Kerámia tetőfedés: a tökéletes ereszcsatorna titka

A tető elsődleges feladata, hogy megvédje házunkat az időjárás viszontagságaitól. Hazánkban az esővíz a legnagyobb arányban előforduló csapadék, melynek nem szabad megfeledkezni az esetleges épületkárosító hatásáról. Az esővíz azonban érték is: összegyűjtve például öntözésre használható. A víz összegyűjtéséről és elvezetéséről az ereszcsatorna gondoskodik. Látszólag egyszerű rendszer, ám a hatékony és hosszútávú működéséhez tisztában kell lenni néhány alapszabállyal. Lássuk, melyek ezek!



Nem mindegy, hova kerül a csatorna!
Az ereszcsatorna éveken át tartó gondtalan működésének egyik legfontosabb kritériuma a megfelelő elhelyezés. Ha ez szakszerűtlenül történik, akkor választhatunk bármilyen alapanyagot, a rendszer nem lesz képes a feladatát elvégezni, emiatt idővel komoly károk is keletkezhetnek ingatlanunkban. A pontos elhelyezés szempontjából mindig a fedés pereme az irányadó: az ereszcsatorna szélességének legfeljebb egyharmada érhet be a perem alá. Ha ez nem vesszük figyelembe és a csatorna fölé túlságosan belóg a cserépfedés, akkor a csapadék túlfolyhat a rendszeren, aminek következtében az akár teljesen elvesztheti funkcióját.
A rosszul elhelyezett ereszcsatornára télen kifejezetten komoly veszélyek leselkednek, hiszen a tető felületén túlbukó hóréteg deformálhatja, sőt, rosszabb esetben akár le is szakíthatja azt. Ez még nem minden! Ha túl magasra pozícionáljuk az ereszcsatornát, úgy a leghidegebb évszakban elősegítheti a jégsáncképződést, ami szélsőséges esetben átázást is okozhat.
A tökéletes megoldáshoz a pontos elhelyezés mellett szakszerű vízelvezető alátéthéjazat készítésére és a megfelelő hófogás kialakítására is szükség van. Ezek együttesen nyújtanak olyan hatékony védelmet az épület számára, amelynek köszönhetően a tető évtizedekig családi házunk egyik dísze lehet.

Az elhelyezésen túl is akad néhány alapszabály, amelyet az ereszcsatorna szerelése során be kell tartani.
• Az esővíz levezetése az alátéthéjazatról kizárólag ereszszegély cseppentőlemez beépítésével lehetséges.
• A csatornát méterenként 3 milliméteres lejtéssel kell szerelni.
• A csatornatartó vasakat egymástól maximum 80 cm távolságra szükséges elhelyezni. Ha ettől eltérünk, akkor nem lesz megfelelő a szerkezeti stabilitás.
• Nem feledkezhetünk meg a hőmérséklet ingadozásáról sem. Ez hosszváltozást okozhat, ami egyes esetekben szivárgást eredményezhet. Ennek elkerülésére gumis vagy mozgási hézaggal ellátott toldóelemeket kell elhelyezni a rendszerben.
Mindezeken felül áll talán a legfontosabb aranyszabály: a rendszeres tisztító karbantartás jelentősen hozzájárul a csapadékvíz-elvezető rendszer hatékony működéséhez.

Miként válasszunk ereszcsatornát?
Az ereszcsatornáknak számos típusa létezik. Bármilyet is választunk, az anyag minőségére, vastagságára és felületkezelésére feltétlenül ügyeljünk, hiszen ezek a legfontosabb szempontok a döntésnél. Ezek biztosítják a rendszer hosszútávú, megbízható működését.
Ahogy bemutattuk azonban, bármilyen jó megoldást választunk, ha a beépítést nem megfelelően végzik el, az egész munka kárba veszhet. Így a precíz és jól megtervezett termékek mellett az alkalmazási utasításokat szakszerűen betartó szakemberek is elengedhetetlenek a hatékony ereszcsatornához.

Asztalos Dávid, műszaki szaktanácsadó
Wienerberger Zrt.


A Tondach termékek után érdeklődjön a STAVMAT kereskedésekben!
2021.10.12.