Mapeguard UM35

Univerzális megoldás a feszültségleépítéshez!

A burkolólapok növekedése az elmúlt évek folyamatos trendje. A gyártás technológia fejlődés lehetővé tette a lapméretek növekedését. Ennek a következménye, hogy az egyre nagyobb lapoknak a biztonságos fektetéséhez egyre rugalmasabb ragasztókra van szükség. Így a ragasztók között néhány éve megjelentek az S1-es (alakváltozásra képes) és az S2-es (nagy alakváltozásra képes) termékek. Ezek a termékek alakváltozó képességük miatt nagyméretű burkolólapok esetén is képesek elviselni a burkolat és az aljzat közti mozgásokat, pontosabban az ilyenkor fellépő nyíró- és hajlítófeszültségeket.   Ilyen feszültségek alakulnak ki például a napsütés okozta hőtágulások vagy az aljzat dilatációs mozgásai miatt.

Napjainkban amikor már a méteres greslapok vagy az óriás akár 3,2x1,6 méteres vékony porcelánlapok sem ritkák még nagyobb rugalmasságra van szükség. Ennek a műszaki feladatnak a megoldásként egyre jobban terjednek azok a rendszerek, amikor a fellépő feszültségeket egy önálló ún. feszültségleépítő réteg veszi fel.  Azonban mielőtt elkezdnénk mindenhová beépíteni ezeket a sokszor nem olcsó rétegeket, gondoljuk végig, hogy pontosan mi is a célunk, és erre a célra vajon melyik anyag lehet a megfelelő.  

A burkolás során használt anyagoknak általában van valamennyi rugalmas alakváltozó képességük, ezért fizikai alapvetés, hogy a burkolat és az aljzat közé beépített minden egyes plusz réteg felvesz valamennyi feszültséget. Tehát valamiről azt állítani, hogy ez egy feszültségleépítő réteg, az valójában nem ad plusz információt. Az igazi kérdés az, hogy a várható elmozdulásokat a kialakított rétegrend az képes-e tönkremenetel nélkül elviselni!

Nagy lapok esetén érdemes azon is elgondolkodni, hogy egyre kevésbé tartható az a szakmai szabály, miszerint a dilatációkat meg kell jeleníteni a burkolatban is. Senki nem vesz azért egy nagyméretű vagy óriás lapot, hogy azokat a dilatációk felett kis darabokra vagdalja. Így a megrendelő részéről általában elvárás, hogy a mozgó dilatációk fölött – a lap vágása nélkül- úgy burkoljunk át, hogy ez később ne okozzon laptörést.  Ha olyan rendszert ismerünk és alkalmazunk, ami alkalmas rejtett dilatációk kialakítására akkor nyert ügyünk van! A Mapei-nek több ilyen rendszere is van!  

Ezek közül a Mapeguard UM 35 lemez a legújabb és leguniverzális megoldás. A Mapeguard UM 35 lemez egy érdes felületű, méhsejtes kialakítású HDPE rétegből és egy polipropilén szövet hátoldalból álló termék. Alkalmas mozgó dilatációk feletti átburkolásra, úgy, hogy a lapokat nem kell elvágni a dilatációk felett, azaz ún. rejtett dilatációk alakíthatók ki vele. 

Beépíthető mozgó repedéseket tartalmazó aljzatokra, akár nagy terhelés esetén is. De még számos helyen ad plusz műszaki tartalmat. Beépíthető vízszigetelő rétegként, alkalmas az alulról jövő pára elvezetésére, segít a padlófűtések hőelosztásában, és megoldja a nem érlelt aljzatok zsugorodásának problémáját is. Ez egy igazán elegáns műszaki megoldás!

Rugalmasság, feszültségleépítés, repedésáthidalás. Összefüggő fogalmak, műszakilag azonban nem azonosak. Egy-egy rétegrend kialakításánál nézzünk a dolgok mögé, és a józan eszünkre, felelős gyártói ajánlásokra hallgatva állítsunk össze biztonságos megoldásokat!