Kéménycsere lehetőség, akár a CSOK segítségével

Sajátságos mintázatot mutatnak a magyarországi települések, ha a megfigyelő megfelelő távolságból vizsgálódik. Fűtési időszakban, autópályán közlekedve megfigyelhetjük, hogy akár a fővárostól, akár valamelyik megyeszékhelytől távolodva, az autópályáról látható települések házainak kéményei közül egyre több ereget füstöt. Ez nem véletlen. A szilárd tüzelőanyaggal történő fűtés mára inkább a vidéki településekre jellemző. Ebben szerepet játszik ennek a fűtési módnak a mélyre nyúló hagyománya, a városi léttől eltérő életvitel, a tüzelőanyag beszerzésével és tárolásával kapcsolatos előnyösebb helyzet. Az okok felsorolásából természetesen nem hagyható ki a gazdasági vonatkozás, és a máig élő erőteljes meggyőződés, miszerint az elégetett fa melegebbet „csinál” mint az elégetett gáz.

Sajnos a mélyen gyökerező hagyományokhoz, az épületekkel egy időben épített, elöregedett, falazott kémények társulnak. Az évtizedek óta elmaradt ingatlan-korszerűsítések érintik a hazai kéményállomány majdnem egészét, hiszen elég csupán néhány utcát végigjárni egy átlagos településen, és láthatjuk, hogy szinte minden kéményre ráférne a felújítás vagy a csere. Az érvényben lévő, vonatkozó szabályozás a korábbiaknál jobban előtérbe helyezi az ingatlantulajdonosok saját felelősségét, bár a tisztításhoz, a műszaki állapot szakszerű megítéléséhez továbbra is rendelkezésre állnak a szakemberek a Katasztrófavédelem kötelékében. Ha valaki nincs ennek a felelősségének tudatában, annak következménye egy veszélyes, használhatatlan kémény lehet. Ezt nem szükséges megvárni, és a fennálló elégtelen állapotot sem kell fenntartani. A kémény romló állapotára egyértelmű jelek utalnak, és ugyancsak könnyen megállapítható, hogy egy évtizedek óta használaton kívüli kémény alkalmas-e arra, hogy újra munkába álljon. Ezek legtöbbször látható jelek, mint például a kémény szerkezetén látható repedések, a habarcs folytonossági hiánya a téglák között, illetve a tüzelőberendezés és a kémény működésének zavarai, mint a visszaáramlás, vagy a látványosan tökéletlen égés, alacsony, dülöngélő lángnyelvekkel, és jó sok füsttel. Egy másik érzékszervünk is segíthet a leleplezésben. Az orrunk. A fenti jelenségeket ugyanis jellemzően megelőzi a szag, egy nagyon jellegzetes és megszüntethetetlen szag, ami egyértelműen a kémény és a tüzelőberendezés tökéletlen működésének eredménye.

A 2019.07.01-én elindult falusi CSOK most megoldási lehetőséget nyújthat a kéményproblémák orvoslására. A korábbi támogatási rendszerhez hasonlóan, jogszabályban rögzített feltételek mellett meghatározott pénzösszegre számíthat a támogatást megpályázó és elnyerő ingatlantulajdonos. A használt lakás korszerűsítésére, bővítésére igénybe vehető összeg maximum 5.000.000 Ft. A támogatott munkálatok közt a fűtés korszerűsítése mellett szerepel a kémény építése, korszerűsítése is, így az ingatlantulajdonosnak lehetősége nyílik egy modern, komplett rendszer kiépítésére. Ez egy igen fontos szempont, hiszen egy újonnan beépített magas hatásfokú kazán a hozzá kapcsolódó kiszolgáló egységgel kizárólag egy, a rendszerhez tervezet és méretezett kéménnyel együtt üzemeltetve tud hatékonyan működni. A Leier Hungária Kft. a kiváló minőségű kéményei mellé kínálja azt az ingyenes szolgáltatás csomagot, amely segíti a vásárlókat a legjobb műszaki tartalom összeállításában. Az online elérhető felületeken az érdeklődők több lehetőség közül választhatják ki a nekik legmegfelelőbb megoldást. A kétféle online szaktanácsadás lehetőséget nyújt a nagyon kevés információval rendelkezők részére is, és azoknak is, akiknek csupán egy utolsó megerősítésre van szükségük. A kémény típusának ismeretében pedig, a kéményméret kalkulátorral bárki önállóan kiválaszthatja a számára megfelelő kéményátmérőt. Bármelyik lehetőséget választjuk, az eredmény egy, az igényeinknek megfelelő kémény lesz.

A falusi CSOK 2022. június 22-ig vehető igénybe. A következő három év kivételesen kedvező időszaknak ígérkezik, ugyanis a CSOK kínálta lehetőségekkel élve, alkalom nyílik azoknak az elmaradt egyéni beruházásoknak a beindítására és véghezvitelére, amelyek javítják a családok életminőségét, növelik ingatlanjaik értékét. Egy ház élhetőbbé tétele során talán nem a kémény korszerűsítése a legfontosabb feladat, de egy valódi otthon megteremtéséhez elengedhetetlen egy biztonságot nyújtó, meghitt, kellemes környezet megteremtését segítő kémény, amihez kedvező pályázati elbírálás mellett akár 100 % állami támogatással is hozzájuthatnak az érintett családok.