Lábazattól tetőig – hőszigetelés mindenkinek!

A háztartások több energiát használnak, mint az ipar. Fűtésre megy el a teljes energiafelhasználás közel negyede hazánkban is, ezért az otthonunk hőszigetelése már nemcsak rezsi kérdése, hanem környezeti kérdés is. A hőszigetelés helye pedig nemcsak a homlokzat vagy a lábazat, mert a tetőszigetelés fontossága, kifejezetten akkor, ha lakótér van alatta, elvitathatatlan.

Nézzük meg kicsit közelebbről, mit ajánl a BACHL!

Ugyan a lapostető divatos trend, ha tetőről beszélünk, itthon magastetős ház képe jelenik meg a fejünkben – már az óvodában is így rajzoljuk a tetőt, ami beivódik a gondolatainkba. A magastető természetessége és szükségessége hazánk időjárására, illetve hagyományaira vezethető vissza, évszázadok igazolták létjogosultságát. Legyen szó akár új tetőről, akár tetőfelújításról, a helyes kialakítás és az energetikai követelmények egyre komolyabb kihívások elé állítják az építtetőket. A tetőszigetelés nagy családi beruházás, akár újat építünk, akár tetőfelújítást végzünk. Hőszigetelő anyagban nincs hiány, a BACHL választékában találunk műszaki megoldást egy épület minden hőszigetelendő részére - a pincétől a tetőig. Fontos tehát, hogy jól tájékozottak legyünk, és a megfelelő anyag kiválasztásában mindenképpen kérjük tervezőnk, vagy a témában jártas szakember segítségét, mert változnak a hőszigetelési szabályok is.

Egy-egy elavult tetőszerkezet esetén akár 30-40 százalékos hőveszteséggel is számolhatunk, ha nincs megfelelő hőszigetelésünk.
Ha felújításra szoruló tetőnk van, a kívánt eredmény eléréséhez már nem elegendő a szarufák között elhelyezett hőszigetelés, szükséges szigetelést elhelyeznünk a szarufák felett vagy azok alatt is. A BACHL PIR keményhab táblái a szarufák feletti hőszigeteléshez kínálnak megoldást, ezzel egy valódi „hőszigetelő burok” keletkezik az életterünk felett. Így megszüntetjük a szarufák körül gyakran kialakuló hőhidakat és télen-nyáron élhető klímát teremtünk a tetőtérben.
Egy felújításnál a hasznosság az egyik fontos kérdéskör, da másik azonban mindig a költségeket veszi górcső alá, mert egy tetőszigetelés jelentősen megterhelheti a családi kasszát. A BACHL Kft-nél készültek erre vonatkozó számítások: szerintük egy-egy jól megtervezett és kivitelezett tetőszigetelés megtérülési idejét a szakemberek jelenleg 6-7 évre teszik. A hőszigetelés egy havonta visszatérülő egyszeri nagy befektetés, ami a rezsiszámlánkon azonnal látszik, ezért érdemes végiggondolni.

PIR: új generációs hőszigetelés

Nagyobb mozgásteret biztosít azonban a szarufák feletti hőszigetelés PIR keményhab táblákkal, így a tető külső felületén egyenletes fedést hoznak létre, hőhídmentes kapcsolattal. Előnyös, mert télen-nyáron az ideális hőmérséklet megtartását segíti otthonunkban: nyáron visszaveri a kintről érkező napsugárzást, télen pedig megakadályozza a belső térből a meleg távozását. A PIR táblák kiemelkedő hőszigetelő képességén túl számos további jellemzője ismert: alak- és mérettartó, vízzáró és csaphornyos élképzése hőhídmentes kialakítást tesz lehetővé, amelyet az átlapolhatósága és öntapadó-csíkos fedőfólia rögzítése biztosít. Mivel gombásodásnak, penészedésnek ellenáll, az emberi szervezetre pedig veszélytelen anyag, így a PIR anyagok hosszútávon is jól szolgálják a családot. A külső tetőszerkezet megbontása mindig nagy feladat, akár az ácsszerkezet, akár a fedőanyag pl. elavult pala lecserélése esetén válik szükségessé. A PIR használatának további nagy előnye, hogy ha felújítás során szánjuk rá magunkat a szarufák feletti szigetelésre, a munkálatok ideje alatt is lakható marad a tetőtér, mert nem szükséges a belső tér megbontása.
A PIR rendszerek magastetős vagy akár lapostetős felhasználásáról is részletes felvilágosítást kaphat a kereskedésekben.

BACHL