Mi alapján válasszunk padláslépcsőt?

A modern lakások erőteljes funkcionalitásra törekvése nem engedhet meg egy lakótérbe belógó, feleslegesen helyfoglaló padlásfeljáró lépcsőt. Ugyanakkor a tetőre való kijutást, ha másért nem, a kéményseprők miatt nem lehet kifelejteni, és a használaton kívüli padlást is sokan használják ritkán használatos tárgyak tárolására, sok helyen kerül oda a műfenyő, a síléc, vagy a bőröndök.
Az idén 30 éves FAKRO 18 különböző típusú padláslépcsőt fejlesztett az elmúlt éves során, amivel egyrészt az egyik legszélesebb hazai kínálatot tudja magáénak, másrészt a világ második legnagyobb gyártójává vált. A 3 éves garanciával rendelkező padláslépcsők mindegyike készre szerelt, a beépítéshez semmilyen előmunkálatra nincs szükség.



Milyen szempontokat kell figyelembe venni?

A használat gyakoriságát:

• Ha rendszeresen fogunk feljárni a padlásra, akkor érdemesebb a 200kg-os terhelésig használható, masszívabb, fém létraszárú padláslépcsőket választani.
• Amennyiben kisebb terheléssel kell számolni, akkor a fa létraszárú padláslépcsők közül kell választani.


A hőszigetelés fontosságát:

• A FAKRO padláslépcsőinek hőszigetelési tulajdonsága széles tartományban mozog. Az egyszerű hőszigetelőtől (LWS Smart), a népszerű extra hőszigetelőn (LTK Energy) keresztül a passzívház minősítéssel rendelkezőig (LWT Passive House). A kiválasztásnál arra kell törekedni, hogy a padláslépcső hőátbocsátási együtthatója közel azonos legyen, mint a födémszerkezet, így hőtechnikai szempontból homogén felület jön létre.


A rendelkezésre álló födémnyílás méretét:

• A födémnyílás sztenderd méretezéséhez készülnek a FAKRP padlásfeljáró lépcsői, így jellemzően 60x120 cm és 70x140 cm közötti méretek elérhető tíz centiméteres lépcsőkben.
• Ha extrém kevés hely áll rendelkezésre, akkor kapnak szerepet az ollós szerkezetű padlásfeljáró lépcsők (LST, LSZ, LSF), amelyeket már 50x70cm-es nyílásba is el lehet helyezni.


A belmagasságot:

• A FAKRO padláslépcsők az átlagos magyar épület-belmagassághoz igazodnak, 280cm-es és 305cm-es kivitelben, de egyes termékek akár 360cm-es (LMF60), vagy 366cm-es (LMP) belmagasságú helyiségekbe is beépíthetők. Minden lépcső esetén a részletes termékleírás tartalmazza a minimális belmagasságot is, ami 200-245cm és 265-270cm között mozog.
• A fa és fém létraszárú lépcsőket a szár alsó szegmensének méretre vágásával lehet a pontos belmagassághoz igazítani, az LML Lux és az LMF120 esetén pedig állítható talpak szolgálnak a pontos beállításhoz. Az ollós létraszárú lépcsők esetén lépcsőfokok ki- vagy betételével és egy nyíláshatároló segítségével lehet a pontos belmagassághoz illeszteni a padláslépcsőt.

Tűzgátlást:

• A tűzvédelmi előírások határozhatják meg, hogy milyen tűzgátlási tulajdonsággal kell rendelkezni egy padlásépcsőnek, például társasházak esetén.
• A FAKRO kínálatában 60 és 120 perces tűzgátló padláslépcsők találhatók meg, a 60 perces kategóriában fa (LWF60), fém (LMF60) és ollós (LSF60) létraszárúak, a 120 perces kategóriában pedig egy fém létraszárú (LMF120) lépcső érhető el.

A padlásfeljáró lépcsők használatát számos kiegészítő teszi könnyebbé. Választható védőkorlát (LXB-U) vagy kapaszkodó (LXH-A) a padlástérbe, megkönnyítve a feljutást. Kiegészítő kilinccsel (KXZ) a padláslépcső ajtaját lehet becsukni a tető felőli oldalról. A látszó födémrész eltakarásár egy toktoldó (LXN) szolgálhat. A lakóteret a padlástéren lévő portól padlásoldali kiegészítő ajtóval (LXW) lehet védeni, ami a lépcsőszerkezetet is megóvja a szennyeződésektől. A padláslépcső használatát – amennyiben nem tartozik a gyári felszereléshez – a lenyitást könnyítő tehermentesítővel (LXM) vagy kiegészítő kapaszkodóval (LXH) tehetjük komfortosabbá.



További termékinformáció: https://www.fakro.hu/padlasfeljaro-lepcsok/

A Fakro termékek után érdeklődjön a STAVMAT kereskedésekben!
2021.10.29.