ISOVER hőszigetelések

A hőszigetelési követelmények egyre szigorodnak:

Hőszigetelt

épülethatároló szerkezetek

U (W/m2K)

hőátbocsátási tényező

2018-19(21)

2019(21)-től

Tetőterek, padlásfödémek, búvóterek, árkádfödémek

0,17

0,15

Homlokzati falak

0,24

Lábazati falak, alagsori-, pincefalak 1,0 m mélységig, talajon fekvő padlók

0,30

Mivel 1-3 év múlva már nulla energiaigényű épületet kell építeni, ezért az épületszerkezetek hőszigetelésének tervezésekor már az erre vonatkozó követelményt (U<0,15 W/m2K) ajánlatos figyelembe venni, különös tekintettel a használatba vétel időpontjára.

Nézzük meg hát, hogy az egyes épületszerkezetek hőszigetelésére milyen típusú ISOVER hőszigetelést mekkora vastagságban kell beépíteni.

1. Tetőterek hőszigetelése

  • A ferde szakaszok

A szarufák közé 15 cm UNIROL PROFI (lD = 0,033 W/mK) vagy UNIROLL PLUS (lD = 0,036 W/mK) üveggyapot filc kerül beépítésre. A szarufák alatt nem a megszokott vízszintes faváz közé kerül az üveggyapot hőszigetelés, hanem a szarufák függőleges síkjára (oldalára) szerelt RIGIPS CD távtartókra alulról rápattintott RIGIPROFIL CD 27/60 C profilok közé. A vízszintes faváz ugyanis jelentős hőhíd, a távtartó és a C profil azonban nem az, így a szarufák alatt kisebb vastagságú hőszigetelés beépítése is elegendő. A szarufák alá vagy 10 cm UNIROL PROFI, vagy 12 cm UNIROLL PLUS üveggyapot filc beépítése szükséges.

A szarufák alatt a vízszintes faváz helyett a RIGIPS fémszerkezet alkalmazása, valamint a kisebb vastagságú hőszigetelés beépítése költségmegtakarítást eredményez.

A szarufa külső síkján alátétfóliaként a páraáteresztő TYVEK Solid fóliát, az üveggyapot hőszigetelés alá pedig a télen párazáró-légzáró, nyáron páraáteresztő VARIO KM Duplex UV klímafóliát kell elhelyezni.

  • A fogófák

A fogófák között és alatt szintén ezeket az UNIROL üveggyapot filc hőszigetelő anyagokat célszerű alkalmazni. A fogófák alatti hőszigetelés RIGIPS direkt függesztők és állítható kengyelek közé kerülhet, vagy itt is alkalmazható a ferde szakaszoknál ismertetett RIGIPS CD távtartó és a RIGIPROFIL CD 27/60 profil. Ezek miatt itt is költségmegtakarításra van lehetőség.

A fogófákra a magas páradiffúziós ellenállása miatt OSB lemezt beépíteni szigorúan tilos! A legegyszerűbb páraáteresztő és lépésálló felület a ritkított deszkázat.

2. Padlásfödémek, búvóterek hőszigetelése

Egy épület energiafelhasználásának csökkentése a legegyszerűbben és legolcsóbban a padlásfödém hőszigetelésével érhető el. A hőszigetelés révén az épület hőveszteségének mintegy 30 %-a takarítható meg családi házak esetén. 

A padlásfödém

ISOVER üveggyapot filc hőszigetelés vastagságok (cm)

Domo Plus

l = 0,038 W/mK

Uniroll Plus

l = 0,036 W/mK

Nemjárható*

vasbeton

borított gerenda

csapos gerenda

2 x 12

10 + 12

2 x 10

22

20

12 + 5

Járható**

vasbeton

borított gerenda

csapos gerenda

10 + 18

10 + 16

10 + 12

10 + 15

2 x 12

20

* A hőszigetelésre a póruszáró TYVEK Solid páraáteresztő fóliát kell teríteni.

** A párnafák közötti hőszigetelésen a párnafákra rögzített ritkított deszkázat a járófelület. OSB lemez alkalmazása itt is tilos!

A födémre, a hőszigetelés alá nem kell párazáró réteget teríteni!