Hurrá felújítunk! Válaszd az alumíniumot!

Kortárs családi ház, vagy éppen kádárkocka felújítása, a PREFA alumínium tetőfedő anyagai a funkcióhoz maximálisan alkalmazkodva egyre gyakrabban jelennek meg az épületeken. Tekintsük át a környezetbarát alumínium tetők néhány előnyét.

Gyors építés, könnyű tető

Egy PREFA alumínium tető 2,3 - 2,75 kg/m² önsúlya mindössze töredéke a hagyományos cserépfedések önsúlyának, így kézzel is könnyedén a tetőre hordható, sőt könnyen alakítható. Ezzel azonban nem csak a kivitelezőket kíméljük, tesszük a munkáját gyorsabbá, de a tető faszerkezetét is.
Építtetők számára az alacsony önsúlyból eredő előnyök elsősorban felújításkor érződnek - a régi faszerkezet megerősítése a legtöbbször elkerülhető. Ezzel időt és pénzt takaríthatunk meg.
A hosszú távú hasznokat az alumínium szinte karbantartásmentessége és tartóssága kínálja.

A fémmel kapcsolatos tévhit szerint nyáron egy ilyen házban melegebb van, de ez nem a külső héjazat anyagán, hanem inkább a kül- és belteret egymástól elválasztó rétegeken múlik. Szakszerű kivitelezéssel sem ez, sem pedig a tetőn kopogó eső vagy jég nem okoz több kellemetlenséget, mintha bármilyen más tetőfedő anyagot választanánk.

Ellenáll szélnek, víznek, fagynak

Amellett, hogy a kiselemes alumínium fedéssel (zsindely és rombusz) széles spektrumban reprodukálható a hagyományos megjelenés, a legmodernebb épületek stílusához is kiválóan illeszkedik. Ez a könnyű és innovatív anyag alap rögzítéssel 235 km/óra szélteherre méretezett, alapanyagának és bevonatának köszönhetően ellenáll minden környezeti behatásnak, így pl. az extrém, akár 50°C-nyi hőingadozásnak is.

Szakszerű építéssel kis hajlászögben is

A rombuszfedéseket a szakirodalom hagyományosan a 25 fokos hajlásszögtől ajánlja, míg a PREFA anyaga, megfelelő alszerkezet mellett, teljes vízállóságot biztosít már 12 fokos hajlásszögtől. A kiselemes fedéseken túl érdemes megemlíteni a korcolt fedésre alkalmas anyagokat is. A Prefalz lemezekkel történő építés vagy felújítás, a kiselemes fedéseknél felsorolt előnyökön túl lehetővé teszi az alacsony, akár 5 fokos hajlásszögű tetők fedését is.
Alumínium tetőfedés alatti elválasztóréteg szükségessége a hajlásszög függvénye. Ez többnyire bitumen alapú, és semmiképpen nem szellőzőszőnyeg. Fontos szabály a fémek összeépíthetősége: felújítás során többször előfordul, hogy egy-egy párkány, vagy díszműbádogos elem eltérő alapanyagból készül. Itt elmondhatjuk, hogy az alumínium csak a rézzel nem építhető össze, illetve a réz elemekből az esővel kimosódó réz-sóktól kell megvédeni azt.

A tartósság jele: P.10

Az alumíniummal kapcsolatban már kevesen hiszik azt, hogy a tetőn vagy homlokzaton majd rozsdásodik – már alapesetként sem merülhet ez fel. A még jobb tartósságot biztosító, kifejezetten a PREFA által kifejlesztett, ún. P.10 bevonat a Coil-Coating eljárással készül. Itt mintegy 20 megmunkálási szinten keresztül két rétegben égetik bele a festéket az elemek felületébe. Ez a védő festékréteg száradás után tartósan ellenáll a hőmérséklet ingadozásainak és az időjárás viszontagságainak szélsőséges körülmények között is. A folyamatos -30°C és +80°C közötti hőmérsékletnek ellenálló termék megfelel a kültéri felhasználás minden követelményének. A tartósság miatt tehát nem kell aggódnunk, a Coil-Coating eljárással előállított bevonatra a cég 40 év alapanyag és a legtöbb bevonata esetén 40 év színgaranciát biztosít.

Napelem és ereszcsatorna

És ha a megújuló energiahasznosító berendezéseket is a tetőre helyeznénk, ezt gond nélkül megtehetjük a rendszer részeként kínált rögzítő elemekkel. Tévhit tehát, ha ún. könnyű tetőt építünk utóbbiról le kellene mondanunk.
Válasszunk a PREFA választékából a tetőhöz illeszkedő ereszcsatornát is, így lesz a kép teljes.

Különösen a műemléki épületeknél, de bármilyen felújításnál előforduló összetett, tagolt tetők fedése esetén a vápák kialakítása, a vízelvezetés, a szellőzés és a megfelelő rétegrend döntő fontosságú. Ezek kialakításához a PREFA munkatársai sokrétű szakmai segítséget kínálnak.

Inspirálódjon a PREFÁVAL!

Új ház építésénél és felújításnál is hasznos segítséget nyújt a PREFA fotómontázs alkalmazása, amellyel otthonára próbálhatja a PREFA homlokzati elemeit!

A Prefa termékek után érdeklődjön a STAVMAT építőanyag kereskedésekben!
2023.05.16.