Megnyitja kapuit a nagyközönség előtt a Saint-Gobain akadémia

A Saint-Gobain Hungary Kft. pilisvörösvári székhelyén 2020-ban ingatlan felújítási beruházásba kezdett annak érdekében, hogy egy - Magyarországon és a régióban is - jelentős szerepet betöltő edukációs központot hozzon létre. A Saint-Gobain Akadémia otthont fog adni a legszínesebb hazai és nemzetközi szakmai képzéseknek és találkozóknak.

A SAINT-GOBAIN hazánkban 1992 óta van jelen, jelenleg 8 márkát képvisel, 2 termelőüzemmel rendelkezik, több mint 300 főt foglalkoztat, 2021-es árbevétele elérte a 35 milliárd forintot.

A SAINT-GOBAIN márkái Magyarországon
Három építőipari márkanévvel képviselteti magát:

  • Isover® Üveg- és kőzetgyapot alapú hő- és hangszigetelő rendszerek széles megoldását nyújtjuk
    ipari és lakossági felhasználásra.
  • Rigips® Teljes körű szárazépítési megoldásokat kínálunk: gipszkarton és speciális építőlemezekből készült szerkezetek akusztikai, tűzvédelmi, biztonsági, sugárzás-, és steriliásvédelemi igényekre, valamint hűtő-fűtő rendszerekhez. Ezen kívül a kínálatunkban megtalálhatók: kézi és gépi gipsz alapú glettek és vakolatok, kazettás és nagytáblás akusztikus álmennyezetek.
  • Weber® Homlokzati rendszereinken belül hőszigetelő megoldások és vakolatok, valamint
    hidegburkolási, vízszigetelési és ipari padló rendszereket, műszaki habarcs-megoldásokat kínálunk. Leginnovatívabb fejlesztésünk a Neon termékcsalád fényfesték, fényvakolat, fényfuga termékei.



A Saint-Gobain Akadémia alapterülete közel 550 m2, amely teret ad egy tágas aulának, két elméleti és egy gyakorlati teremnek, valamint a kapcsolódó helyiségeknek.
A két elméleti terem méretében eltérő, így egy kisebb, 15 fős és egy nagyobb, 25 fős oktatás megtartására is alkalmas. Külön specialitásuk, hogy a termeket mobilfal választja el egymástól, így a termek összenyitásával 50 fős befogadóképességűvé alakítható.
A belső gyakorlati oktatóterem - biztonságosan és kényelmesen - 20 fő képzését teszi lehetővé. Ezen felül kialakításra került egy külső helyszíni gyakorlati tér is.

Az épület egyedülállóan modern: elsődleges cél volt innovatív Saint-Gobain anyagokat beépíteni, ehhez illeszkedően pedig a többi építőipari megoldást is a legjobbak közül kiválasztani. A Saint-Gobain anyagaiból a legtöbb “láthatatlan”, de fontos részét képezik az épületnek: így a legmagasabb minőségű aljzatmegerősítéshez és -képzéshez használt Weber anyagok, a belső válaszfalak Isover és Rigips anyagai. Az épület karakterisztikáját a homlokzat adja, amelyhez a Weber algásodás-gátló TopDry termékeit alkalmaztuk, speciálisan a Saint-Gobain arculati színeit felvonultatva. A belső tér leglátványosabb eleme az impozáns álmennyezet, esztétikai élményét a hullámos kivitelezés adja, amelyhez egyedileg fejlesztettünk a hűtő-fűtő panelgyártó NGBS céggel.
Az üvegfelületek terén is igazi Saint-Gobain innovációk láthatók: a homlokzati E-Glass üvegek elektromosan
fűthetők, a közbenső réteg mintázhatók (a széles kínálatból 3 mintát bemutat az Akadémia).

Az oktatótermek külső SAGE üvegei elektromosan sötétíthetők-világosíthatók, illetve érzékelő berendezésének köszönhetően automata üzemmódban igazodik a kinti fényviszonyokhoz. Ez a megoldás szükségtelenné teszi a beltéri sötétő függöny és a külső rolók használatát, illetve nyári időszakban csökkenti a beltér felmelegedését, energiahatékonyan.
Az oktatótermek leválasztására Priva-Lite üvegeket használtunk, amely egy üveg válaszfal, és egyszerű
kapcsolással változtatható a teljesen átlátszó és a "tejüveg” hatás.
Az épület használathoz a legmodernebb épületvezérlés alkalmazott, úgy mint digitális táblák, az elektromos berendezések központi digitalis működtetése.

Az Akadémia létrejöttét és megnyitását Piros Attila, a Saint-Gobain Hungary Kft. magyarországi vezérigazgatója kommentálta:

“A Saint-Gobain Akadémia épülére nagyon büszkék vagyunk, hiszen egy igen leharcolt, a késői 1970-es évek beli épületet varázsoltuk a mai kornak megfelelően modernné, a leginnovatívabb Saint-Gobain anyagait a legkreatívabb módokon építettünk be.
Ezen túl egyedülálló lehetőség számunkra, hogy oktatási tevékenységünket még nagyobb szakmai körben, még professzionálisabb módon és helyszínen folytathassuk.
Vállalatunk eddig is nagy hangsúlyt fektetett a szakmai edukációra: jelen vagyunk a szakmaválasztók eseményein, képviseltettük magunkat a szakmák versenyén*. Több együttműködésünk is van oktatási intézményekkel, mert látjuk, hogy a fiatalok körében nem elég népszerűek az építőipari szakmák, és szomorúan látjuk, hogy évről-évre kevesebb jó szakember képződik hazánkban, ez is hozzájárul a szakember hiányhoz iparágunkban Azt is fontosnak tartjuk, hogy a jelenleg szakmában dolgozó szakembereket folyamatosan megbecsülve az iparágban tartsuk, és képezzük őket az új technológiákra, innovatív termékek használatára és előnyeikre. Hiszen mindez a végén a megrendelők és az épületet használók javára válik.
Fő célunk, hogy az Akadémiát megtöltsük a legváltozatosabb szakmai programmal: mind a beruházók és tervezők részére tervezett bemutatókkal, kereskedők és kivitelezők számára piacképes tudást biztosítva oktatásainkkal. Valamint azt a tendenciát is látjuk, hogy a lakossági építkezők egyre többször veszik kézbe saját építkezésüket – kényszerűségből, mert nem találnak szakembert, vagy mert korábban rossz tapasztalatuk volt, vagy éppen anyagi okokból – így szeretnénk a privát szektornak is szakmai segítséget nyújtani.

* Szakma Sztár, EuroSkills és WorldSkills versenyek

2022.21.21.