Könnyű elveszni a hőszigetelő rendszerek között

Évente több mint 10 millió négyzetméter homlokzati hőszigetelés készül hazánkban, ám ennek ellenére még mindig jellemző a bizonytalanság a lakosság körében a vásárlást megelőzően. Sokan nem tudják, hogy a hőszigetelő rendszerek „készletnek” minősülnek, azaz csak az ugyanazon gyártótól vásárolt komplett rendszer esetében lehetünk biztosak az ellenőrzött minőségben és csak ilyenkor számíthatunk garanciára!

Akár új ház építésén, esetleg vásárlásán, akár egy már több évtizede épült ingatlan felújításában gondolkodunk – az épület megfelelő hőszigetelésének kérdése ma már semmiképpen sem kerülhető meg. A hőszigetelések ma már nem csak a téli hidegben védik az épületeket a „kihűlés” ellen, hanem az egyre fokozódó nyári forróságban is biztosítani tudják a kellemes beltéri lakóklímát.

Egy tíz-tizenöt évvel ezelőtt épült ingatlan esetén jellemzően energetikailag mára elavult hőszigeteléssel találkozunk, mivel az akkori előírások mindössze egy 4-5 cm vastagságú rendszert tettek szükségessé. Azonban akik új ház építésébe kezdenek, vagy újépítésű társasházban vásárolnak ingatlant, már az új előírásoknak kell megfelelniük, melyeknek hagyományos falazatok esetén átlagosan 16 cm-es vastagságú szigeteléssel tudunk eleget tenni. A hazai ingatlan-állomány jókora része azonban egyáltalán nem szigetelt – ezekben az esetekbe az utólagos homlokzati hőszigetelés általában már öt-tíz év alatt megtérülhet és már önmagában is legalább egyharmadával csökkentheti a fűtési és hűtési költségeket.

A hőszigetelés azonban csak akkor fogja beváltani a hozzá fűzött reményeket, ha valóban „rendszerként” kerül beépítésre. Valamennyi szükséges műszaki paramétert (hőszigetelés, páraáteresztés, ütésállóság, tűzvédelem, stb.) a komplett rendszerre nézve vizsgálnak ill. minősítenek, ezért azok teljesülése csak akkor lehetséges és csak akkor igazolt, ha a különféle rendszerelemeket (ragasztó, hőszigetelő lap, alapozó, fedővakolat, dübel és kiegészítők) a minősített rendszergazda szállítja. Kizárólag ebben az esetben érvényesíthető a gyártó által kiadott rendszergarancia is (amely a Baumit esetében akár 25 év is lehet). A megfelelőség másik fontos kritériuma az előírásoknak megfelelő kivitelezés, az erre vonatkozó szabályok is csak a rendszerben való gondolkodás szellemében értelmezhetők. Az előírásoknak nem megfelelő kivitelezés nem csak esztétikai jellegű problémákat okozhat (pl. repedések, foltosodás), hanem a hőszigetelések elvárható teljesítményét is nagymértékben ronthatja.