Kezdjük a szigetelést a pincénél!

Annak érdekében, hogy a téli fűtési idényben a hőveszteség majd a lehető legminimálisabb legyen, gyakorlatilag az egész épületet felületfolytonosan és megszakítatlanul körbe kell szigetelni, a pince padlótól egészen a magastetőig. Minden megoldáshoz léteznek speciális, magas minőségű szigetelőanyagok: ebben az esetben ezek az extrudált polisztirol keményhabok.

Az egyik legköltségesebb feladat, ha a talajban lévő vagy talajhoz közeli hőszigeteléseket utólagosan kell javítani, ezért érdemes ezekre már az építkezés kezdetekor kiemelt figyelmet fordítani. Felhasználási területtől függetlenül a kiválasztott hőszigetelő termékeknek kiváló hőszigetelési értékkel, azaz alacsony deklarált lambda értékkel is kell rendelkeznie, emellett azonban további kritériumoknak is meg kell felelnie.

A pincepadló, pincefal és talajon fekvő padló (azaz a talajba kerülő épületszerkezetek) szigetelésénél a hőszigetelésnek:

  • bírnia kell majd az épület terheit,
  • ellen kell állnia a talajból eredő nyomásnak,
  • ellen kell állnia a víz behatásainak (talajpára, talajnedvesség, talajvíz)
  • és ellen kell állnia a téli fagyhatásoknak is.

A lábazatokon olyan hőszigetelő anyagra van szükség, ami:

  • bírja a téli fagyhatásokat,
  • ellenáll a talajból felszivárgó nedvességnek,
  • ellenáll az egyéb mechanikai igénybevételeknek,
  • megfelelő ellenállással rendelkezik a légköri csapadékból származó ún. mandínervizekkel szemben is.

Az URSA XPS N-III-L, N-V-L, N-VII-L és URSA XPS NRI néven forgalmazott extrudált keményhab hőszigetelő termékek fajtától függően - 30-70 tonna/m2 terhelhetőséggel rendelkeznek és nedves környezetben is csekély a vízfelvételük. Speciális élkialakításuk révén az illesztéseknél a különböző hőhíd hatásokat hatékonyan lehet velük kiküszöbölni.

A könnyen vakolható URSA XPS WGR keményhab termék azért tökéletes a lábazatok szigeteléséhez, mert különlegesen strukturált felületi kialakítása lehetővé teszi, hogy az üvegszövet hálót fogadó felületképző tapaszréteg jól megtapadjon a termék felületén.

Az URSA XPS hőszigetelő táblákat ajánlott a betonozás ill. a kizsaluzás után és az elkészült talajnedvesség elleni szigetelés külső oldalára elhelyezni. Az esetleges hőhíd hatások elkerülése végett szorosan kell a táblákat egymás mellé illeszteni, egyszerű kézifűrésszel vagy egy éles késsel méretre vágva, rögzítésüknél pedig ügyelni arra, hogy a szakma szabályainak és az alkalmazástechnikai előírásoknak megfelelően a talajnedvesség elleni szigetelés sértetlen maradjon.

Az URSA extrudált polisztirol termékek felhasználási területei nem szorítkoznak csak a fentiekre. Az URSA XPS WGR termék kiváló hőszigetelési teljesítményt nyújt vasbeton szerkezetek bentmaradó zsaluzataként (pl. egy falazott falban elhelyezkedő vasbeton pillér elé, vagy vasbeton áthidaló elé hőszigetelésként), ha pedig valaki éppen zöldtetőt, terasztetőt, fordított rétegrendű tetőt vagy parkolótetőt álmodik, a lapostetők szigeteléséhez az URSA XPS N-III-L, N-V-L, és N-VII-L termékek jelentik a legjobb választást.

URSA Salgótarján Zrt.

www.ursa.hu