Ki kopog a tetőn?

Tévhit, hogy a fémlemez fedés családi házak tetőjén kellemetlen zajhatásokkal jár, ellenben tény, hogy a magyar gyártóüzemben készülő cserepeslemezeket kifejezetten a környező országok időjárási terheléseire fejlesztették ki. Talán nem meglepő, hogy a közép-európainál zordabb időjárást is látott svédacél napjaink egyre extrémebb körülményei között is megállja a helyét.
De kár lenne azt hinni, hogy családi házunk tervezgetésekor csak extrém ellenálló-képessége miatt érdemes a cserepeslemez fedések háza táján körülnéznünk.

Ha acéltetőre gondolunk elsősorban talán nagy csarnoképületek, ipari felhasználás juthat eszünkbe. Nem véletlenül, hiszen ezt az anyagot előszeretettel használja az ipar, ám előnyös tulajdonságai miatt családi házak tetői esetén sem elhanyagolható.
Ha csak a manapság kedvelt, egyenes vonalakkal határolt, minimalista épületekre gondolunk, ahol a tetők gyakran kis hajlásszögűek, ott gyakran kerül a tervező vagy a megrendelő látókörébe a fémlemez fedés. Szintén egyre kedveltebbek a családi házak belső és akár külső kialakítása során az ipari hatást idéző elemek, amelyek között az épület különböző pontjain nem idegen a fémek legváltozatosabb alkalmazása.
Persze a klasszikus, hagyományos megjelenésű családi házak tulajdonosainak sem kell lemondaniuk a svédacél-tető előnyeiről. Látványával a cserepeslemez az, amely ehhez a stílushoz illeszkedve kínálja az acéltetőre jellemző tartósságot és védelmet. A rendelkezésre álló több mint 20 színárnyalat között pedig bárki megtalálhatja az ízlésének, vagy az épület stílusának megfelelőt.
Az acél fedések lakossági alkalmazása nem véletlenül elterjedt az északi országokban, ahol nem csupán hagyománya van a hosszútávra történő építkezésnek, de az időjárási körülmények is megkívánják a megbízható védelmet.

Acél tetőfedés - szemben a széllel, na meg a tévhitekkel
Mondhatjuk, hogy a különböző alapanyagú fémlemez fedésekről keringő városi legendáknak biztosan van alapjuk. Persze, hiszen hallottunk már olyat, hogy esőben hangos, kopog, illetve hogy az erős szél könnyedén elbánt egy-egy rosszul kivitelezett tetővel.
Előbbi kiküszöbölésére az egyébként bármilyen fedőanyag használata esetén szükséges, megfelelő alszerkezet kialakítása a megoldás, míg utóbbi pedig bármely fedés esetén előfordulhat, ami szinte mindig a kivitelezés hiányosságaira vezethető vissza.
A tető alatti rétegeknek természetesen döntő szerepük van mind a hőszigetelés, mind pedig a hangszigetelés kérdésében, és persze a szél is roncsolhatja a tetőnket, de ha a gyártó, esetünkben a Swedsteel előírásait és az általános tetőfedési szabályokat követő, jó szakemberre bízzuk a kivitelezést, mindkét tévhitet magunk cáfoljuk majd meg.

A magyar acéltetők tartósságának alapja
Kiindulási pont a prémium minőségű alapanyag és a gyártási eljárás, amellyel a hosszú időn át azonos minőségű, és akár extrém időjárási és egyéb körülmények között is ellenálló Swedsteel acél cserepeslemez készül. Az alapanyag tartósságának többek között az úgynevezett tűzihorganyzás a kulcsa, amit a piacon a legjobb minőségű, Z275 cinkréteg egészít ki, biztosítva a korrózió elleni tartós védelmet. Ezt támasztja alá, hogy a Swedsteel a lemeztetőire 20-30 év átrozsdásodás elleni garanciát vállal. Ezen túlmenően a Swedsteel acélok minimum 25-35 ym színbevonata gondoskodik az UV elleni védelemről, így a tető hosszútávú színtartóssága is biztosított.

Rendszer és szakszerűség szolgálja a kivitelezést
De hiába a kiváló termék, ha az nem párosul a már említett szakszerű kivitelezéssel, és ami a megrendelő számára talán még fontosabb, kedvező költségekkel is párosul.
Utóbbi a tetőre kerülő fedőanyag kis súlyából adódó kedvező fuvarköltséggel indul, amelyet nem elhanyagolható mértékig befolyásol, hogy a szállítás egy az ország közepén található, azaz magyar gyártóüzemből történik.
A költségvetésben szereplő másik tetszetős tétel lehet az, amelyik a gyors és egyszerű kivitelezésből adódik.
A Swedsteel cserepeslemezeinek helyes beépítését, a tető szépségét és funkcionalitását maximálisan szolgáló komplett rendszer biztosítja, amelyet már számtalan kiváló tetőfedő szakember ismert meg és alkalmaz. A szakszerű tetőhöz szükséges fóliák, csavarok és szigetelések mellett fontosak a komplett tetőbiztonsági rendszer elemei, amellyel megakadályozható a hótömegek tetőről való lezúdulása, illetve biztosítható a tetőn történő biztonságos közlekedés.

A termékekről érdeklődjön a STAVMAT kereskedésekben!