Kiváló vízlepergető és páraáteresztő felületképző rendszerre lenne szüksége2?

A víz bár Földünkön az élet elengedhetetlen része, addig a cement alapú szerkezetek gyors károsodásának egyik legfontosabb okozója is.

A víz fokozatos, könyörtelenül károsító hatásmechanizmusa a falazatra aránylag egyszerű, és a természetben jelenlévő víz különböző „halmazállapotainak” tulajdonítható: ezek a folyékony (eső), a szilárd (jég) és a légnemű (vízpára) halmazállapotok.

A MEGOLDÁS

Mivel a falazatok károsodásának legfőbb oka a víz jelenléte, a fent leírt problémákat nagyon egyszerűen meg lehet oldani: a vizet a lehető legtávolabb kell tartani a falfelületektől.

Sajnálatos módon még manapság is, amikor a jelenség „leküzdéséhez” szükséges technológia rendelkezésre áll, gyakran választunk más jellemzőkkel bíró fedővakolatokat, amelyek kevésbé koncentrálnak ezen hatások megelőzésére.

A Mapei falbevonatok terén kifejlesztett innovációit legjobban a sziloxán rendszerű termékcsaládunk mutatja be:
ez a Silancolor.

A nagy teljesítményű nyersanyagokkal végzett folyamatos kutatások, a termékfejlesztéssel kapcsolatos ismereteinkkel együtt lehetővé teszik a Mapei falbevonatok minőségi szintjének folyamatos növelését. A Silancolor termékcsalád termékei kiválóan példázzák ezt: formulájuk alapja a sziloxángyanta, amely tökéletes egyensúlyt jelent a vízlepergető és a páraáteresztő tulajdonságok között.

A Silancolor termékcsalád valamennyi termékének formulája szilícium alapú kötőanyagot tartalmaz. Az alapmolekula a kvarckristály. Ezt az összetevőt speciális kémiai reakciók segítségével módosítjuk, így az eredetileg szervetlen részek „egyesülnek” a szerves összetevőkkel. A reakció végén egy új, jobb tulajdonságokkal rendelkező molekulát kapunk, mely hordozza a kvarc előnyeit: a szilárdságot, keménységet, áthatolhatatlanságot és állandóságot; valamint a szerves összetevők előnyeit: a vízlepergetést és az aljzat ásványi összetevőivel való kompatibilitást is.

A felhordásukat követően a sziloxángyantát tartalmazó termékek „mikroperforált” hálós filmréteget képeznek, amely olyan sűrű, hogy a víz nem képes áthatolni rajta, ugyanakkor a háló elég helyet hagy a vízpára átbocsátásához.

Ez a tulajdonság teszi lehetővé, hogy a falazat évekig ép maradhasson.

Silancolor termékcsaládba tartozó termék az alábbi kiváló tulajdonságokkal rendelkezzen:

  • hosszan tartó vízlepergető hatás;
  • magas páraáteresztő képesség;
  • tartósság;
  • alacsony szennyeződés-felvétel;
  • aljzat megerősítés;
  • ásványi jellegű megjelenés;
  • a felületek mindig szárazak maradnak;
  • energia megtakarítás.

Milyen problémáktól szabadulhat meg a Silancolor vakolat felhasználója?

Az esővízben található gázok és egyéb vegyületek a vakolat kötőanyagával reakcióba lépve szétroncsolják azt, így a vakolat könnyen morzsolhatóvá válik. A porló, széteső vakolat nemcsak csúnya látványt jelent, hanem hosszú távon az alatta lévő rétegeket is kiteszi a káros környezeti hatásoknak.  A Silancolor vakolat ez ellen kellő védelmet biztosít.

Ki ne látott volna sókivirágzásos falat?
Ennek is az okozója a falazatba behatoló víz, amely a benne lévő sókat kioldja és az elpárolgó víz után visszamaradó sókristályok csúnya foltokat képeznek a felületen. De a jelenség fordítva is működhet, vagyis a felületen található sókat az esővíz egy rossz vízlepergető képességű vakolat esetén a falazatba juttatja és károsíthatja azt. Azonban ha az esővizet a Silancolor vakolat segítségével távol tartjuk, ezzel nem kell számolnunk.

