Környezettudatosan és gyakorlatiasan

Az élet minden területén fontos a környezettudatosság a közoktatástól az otthonunkig: a föci órától a szelektív hulladékgyűjtésen át az óvodákban tartott játékos foglalkozásokig, és amit megtanultunk, egy életen át velünk marad. Az energiatakarékossági és környezetvédelmi fogalmak gyermekként még csak tananyagnak tűnnek, de napjainkban már kézzelfogható törvényi szabályozástól a rezsiszámla összegéig számos érzhetjük következményeit. Ennek a szemléletnek a része az is, melyre egyre több példát látunk hazánkban is: például hogy az épület, ahol az óvodások vagy iskolások a napjuk nagy részét töltik, szintén alacsony energiafelhasználású, hőszigetelt épületekként épülnek, vagy kerülnek felújításra.

A hőszigetelés megkerülhetetlen területe az energiatakarékosságnak, nagy felületet érint, ezért érdemes vele külön foglalkozni. Amennyiben nemcsak a hagyományos fehér hőszigetelő lapokban gondolkodik, hanem már szétnézett a piacon, láthatja, hogy a szürke lapok egyre népszerűségnek örvendenek. A BACHL EXTRAPOR EPS alapvető műszaki tulajdonságai azonosak a fehér BACHL Nikecell EPS kiváló tulajdonságaival, de a szürke színét is biztosító hozzáadott grafitadalék miatt közel 25 százalékkal jobb hőszigetelést jelent. Ezért vékonyabb rétegben is ugyanolyan hatékony hőáteresztési értéket kapunk. Ha BACHL Extrapor EPS hőszigetelésében gondolkodik, akkor készítettünk egy rövid összefoglalót a várható munkafolyamatokról:

  1. Beépítés alapok

Az első lépés a tiszta és egyenletes falfelületre történő rögzítés. A hőszigetelés beépítése egyeztetni kell a kivitelezővel a homlokzatra kerülő egyéb elemeket szükségességét, például díszítőelemek, világítótestek, légkondícionáló kivezetése. A BACHL Kft. a Magyar Építőkémia és Vakolatszövetség (MÉSZ) előírásait követve csak a dűbellel megerősített kivitelezést ajánlja, ami garantálja az időállóságot. A ragasztáshoz a biztonságos tapadás érdekében a felület 40 százalékát be kell borítania a ragasztóanyagnak és a pont-perem módszert ajánlják a hőszigetelő lapok felragasztásához.

  1. Illesztés, a hőtartás maximalizálásáért

A hőhidak kialakulása, a páralecsapódás és a penészedés megakadályozása miatt a tábláknak hézagmentesen kell egymás mellé kerülniük. Ezért, ha látjuk, hogy nagyobb rés van a hőszigetelő lapok között, akkor mindenképpen egyeztessünk a kivitelezővel.

  1. Csiszolás, fény- és hővédelem

A csiszolással a homlokzatra rögzített hőszigetelő lapok egyenetlenségeit küszöbölik ki, hogy a következő munkafázishoz esztétikus, sima felület álljon rendelkezésre. A sötét színük miatt a grafitos polisztirol lapok érzékenyebbek a hirtelen hőmérséklet-változásra (meleg nyári napon hirtelen eső, jégeső, esti lehűlés, ezek mind lehűtik a falfelületet), ezért nem javasoljuk a 35 fok feletti nappali hőmérsékletnél a beépítését. Kivitelezésnél gyártói ajánlásra védőhálót kell használni, mely védi a napsugárzástól a felrakott táblákat. Másik megoldás, ami még nagyobb védelmet jelent, hogy a táblákat fehér színű alapozófestékkel fedik. További hatékony megoldás, ha a felújításhoz az EXTRAPOR RELAX hőszigetelő lapokat választják, mert a felületi feszültségmentesítő bemetszések megakadályozzák a hirtelen lehűlés - erős napsütés okozta feszültségek kialakulását, ezért a hőszigetelt felület nem torzul, a hőszigetelő lapok évtizedekig a homlokzaton maradnak és a rezsiszámla csökkenése miatt hosszú ideig élvezhetik ennek hatását. 

  1. Üvegháló beágyazása

Ki szeretne azzal a holnapi hírekbe kerülni, hogy a szélvihar letépte a nem szakszerűen felhelyezett hőszigetelő lapokat a házfalról? Ezért fontos a dűbelek elhelyezésére, melyre a vakolatrendszer gyártója ad ajánlásokat, így a későbbi garanciális problémák elkerülhetők. Utolsó előtti lépésként kerül fel a felületre az üvegháló, mely lefedi a teljes homlokzatot. Új otthonunk érdekében érdemes tudni, hogy akkor szakszerű a felhelyezése, ha látjuk, hogy a teljes felületen beágyazva, belesimítva a ragasztórétegbe kerül fel az üvegháló, mert ahol rés marad, ott a későbbiekben a fedővakolat könnyebben sérül, akár egy labdát dob oda a gyerkőc, akár a bicaj dől fel a házfal mellett.

  1. A végén a fedőréteggel lesz színes az új épület

Utolsó lépésként a külső felületkezelés már igazán csak szépérzék és ízlés kérdése, mert a szivárvány összes színében pompázhat ottununk, akár egyszerre is. A vakolat kiválasztásánál, az esztétikán túl természetesen, érdemes a hőszigetelő lapjainkhoz ajánlott vakolatrendszert választani. Így a következő években, ha problémánk adódik a hőszigeteléssel vagy a vakolattal, akkor a garancia érvényesítése nem okoz majd bosszúságot.