Környezettudatos tetőfelújítás

Idén minden eddiginél korábban érkezett el a Földön a túlfogyasztás napja, ezért pedig egyre több helyen foglalkoznak egyre komolyabban a környezetbarát megoldások bevezetésével. Az építőipari gyárakban használt energiamennyiség meglehetősen terheli világunkat, így most megmutatjuk, hogyan lehet „ökotudatos” egy tető vagy homlokzat építése és felújítása során.

2018-ban augusztus 1-jén, tehát minden eddiginél korábban értük el Földünkön a túlfogyasztás napját, ami azt jelenti, hogy az emberiség 212 nap alatt elhasználta azt az erőforrás-mennyiséget, amelynek egy évre kellett volna elegendőnek lennie ahhoz, hogy a Föld a jelenlegi állapotában fennmaradhasson. Éppen ezért egyre többen hirdetik a környezettudatos gondolkodást olyanokkal, mint például a műanyag zacskók betiltása és adóztatása vagy éppen a kerékpározás preferálása.

Akár építkezésről, akár felújításról beszélünk, az építőanyagok gyártásához nagy mennyiségű energiát használnak fel a gyártócégek, azonban vannak olyanok, akik törekednek arra, hogy munkájuk során pozitív irányba döntsék az ökológiai mérleget. Talán sokan nem is hinnék, hogy tető vagy homlokzat tervezésekor a legjobb döntésnek bizonyul az alumínium alapanyag választása. Miért?

Alumínium, a jövő alapanyaga
Az alumínium extrém tartós, közel karbantartásmentes, veszteség nélkül újrahasznosítható és hihetetlenül könnyű. Ez az alapanyag mérföldekkel kedvezőbb ökológiai mérleget eredményez, mint amilyen a hagyományos tetőké. De hogyan?

Az alumínium 100%-ban újrahasznosítható, és mivel ennek energiaigénye csupán az eredetinek 5%-a, így a PREFA Hungária Kft. tető- és homlokzatburkolat gyártó cég nagyrészt újra felhasználható alumíniumot használ a gyártás során. Továbbá mivel a termékek önsúlya nagyon alacsony, így a szállítás során is jelentős energiát takarítanak meg.

A PREFA minden termékét, tehát a kiegészítőket is alumíniumból kínálja, hiszen sokan nem tudják, hogy a közismert nehézfémek – a réz, a cink vagy az ólom – a talajba jutva a szennyezett esővízen keresztül károsítják a környezetünket. Éppen ezért néhány országban már korlátozzák a tetőfedést és esővíz-elvezetést ezekkel az anyagokkal. Az alumínium gyártása és használata jelentősen kisebb terhet jelent környezetünkre, és semmiképpen nem szennyezi azt.

Költséghatékony és gyors megoldás
Talán meglepő, de ha a PREFA által kínál környezettudatos megoldás mellett dönt, hosszútávon költséghatékony megoldást kap. Az alumínium felületén oxigénnel érintkezve oxidréteg képződik, amely kiváló korrózióvédelmet biztosít, tehát a tetőt vagy homlokzatot akár két generációval később is megcsodálhatják majd.  E mellett rengeteg időt is spórolhat, hiszen egy alumínium tető súlya a cserépfedésű tetőnek mindössze 1/10 – 1/20 része, így gyorsan haladhat az építkezés vagy felújítás.

Összefoglalva tehát az alumínium számos okból, de ami a legfontosabb, ökológiai szempontból is ideális választás.

További információ: www.prefa.hu