Hőszigetelés: gondolkozzunk rendszerben!

Számtalan prezentációban és hőszigeteléssel kapcsolatos tájékoztatóban feltűnik ez a mondat. Lehet, hogy nem is olvassuk már el, annyiszor láttuk. De belegondoltunk már abba, hogy mi az oka annak, hogy minden releváns felületen így vagy úgy, de feltűnik ez a mondat?

Egy hőszigetelő rendszer hat részből áll:

  • a hőszigetelő lemezből,
  • a ragasztóból,
  • az üvegszövet-hálóból,
  • a dűbelekből,
  • a színvakolat alapozóból
  • és a színvakolatból.

Mindegyiket külön-külön lefuttatva egy keresőben össze tudjuk állítani a legolcsóbb hőszigetelést. De ez nem rendszer! Az olcsó mindig csak addig jó, amíg valami baj nem történik. De erről egy kicsit később!
Néhány évvel ezelőtt bevett szokás volt, hogy kaptunk egy hőszigetelési anyag ajánlatot, megszoroztuk kettővel, és meg is volt a ház anyag + munkadíj költsége.
Sokkal most sem bonyolultabb a képlet, csupán egy összeadással lett több; a kapott hőszigetelési anyag ajánlatot szorozzuk meg hárommal, utána még adjuk hozzá az anyag árát, és meg is vagyunk. Mennyivel is több ez, mint pár éve? Majdnem háromszor. És itt csatolnék vissza az olcsón összekeresgetett anyagokra. Az anyag lehet, hogy így olcsóbb. De a kivitelezési díj nem változik, az ugyanúgy a háromszorosa lesz az anyagnak!

Milyen gond adódhat a külön megvásárolt anyagokkal?

A kivitelező mindent előírás szerint végez. Az időjárás megfelelő, a dűbelszám megvan, megvárja a rétegek közötti száradási/kötési időket, egyszóval tökéletes munkát végez. De mégis két-három hónap múlva elválik a lemez a ragasztótól, vagy hullámos lesz a szín a falon. Először nyilván a kivitelezőt fogjuk szamon kérni, aki meg fogja mutatni nekünk, hogy az előírás szerint végzett mindent, nem az ő hibája.

Hova tudunk ekkor fordulni?

Kihívjuk a ragasztó gyártóját? Nyilván kimegy ellenőrizni, de ha olyan hőszigetelő lemezzel szigeteltünk, amit ő nem vizsgált, nem fog tudni segíteni.
Kihívjuk a színvakolat gyártóját? Ő azt fogja mondani, hogy a hullám nem a szín, hanem az alatta lévő üvegszövet megcsúszásából adódik, az ő színe az alatta lévő réteghez megfelelően tapad, a hiba máshol van.
Ott állunk egy csúnya homlokzat előtt amire milliókat költöttünk, de mi nem ezt akartuk. De senki nem segít. Még mindig olcsóbb a hőszigetelés?  Ha így veszünk hőszigetelést, senki nem fog (tudni) segíteni nekünk!
A hőszigetelés és a hőszigetelő rendszer között ugyanis az a különbség, hogy a rendszert a rendszergazda együtt összeépítette, megvizsgálta, minősítette, a gyártást folyamatosan ellenőrzi, és a jogszabályi előírásoknak megfelelő paraméterek között tartja minden elemét. Így biztosítja, hogy egy hőszigetelő rendszer évtizedekig teljesítse, amire hivatott! 
A rendszer meghatározása így szól: egyetlen gyártó által, legalább két külön elemből álló együttesként forgalomba hozott építési termék, amelyet össze kell szerelni ahhoz, hogy az építménybe be lehessen építeni!
Ha minden rendszer elemet a rendszergazdától vásárolunk, minősített és bevizsgált rendszerünk van a házunk homlokzatán. Ha bármi probléma merülne fel, a rendszergazda területi képviselőjével kell felvennünk a kapcsolatot, aki ebben az esetben köteles hivatalosan eljárni, és a hibákat a gyártó költségén megjavítani!
Gondolkodjon tehát rendszerben, legyen biztonságban, és ismerje meg a Mapei Mapetherm homlokzati hőszigetelő rendszereit!

A Mapei termékek után érdeklődjön a STAVMAT építőanyag kereskedésekben!

2024.04.16.