Leier kémények - Kivitelezés

Sokan „rettegnek” a felújítással vagy átalakítással járó törmelékhalmoktól, a mesterek ostromától, a sok-sok felmerülő újabb és újabb problémától. Nos. Nem állítjuk, hogy ez nem így van, de a következőkben talán sikerül egy kis reményt keltenünk azzal, hogy bemutatjuk, egy kémény építése nem feltétlenül jár annyi kellemetlenséggel. Mindenképpen érdemes megjegyezni, hogy a tervezési szakaszban a kéménykérdésre szánt idő kamatostul megtérül a későbbiek folyamán. Ebben a fázisban, legalább a fő fűtési módozatról már lehet elképzelésünk, de az sem kizárt, hogy a tartalékfűtésre is megvannak az ötleteink. Ha ismert gyártó, magas műszaki színvonalú termékét választjuk, akkor könnyű lesz a dolgunk, hiszen ezek a termékek rendkívül sokoldalúak, ami óriási szabadságot jelent mind a tüzelőanyag, mind a tüzelőberendezés kiválasztásában. Ezeket a döntéseket érdemes nem csupán az ár alapján meghozni, mert egy olcsó, szűk felhasználási területre alkalmas kémény beépítése arra kényszerít bennünket, hogy a kémény tudásszintjének megfelelő tüzelési módot és tüzelőberendezést válasszunk.
Új kémény építésére mindig van lehetőség. Soha ne mondjunk le a megálmodott kandallóról, a régóta vágyott cserépkályháról pusztán azért, mert vagy egyáltalán nincs, vagy használható kémény nincs az épületben. Új kéményünk megépítése jellemzően három formában történhet.
Az első, és valószínűleg ez a legbonyolultabb, amikor az új kéményt egy régi, elavult (valószínűleg falazott) kémény helyére építjük. Ekkor a régi kéményt az alapjáig vissza kell bontani, és a helyére építeni az újat. Mielőtt nekifogunk egy régi falazott kémény elbontásának, mindenképpen kérjük ki szakember véleményét, hiszen egy falazott kémény szervesen kapcsolódhat az épületszerkezethez, így annak megbontása komoly előkészületet és komoly szaktudást igényelhet. Ha megtörtént a bontás, az új kémény felépítése már nem okozhat gondot, szinte „csak” a kémény nyomvonalát kell biztosítani. A Leier kémények köpenyelemeinek befoglaló mérete kicsi, ezért a lebontott kémény helyére biztosan visszaépíthetők.


Jó hír: Az éghető anyagoktól való védőtávolság egy Leier kéménynél csak 50mm a falazott kéményekre vonatkozó 120mm helyett, ez adhat egy kis mozgásteret.
A másik lehetőség a kémény tetszőlegesen megválasztott helyre történő beépítése. A kémény helyének kiválasztásakor a legfontosabb szempont a leendő fűtőberendezés helye. Mindenképpen érdemes arra törekedni, hogy a leendő kémény az épület olyan pontján épüljön fel, ahol a tető legmagasabb pontján haladhat majd át. Ha ezt sikerül megvalósítani, akkor a kémény csak kis mértékben fog a tető síkja fölé emelkedni, így esztétikus lesz, és nem kell külön megerősítésről gondoskodni. Fontos szempont az is, hogy a tüzelőberendezést a kéménnyel összekötő füstcső a lehető legrövidebb úton, a legkevesebb iránytöréssel jusson el a kéményig. A kéményt megfelelő szilárdságú alapról kell indítani.
Átlagos esetben az új kémény áthalad legalább egy födémen, és a tető-héjazaton. A födém áttörésénél érdemes kikérni egy statikus szakember véleményét, ugyanis a födém típusa (Monolit, fa-vagy beton gerendás, Horcsik, stb) nagyban meghatározhatja a kémény leendő nyomvonalát, hiszen nem bonthatjuk meg bárhol.
Egy ügyes és igényes kivitelező, megfelelő előkészületek mellett, olyan elszigetelt munkaterületet tud kialakítani az épületen belül, hogy kis túlzással csak a bútorokat kell félretolni.
A harmadik lehetőség, amikor a kéményt az épületen kívül építjük fel, és a tüzelőberendezést a falon keresztül kötjük a kéménybe. Ennek a megoldásnak az előnye, hogy a füstcső falon át történő átvezetésén kívül, semmilyen rombolással nem jár az épületen belül. Hátránya, hogy így a kémény biztosan az ereszvonalon épül fel, így a megfelelő kitorkollási magasság elérésekor az épülethez képest aránytalanul magasnak fog tűnni, és gondoskodni kell a szélnyomás elleni védelemről a kémény megerősítésével. A magasan a tetősík fölé emelkedő kémények megerősítésének lehetőségéről vagy a gyártó (www.leier.hu/muszaki-segitseget-kerek), vagy statikus szakember adhat tájékoztatást.



Az épületen kívül épült kémény teljes szakasza hideg szakasznak tekinthető, mivel mindenhol a külső környezettel érintkezik. Éppen ezért nagyon fontos, hogy erre a célra csak teljes hőszigetelésű kéménytípust válasszunk, hiszen begyújtáskor, egy lehűlt kéménykürtőben nehezen alakul ki a megfelelő huzat, illetve jóval nagyobb mértékű lesz a kondenzátum képződés is.
Fontos megjegyzés: Akármennyire is becsomagoljuk, egy épületen kívül épült kémény soha nem fog úgy működni, mint egy épületen belül épített. Ezt az építési módot csak akkor válasszuk, ha a kéményt végképp nincs lehetőség az épületen belül elhelyezni.
www.leier.hu

A Leier kéményekről érdeklődjön a STAVMAT építőanyag kereskedésekben!