Hogyan válasszunk színvakolatot?

Amikor a vakolat színének kiválasztására gondolunk, egyszerű feladatnak tűnik, hiszen a legtöbbeknek van valamilyen előzetes, bár nem túl konkrét elképzelése. Befutónak gondoljuk a kedvenc színünket, egy másik épületen megtetszett árnyalatot, vagy az egyszerűség kedvéért a szomszéd házának színét. Aztán amikor a kereskedésben elénk kerül a Mapei színkártya 1002 színnel, ez az egyszerű döntés hirtelen sokkal nehezebbé válik.
Segítségként összeírtunk néhány hasznos tanácsot!

Törekedjünk harmóniára!

Először is, nagyon fontos, hogy a homlokzat színe vagy passzoljon a cseréphez, az ereszhez és a nyílászárókhoz (monokróm színharmónia), vagy üssön el tőlük teljesen, erős kontrasztot alkotva (polikróm színharmónia). Elsőként erről kell dönteni. Erre szabály, tanács sajnos nincs, ez az egyedi ízlésünkre van bízva.

Ügyeljünk az arányokra!

Másodszor, jó, ha tudjuk, hogyha a homlokzat színe sötétebb, mint a lábazaté, akkor a homlokzat lesz hangsúlyos, ha a lábazat színe a sötétebb, akkor a lábazat lesz a hangsúlyos. Itt talán érdemes a lábazat színére sötétebb vakolatot választani. Egyrészt, ha lentről felfelé világosodik a szín, kecsesebb hatása lesz a homlokzatnak, másrészt a lábazati térben lévő igénybevételek sem látszódnak meg annyira egy sötétebb vakolaton.

A struktúra meghatározza a stílust!

Harmadszor, a struktúra. A Mapei termékeiből 0,7 mm; 1,2 mm; 1,5mm; 2mm szemcsenagyságokból választhatunk. Minél nagyobb a szemcse, annál karakteresebb a homlokzat. Itt szintén nincs ökölszabály, itt is az egyéni ízlésünk a fő szempont. Nagyon minimális különbségek ezek, a lényeg a hatás. Egy 0,7 mm-es vakolat körülbelül egy méterről nézve látszik vakoltnak, távolabbról inkább festett homlokzatnak tűnik. Az 1,2 mm-es szemcseméret esetén két méter már ez a távolság, az 1,5 mm-esnél már három-négy, míg a 2 mm-es öt-hat méterről látszik egyértelműen vakoltnak/strukturáltnak. A döntés az Ön kezében van, hogy mennyire szeretné hangsúlyossá tenni a homlokzatát.

A színek hatnak ránk!

Végül, a homlokzat üzenete. Mi az, amit szeretnénk érezni, amikor hazaérünk? Ebben sokkal nagyobb szerepe van a színeknek mintsem gondolnánk. Hiszen amikor megállunk az otthonunk előtt, a homlokzat az, amivel először találkozunk. Mit üzenjen? Dinamikát? Megnyugvást? Erőt? Vidámságot? Ez is teljesen Önre van bízva!

A Mapei Master Collection nevű színkártyájának 1002 homlokzati színéből biztosan megtalálja Ön is azt amelyik a legjobban tükrözi az Ön karakterét!

A Mapei termékek után érdeklődjön a STAVMAT építőanyag kereskedésekben!
2023.06.05.