Időjárásálló homlokzati vakolat

A környezeti és időjárási hatások a homlokzat befejező rétegét, a színező vékonyvakolatot alaposan próbára teszik. Megfelelő anyagok kiválasztásával sokat tehetünk azért, hogy a károsodás és értékcsökkenés minél kisebb, a vakolat élettartama pedig minél hosszabb legyen.

A Baumit StarTop vékonyvakolatát azoknak a problémáknak a megoldására fejlesztették ki, amelyek leginkább felelősek a vakolat korai elöregedéséért, azaz a pára és csapadék okozta terhelésekért.

Alga, penész és a nedvesség
Az egyik ilyen – egyre gyakrabban előforduló – károsodás az alga- és penészfoltok megjelenése a homlokzaton. Ezek leginkább a hűvös, árnyékos és mindenekelőtt a nedves közegben indulnak fejlődésnek. A penész ellen a vakolatba kevert penészirtó vagy gátló szerek bekeverése nyilvánvalóan nem járható út, hiszen az általános környezetvédelmi alapelvek, előírások és a károsanyag-kibocsátásra vonatkozó egyre szigorodó előírások összeegyeztethetetlenek ezzel a megoldási iránnyal.

 

Ha a homlokzat felülete folyamatosan (vagy gyakran) nedves, előbb-utóbb megjelennek az algák (zöld) és a penészfoltok (szürke), bár a homlokzat fizikailag nem sérült, de nem esztétikus, és az ingatlan értékét rontja.

A csapadékcseppek lepergetése és a felület gyors száradása miatt a vakolat hosszan megőrzi színét és tisztaságát, valamint műszaki tulajdonságát.

A hidrofób-hidrofil vakolatok
Bár a penész- és algafoltok kialakulását „vegyszeresen” nem tudjuk megakadályozni, a károsodás számára kedvező körülmények kialakulása ellen sokat tehetünk. A Baumit StarTop színezett vékonyvakolat úgynevezett hidrofób-hidrofil vakolat, melynek szerkezete az algásodás és gombásodás veszélyét minimálisra tudja csökkenteni azáltal, hogy a felületen alig engedi meg a nedvesség jelenlétét. Ez a száraz-pórus hatás.
A vakolat hidrofób viselkedésénél fogva erős a vízlepergető hatása, ezért a felületre kerülő nedvesség a felületi feszültség miatt csepp formájú marad és gyorsan távozik a homlokzatról, és a vízcseppek pedig magukkal viszik a szennyeződések egy részét.

A maradék nedvesség viszont a vakolat hidrofil tulajdonsága miatt a porózus felület külső részébe szívódik. Napsütés hatására a vakolatréteg külső pórusaiba szívódott nedvesség a nagy fajlagos felület miatt hamar elpárolog, gyorsan szárad, megakadályozva ezzel az algásodás kialakulásának kedvező körülményeket.

Tehát ezzel a hidrofil tulajdonsággal a vakolat fokozott védelmet nyújt az algák és gombák megtelepedése ellen, hiszen a hagyományos vakolatokhoz képest jóval kevesebb nedvességet vesz fel és sokkal gyorsabban szárad.

A hidrofób-hidrofil tulajdonságot szemlélteti az alábbi animációs videó:
https://www.youtube.com/watch?v=DySJ0KEMRjs

Korall struktúra
A korall felépítéséhez hasonlóan a Baumit StarTop vékonyvakolat külső rétege porózus kialakítású, csak mikroszkóppal látható, sok apró üregből és pórusból áll, ami a rá kerülő víz nagyobb felületen történő eloszlását és felszívódását teszi lehetővé. A vakolat szemcsestruktúrájából következő száraz-pórus hatás eredménye a homlokzat gyors száradása.

A koralltelep sok apró üregből áll. A pórusok nagy felületet képeznek, így nagy hatásfokkal történik a víz felszívódásaA Baumit StarTop vakolat felületének mikroszkopikus felvételén látszik, hogy a struktúra nagy felületet képez, így hatékonyan oszlik el a nedvesség

A Baumit StarTop színezett vékonyvakolat tulajdonságai

Szilikongyanta kötőanyagú prémium vékonyvakolat. Nagy ellenálló képességű, víztaszító, magas páraáteresztő képességű, feldolgozásra kész homlokzati vékonyvakolat kézi és gépi feldolgozásra.

  • Gyorsan száradó felület
  • Kiváló feldolgozási tulajdonságú
  • Algásodás és penészesedés elleni megnövelt védelem

Alkalmazási lehetőségek, feldolgozás
A Baumit StarTop prémium vékonyvakolat minden típusú Baumit hőszigetelő rendszer válaszható vakolata. Alkalmazható teherbíró, száraz, por-, fagy-, kivirágzástól és laza részektől mentes felületeken: ásványi alapfelületeken, betonon, jól tapadó meglévő ásványi vakolaton, illetve ásványi festéken. Figyelve és csak korlátozottan alkalmazható mészvakolaton. Nem alkalmas műanyag, műgyanta, fa- és fém-, valamint lakkozott, enyves és olajos festékkel kezelt felületen, illetve diszperziós bevonatokon. Felhordás előtt Baumit PremiumPrimer alapozó használata szükséges, melynek várakozási ideje minimum 24 óra.A Baumit StarTop prémium homlokzati vakolat a Baumit Life színpaletta négyjegyű számból álló kódjaiból azokban a színekben kapható, melyek 2-re és 9-re végződnek. Erről a baumitlife.com oldalon található információ.

Homlokzati hőszigetelés, kül- és beltéri vakolatok, aljzatképző anyagok, hidegburkolati ragasztó rendszerek a Baumittól. Ha építkezik, ha kivitelező vagy építész, látogasson el a Baumit honlapjára, és kövesse információit a Facebookon!