Júliustól már az energiahatékony házakon van a fókusz

A hatályos épületenergetikai jogszabályok értelmében 2022. július 1-től minden új épületnek kötelező a közel nulla energetikai teljesítmény elérése. Az elmúlt évtized elején még csak formálódó uniós energiahatékonysági elvárásokat szem előtt tartva a Wienerberger már évekkel ezelőtt kidolgozott egy olyan koncepciót, amely felhasználásával épült ingatlanok nem csak hogy teljesítik, hanem felül is múlják az új követelményeket. A mérési adatok bizonyítják, hogy a jól megválasztott építőanyagok nagyban hozzájárulnak a követelményszint teljesítéséhez.


A 7/2006 TNM rendelet szerint idén július 1-jétől az új épületek már csak a közel nulla energiaigényre vonatkozó követelmények teljesítése esetén kaphatnak használatbavételi engedélyt. Az összetett műszaki szabályozás, az energiahatékonysággal szemben támaszt kötelezően magas elvárásokat. A követelményszint mind az épület egészének mind pedig az épületszerkezetek és az épületgépészet jellemzőit is meghatározza. Az épületnek három szinten kell teljesíteni az elvártakat: határoló szerkezetek hőátbocsátási tényezője (U-érték); fajlagos hőveszteség-tényező és összesített energetikai mutató.

A követelmények teljesülését új és meglévő épületek esetén egyaránt a rendeletben előírt számítási módszerrel kell kiszámolni A Wienerberger e4 ház esetén ezt a számítást már a tervezés során elvégezték, melyről energetikai tanúsítványt is kapott a ház. A mintaház hatéves mérési időszaka lezárult, és stabilan teljesíti az elvárt követelményszintet, méghozzá a rendeletben előírtakhoz képest kedvezőtlenebb körülmények (hidegebb téli időjárás, magasabb belső kívánt hőmérséklet) mellett is.

A követelmények és a környezetvédelmi szempontok mellett, hosszútávon a pénztárcánkat is jobban kíméli egy energiatakarékos ház. Hiszen hatalmas különbség lehet a hőszigetelés terén egy átlagos régi családi ház és egy korszerű, a modern fejlesztéseket és szempontokat szem előtt tartó épület között. Tévhit, hogy a szigorodó előírásokat, illetve az ehhez szükséges kiemelkedő hőszigetelést csak úgy lehet elérni, ha a téglafalakra vastag külső hőszigetelés kerül. Az e4 ház mérési eredményei azt is bizonyítják, hogy egyrétegű kerámia falazattal is könnyedén teljesíthető a követelmény, mindössze az erre megfelelő építőanyagot kell kiválasztani.

A Porotherm X-therm tégla kiemelkedő hőszigetelő-képességgel rendelkezik, így 44 cm-es vastagságban kifejezetten alkalmas monolit falazatok építésére. Az X alakú bordaszerkezet gondos tervezés eredménye, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Kar Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszékével közösen alkotta meg a Wienerberger csapata. A tégla különleges bordakialakításán keresztül a hő hosszabb utat tesz meg, ezáltal hagyományos téglákhoz képest akár 50%-kal jobb a hőszigetelő képessége. A szimmetrikus bordaszerkezete ellenállóbb a mechanikai hatásokkal szemben. Ezzel a falazóelemmel kiemelkedően energiahatékony épület építhető, amellyel csökkenthetők a fűtési és hűtési költségek. A Porotherm X-therm téglák használatával vékonyabb falak mellett is megfelelhetünk az aktuális "közel zéró" energiaigényű épületekre vonatkozó szabályozásnak.

A Wienerberger termékek után érdeklődjön a STAVMAT kereskedésekben!
2022.08.16.