Korszerű tetőszerkezetek tökéletes hőszigetelése

Minden épületszerkezetnek számos, időnként egymásnak ellentmondó feltételeknek kell megfelelnie. Lehetséges-e megfelelő hő- és hangszigetelés, nyári átmelegedés elleni védelem, tűzvédelem, továbbá földrengésbiztonság szempontjaiból is megnyugtató végeredmény elérése?

Mindinkább terjedőben van a vasbeton koporsófödémes szerkezeti kialakítás, mely magas komfortfokozatot és életminőséget nyújt. Az ácsolt, hagyományos, fa könnyűszerkezetekhez képest a vasbeton födém magas felülettömegének köszönhetően lényegesen kedvezőbb hangszigetelő és hőtároló képességgel bír, valamint a tűzzel és a földrengéssel szemben is nagyobb biztonságot ad.

Fontos azonban ebben az esetben is megjegyeznünk, hogy amennyiben a tetőnk rétegrendjében a fa tartóváz (gerendák, pallók) közé helyezzük be a hőszigetelést, akkor a fa lényegesen rosszabb (kb. 10x rosszabb, mint a hőszigetelés) hőszigetelő képessége miatt hőhidas szerkezetet kapunk. A hőhídmentesség elérése érdekében lépésálló poliuretán táblákkal a vasbeton födém külső síkján megszakítások nélküli, homogén hőszigetelő réteg hozható létre, vagyis a hőszigetelés összefüggő burkot alkot a tetőnk körül.

A táblák körkörösen csaphornyos (nútféderes) élképzéssel lettek kialakítva, így még a táblacsatlakozások mentén is biztosítható a hőhídmentesség. A poliuretán a hagyományos hőszigetelő anyagokhoz képest 30-50%-kal kedvezőbb hőszigetelési értékekkel rendelkezik (λ=0,022W/mK), így akár vékonyabb rétegben is elérhető a kívánt hőátbocsátási tényezőjű szerkezet. A magyar TNM rendelet közel nulla energiaigényű épületek szintjének teljesítéséhez /U=0,13 W/m2K/ 16-18 cm vastag poliuretán tábla beépítése szükséges. A kivitelezést a párazáró réteg fektetésével kell kezdeni, mely a vasbeton felületre kerül. Ezután elhelyezzük és egymásba illesztjük a BACHL tecta-PUR lemezeket. Az elemeken kétoldalt alufólia kasírozás, felső oldalukon alátéthéjazatként funkcionáló, átlapolással és öntapadó ragasztószalaggal rendelkező fedőfólia található. Az ellenléceken és a hőszigetelésen keresztül hatoló dübelekkel a vasbeton födémhez történik a rögzítés. Az ellenlécek magassága fogja biztosítani az átszellőztetett légrést, mely segít elkerülni a tető nyári átmelegedését. Az ellenlécekre merőlegesen felszegeljük a tetőléceket és felrakjuk a cserepeket.

A poliuretán táblák minden épülettípusra, mind újépítésnél, mind felújításnál kiváló megoldást nyújtanak, legyen szó magastetőről, lapostetőről, födémről, padlóról egyaránt. A megoldás családi-, társas- illetve irodaházaknál is kiválóan alkalmazható a magas hőtechnikai, műszaki tartalomnak, a gyors, egyszerű kivitelezhetőségnek, a hosszú élettartamnak, valamint magasabb életminőségnek köszönhetően.

Kiváló hangszigeteléssel és hőtárolással rendelkező monolit vasbeton koporsófödémre fektetett, párazáró fólia és poliuretán keményhab táblák.Jól megfigyelhető a táblák felső oldali kasírozása és nútféderes élképzése, valamint a gyors fektetést biztosító nagy, közel 3m2-es táblaméret.Vasbeton kororsófödémhez használt rögzítő dűbel.

Ellenlécekkel lerögzített hőszigeteléssel lefedett tető.