Hőszigetelés, jó befektetés

Aktuális téma a hőszigetelés nemcsak a közeli tél és a 2020-ban szigorodó előírások miatt, hanem mert egyre többen gondolnak otthonuk hőszigetelésére, mint megtérülő befektetésre. Gyakorlatiasabb kérdés, hogy milyen felületet és mivel érdemes szigetelni és van-e megfelelő szakember a kivitelezéshez. Összeállításunkban a piaci tendenciákról beszél a piac egyik meghatározó szereplője.

Elmondható, hogy az elmúlt év iparági fellendülése, az építési piac élénkülése a jelentős piaci részesedéssel rendelkező BACHL Hőszigetelőanyag-gyártó Kft. értékesítési számaiban is nyomon követhető. Egy beszélgetés során Varga András, a cég ügyvezetője elmondta, hogy tapasztalataik szerint az építkezők, felújítók egyre tudatosabban, az energiamegtakarítást célként szem előtt tartva, döntenek a hőszigetelés mellett. Az elmúlt években az építőanyag-gyártók nagy része a felújításhoz használható hőszigetelő termékekre koncentrált, és ez a tendencia nem is mutat változást, de látszik az erősödő kereslet az épület különböző felületeihez használt anyagoknál is.  „Természetesen vannak termékkörök, amelyek innovatív tulajdonságaik miatt a növekedésből erőssebben részesültek, mint a grafitadalékkal rendelkező, azonos vastagság mellett akár 25 %-kal kedvezőbb hőszigetelési tényezőt kínáló EPS, az Extrapor, valamint a szintén kiemelkedőn jó hőszigetelési tulajdonsággal rendelkező PIR termékcsalád.” – nyilatkozta Varga András.

A hőszigetelés jól számszerűsíthető befektetés

Sok olyan helyzet adódhat egy építkezés során – a családi ház felújítástól a műemlék épületekig – amikor számít a hőszigetelő lapok „vékonysága” is. Ha egy családi házat veszünk példaként, akkor 140-150 m2 hasznos alapterületű épületnél (30 cm nútféderes vázkerámia falazattal, eleget téve az U‹0,13 W/ m2K hőátbocsátási szintnek) egy közel 25 %-kal jobb hőszigetelő képességű, 5 centiméterrel vékonyabb grafitos BACHL Extrapor hőszigetelést beépítve, akár 3 m2-rel nagyobb lehet hasznos alapterület. Így nem tűnik soknak, de akár egy kis gardrób vagy kamra helye is lehet, mely értékesítéskor jól számszerűsíthető. Ez az új előírásoknak is megfelelő szigetelés már az első fűtési szezonban hónapról-hónapra kamatozik, és további energiahatékonysági paraméterektől függően, a korábbi fűtési költség 20-40 százaléka is megtakarítható egy tél alatt. Befektetésünk havonta térül meg a ki nem fizetett rezsi formájában.

Jó közérzet és szakszerű kivitelezés

Mert egy jól hőszigetelt otthonban a 21 oC -ot is kellemesebbnek, melegebbnek érezzük, ha a falak „nem húznak”. Így ez is fűtési költség-megtakarítást eredményez, hiszen nem nyúlunk állandóan a termosztáthoz.

Nem elég azonban a jó alapanyag a hőszigeteléshez, a hosszútávú megtérülést csak a szakszerű kivitelezéssel biztosítható. Szakembert pedig ma Magyarországon nem is olyan könnyű találni. Varga András szerint sok esetben manapság a kivitelezés és a gyártás során egyaránt a szakemberhiány állít korlátokat. „A projektek indulását a kivitelezők miden esetben a rendelkezésre álló munkaerők függvényében vállalják, aminek következtében nem ritkák a 6-8 hónappal előre elvállalt és beárazott munkák, amelyek nagyfokú bizonytalanságot rejtenek magukban.”

Ugyan a BACHL menedzsmentje a 2018-as évben is növekedéssel számol az építőiparban, figyelembe veszik azt is, hogy szakemberhiány mellett a hőszigetelőanyag gyártáshoz szükséges nyersanyagárak és azok hozzáférhetősége is fontos befolyásoló tényező.

Részletes információt a BACHL hőszigetelő anyagokról a cég oldalán talál.