A falazatba történő vízbehatolás vasbeton falak esetében nem kevesebb kárt okozhat. A falban lévő betonacélok rozsdája felületi repedéseket okozhat, de akár a betonfedést is le tudja feszíteni magáról. Hasonlóképpen a porózus falazatban jéggé fagyott víz is a térfogat növekedés miatt felületi repedéseket okozhat. Használjon tehát vasbeton, vagy porózus falazatok védelmére és díszítésére is Silancolor termékeket!

A penész és az alga megtelepedéséhez ideális környezetet biztosít a tartósan nedves felület. Ráadásul, ha már egyszer ezek a mikroorganizmusok megtelepednek a homlokzaton, nagyon nehéz utána megszabadulni tőlük. Az algás, penészes falak nemcsak esztétikai problémát jelentenek, de a tartósan közelében élők számára egészségügyi problémákat (asztmát és egyéb légúti megbetegedéseket) is okozhatnak.

Magyarország egyes régióiban a helyi klimatikus viszonyok miatt a homlokzatok algásodása évek óta problémát jelent, és egyre több helyről érkeznek információk ezzel kapcsolatosan. Napjainkban az időjárás változása (növekvő hőmérséklet és páratartalom) következtében várhatóan ez a probléma a jövőben még erőteljesebben fog jelentkezni.

Az algásodás és penészesedés megjelenéséhez szükséges tényezők - oxigén, 15-35°C közötti hőmérséklet, víz, és a tápanyagok – mind olyan elemek, amelyek tőlünk függetlenül jelen vannak a környezetünkben. Ha azonban a víz hatását ki tudjuk küszöbölni a víznek hatékonyan ellenálló bevonattal, akkor sikeresen legyőzhetjük az algásodás és penészesedés problémáját.

A Silancolorral vakolt felületeken a penész és az alga nem tud megtelepedni, ezért azok hosszú ideig szépek maradnak, valamint az egészségünk károsodása miatt sem kell aggódnunk.

A tartósan nedvesedő falazatok a pénztárcánkat sem kímélik. Mivel a nedves falazati rendszer hőszigetelő képessége akár 25-30%-al is romolhat, ezért sokkal magasabb fűtés számlát kell fizetnie annak, aki nem törődik a víznek hatékonyan ellenálló vakolattal. Bár a Silancolor vakolat bekerülési költsége magasabb a hagyományos (például akril bázisú) vakolatokénál, de az évek során a befektetés sokszorosan megtérülhet.

Előfordulhat, hogy a magas talajvíz és a hiányos vízszigetelés hatására a falazatban alulról felszivárgó nedvesség kerül. Ha a nedvesség vízpárává alakul és nem tud a vakolaton keresztül eltávozni, felületi hólyagosodások és leválások keletkezhetnek. A kiváló páraáteresztő képességgel rendelkező Silancolor termékek esetén a vízpára szabadon eltávozik a falazatból, így az semmilyen károsodást nem okoz.

A víz mellett a Nap által folyamatosan kibocsátott UV sugárzás is károsíthatja a homlokzati felületet. Ezt a kültéri vakolatok esetén fakulás formájában érzékeljük. Senki nem szeretné, ha  a homlokzatát mondjuk 5 évente újra kellene színezni, de a fakuló homlokzat látványával sem szeretnénk évekig megalkudni.

A Silancolor vakolatok azonban kiválóan ellenállnak az UV sugárzásnak, ezáltal hosszú távon szép és tartós bevonatot biztosítanak a házunk számára. Nincsenek 5 évente újabb és újabb beruházások, a Silancolor vakolatot egyszer kell csak felvinni a felületre.

Ha még többet szeretne megtudni a Silancolor rendszerről és a rendszer elemeiről látogassa meg a www.mapei.hu oldalt.

Mapei – Már elsőre véglegesen