Hogyan tisztítsuk az ACO vízelvezető folyókát?

Ahhoz, hogy kültéri ACO vízelvezető folyókánk megbízhatóan működjön, érdemes évente legalább egyszer kitakarítani. A tisztításhoz ideális időszak az ősz vége, amikor a lehullott falevelek a rendszer dugulását okozhatják. Ha azonban biztosra akarunk menni, a nyár előtt is megnézhetjük, hogy nincs-e eltömődve a folyókánk. A rendszer egyszerű felépítéséből adódóan az ellenőrzés és tisztítás majdhogynem gyerekjáték. Nézzük is meg a lépéseket.

A tisztításhoz szükségünk lesz néhány szerszámra:

• kiemelő kampó vagy horog. Egy olyan tárgy, amit a rács alá be lehet akasztani és függőlegesen felhúzhatjuk vele a rácsot
• kézi kefe és lapát
• vödör

1. lépés: Távolítsuk el a rácsokat
Helyezzük a horgot a rácsok illesztéséhez középre. A képen piros körrel jelöltük a záródási pontot. Forgassuk el tetszőleges irányba a horgot úgy, hogy ellenállás alakuljon ki. Húzzuk fel erőteljesen addig, amíg a rács ki nem emelkedik. Most a másik kezünkkel emeljük ki a rácsot. A 30 évesnél nem idősebb rácsok csavar nélküli reteszekkel vannak ellátva, ami azt jelenti, hogy a csavarokat nem kell előre meglazítani. Amennyiben a rácson mégis látunk csavarzárakat, akkor először lazítsuk meg azokat. Ugyanezzel a módszerrel távolítsuk el az összes rácsot.

ACO_Kisokos_folyóka_tisztítása-1  ACO_Kisokos_folyóka_tisztítása-2

2. lépés: Tisztítsuk meg a folyókát egy lapáttal és seprűvel
A levelek eltávolítására a folyókából használjunk kis lapátot. Ügyeljünk arra, hogy a csatorna mellett folyamatosan haladjunk, hogy ne maradjon levél a folyókában. Ezek után alaposan söpörjük le a folyóka széleiről a homokot a csatorna irányába, majd egy lapát segítségével távolítsuk el onnan.

ACO_Kisokos_folyóka_tisztítása-3 ACO_Kisokos_folyóka_tisztítása-4 ACO_Kisokos_folyóka_tisztítása-5

3. lépés: Tisztítsuk meg a levélfogó kosarat
Emeljük ki a levélfogó kosarat a füleinél fogva. A benne levő szennyeződést, leveleket öntsük ki. Mielőtt a kosarat visszahelyezzük a helyére, győződjünk meg róla, hogy nincs-e további szennyeződés a kosár helyén. Amennyiben homokot, levelet látunk ott, akkor egy lapát segítségével távolítsuk el azt.

ACO_Kisokos_folyóka_tisztítása-6ACO_Kisokos_folyóka_tisztítása-7ACO_Kisokos_folyóka_tisztítása-8

4. lépés: Helyezzük vissza a rácsokat. Ha szükséges, öblítsük le a csatornát
Ha az folyóka kézi kefével és lapáttal nem tisztítható meg kellőképpen, akkor a kerti slaggal öblítsük ki. Ezután visszahelyezhetjük a rácsokat. Induljunk el a folyóka egyik vége felől. A rácsot helyezzük úgy a folyókára, hogy a reteszelő részek egymás fölé kerüljenek. Ezután bátran lépjünk a rácsra olyan erővel, hogy az a helyére kattanjon. A finomabb beállítás és elhelyezés érdekében a rácsot előre és hátra csúsztathatjuk a lábunkkal. Hasonló módon tegyük vissza a többi rácsot is.

ACO_Kisokos_folyóka_tisztítása-9  ACO_Kisokos_folyóka_tisztítása-10