelemeket tartalmaz a °Cool Tetőrendszer?
Ezen az oldalon elérhetők a részletek.

Ha naprakész szeretne lenni a márka híreivel, újdonságaival kapcsolatban, kövesse figyelemmel a BMI Bramac és BMI Villas híreit már egy oldalon, a megújult BMI Magyarország Facebook-oldalán.

A BMI Bramac termékek után érdeklődjön a STAVMAT kereskedésekben!
2022.08.19.