Magastetők és terasztetők innovatív hőszigetelési megoldásai

Épületeink felújításakor, a folyamatosan szigorodó energetikai követelmények csak egyre vastagabb szerkezeti kialakítással valósíthatók meg. Felújítás esetén a meglévő szerkezeti adottságokhoz való alkalmazkodás még több fejtörést okozhat, ezért az alábbiakban magastetőkre és tarasztetőkre egy-egy innovatív megoldást mutatunk be.

Magastetők esetében a szarufák külső síkján elhelyezett (kiegészítő) PIR keményhab táblákkal történő felújítás nem csak az energetikai szintet javítja nagymértékben, de a tetőnkben fennálló egyéb problémákat is ki tudjuk javítani:

  • átszellőztetett légrés kialakítása (nyári átmelegedés elleni védelem)
  • hiányos, töredezett tetőcserepek, tetőlécek cseréje
  • hiányos, nem létező vagy nem páraáteresztő tulajdonságú alátétfólia lecserélése
  • a tető légtömörségének és párazárásának elérése
  • statikai szempontból növelhető a tetőszerkezet teherbírása (nehezebb tetőcserép, napelem, napkollektor elhelyezése


A hagyományosan alkalmazott tetőfelújítási megoldással, mely a szarufák alsó síkjára szerelt kiegészítő hőszigetelésből áll, ugyan energetikai szempontból javulást érhetünk el, de a fent felsorolt, számos fontos, a tetőben fennálló problémát nem tudunk orvosolni. További hátrányok: a belső térből vesz el hasznos helyet, vagyis alacsonyabb lesz a belmagasság; korlátozott mértékű a beépíthető hőszigetelés; a belső burkolatok megbontásával jár, hiszen minden munkafázis a belső lakótérben zajlik. Ezzel szemben a szarufák külső síkján elhelyezett hőszigetelésnél a kivitelezés a külső tér felől történik, így a hőszigetelés vastagságának gyakorlatilag nincs korlátja, és a belső burkolatok is sértetlenek maradnak, mely kiemelten fontos lehet például iroda esetén.

A szarufák síkján kívül elhelyezett BACHL tecta-PUR HD-plus PIR keményhab hőszigetelő táblák jellemzői:

  • kétoldali, páraáteresztést biztosító perforált üvegfátyol kasírozás,
  • felső oldalon átlapolható, öntapadócsíkok mentén lezárható páraáteresztő fólia (nem kell külön alátétfólia a hőszigetelés tetejére),
  • magas szilárdságának köszönhetően a lapok közvetlenül a szarufákra is fektethetők, alátámasztás nélkül,
  • körkörösen csaphornyos élképzése hőhídmentes elemkapcsolatot eredményez.


A kedvezőbb hőszigetelési érték és a tető hőhidasságának minimalizálása miatt, közel felére csökkenthető a hőszigetelés teljes vastagsága.
A kivitelezést a cserepek és tetőlécek levételével kell kezdeni, majd fel kell helyezni a többréteggel kasírozott PIR lapokat, azután felkerülnek az ellenlécek, végül az ezeken keresztül hatoló csavarokkal a szarufához történik a rögzítés. A PIR táblák megszakítás nélküli, homogén, összefüggő hőszigetelést eredményeznek a tető külső részén. Az ellenlécek magassága fogja biztosítani az átszellőztetett légrést, mely segít elkerülni a tető nyári átmelegedését. Az ellenlécekre merőlegesen felszegeljük a tetőléceket és felrakjuk a cserepeket. Használhatjuk a régi tetőlécet és a cserepeket, de ha azok sérültek, töredezettek, cseréljük őket.

Terasztetők esetében a legtöbb esetben probléma, hogy a belső fűtött térben csak lépéshangszigetelésről kell gondoskodnunk, míg a külső terasztetőn a lapostetőkre vonatkozó szigorú követelményeknek kell megfelelni. Alapvető beruházói elvárás, hogy a terasztető és a belső tér burkolati síkja egy magasságba essen, mely – egy síkban kialakított födém esetén - csak úgy teljesíthető, ha a külső teraszfelületre egy lényegesen kedvezőbb hőszigetelési paraméterekkel rendelkező hőszigetelés kerül. A felvázolt problémára a BACHL Vákumpanel nyújt megoldást, melynek hővezetési tényezője: 0,007W/mK. Számok tükrében ez azt jelenti, hogy 4 cm vastag Vákumpanel = 20 cm EPS (expandált polisztirol) = 19-24 cm kőzetgyapot = 17-18 cm grafitos EPS = 12-14cm PIR keményhab hőszigetelő képességével egyezik meg, azaz a belső térben használt 4 cm lépéshangszigeteléssel azonos vastagságban lapostetőkre vonatkozó követelményeket nyújt.

Felújításkor a meglévő kötöttségek miatt sokszor új, innovatív megoldásokra és termékekre van szükség, hogy az elvárt energetikai, műszaki (és esztétikai) követelményeknek meg tudjunk felelni.

A BACHL termékek után érdeklődjön a STAVMAT kereskedésekben!