Mi az, ami még funkcióban és esztétikában is fontos része a tetőnek?

Ereszcsatorna: egy meghatározó építőanyag, aminek a rossz működése „fáj”

Ha tetőről döntünk, elsősorban a tetőfedés anyagával foglalkozunk. Természetes, hiszen jelentős anyagi konzekvenciával járó döntést kell meghoznunk, ezért hajlamosak vagyunk egy-egy részletéről megfeledkezni. Ilyen lehet az ereszcsatorna, amelynek jó vagy rossz működése talán a tetőre van a legkevesebb hatással.

Meglepő vagy nem, de az ereszcsatorna helytelen működése nem csak funkcionális kellemetlenségeket jelent, súlyos károk keletkezhetnek az épület szerkezetében, hiszen ez gondoskodik a tetőről lefolyó víztömeg elvezetéséről és megvédi a falakat a nedvesedéstől. A minőségi ereszcsatorna rendszernek évtizedeken keresztül ellen kell állnia a törmelékeknek, a korróziónak, a fagynak és az UV sugárzásnak is.

Minimum ettől az 5 bosszúságtól megmentheti magát és otthonát jó csatornával akár építkezéskor, akár felújításkor:

  • vizesedik a ház fala és/vagy lábazata;
  • az ereszből szivárog, csöpög, a csapadék, vagy túlfolyás látható;
  • a csatorna bármely része rozsdásodik, sérül
  • a rendszer nem bírja a terhelést (pl. deformálódik, benyomódik, a felgyülemlett esővíztől elmozdul, leszakad, jég- és hótehertől szintén leszakad).
  • a csatorna az elemei illesztésnél szétesnek.

Az acél mégiscsak acél

Ahogyan a tetőnél, a csatornánál is az alapanyag minősége garantálja a megbízhatóságot. Ereszcsatornát el tudunk képzelni alumíniumból, vörösrézből, vagy akár műanyagból is, de ha egy igazán tartós és gazdaságos megoldást keresünk, nem mehetünk el az acélból készült tartós, megbízható ereszcsatorna rendszer mellett.

A különféle alapanyagok eltérő műszaki tulajdonságaikból adódóan nagymértékű eltérést mutatnak a merevség és a tartósság tekintetében. Az acél egyik előnyös tulajdonsága éppen alacsony hőtágulása, amely az illesztések tökéletes tartásáért, a csatorna rugalmassága ellenére megfelelő merevségéért felelős.

Ha az acélra gondolunk, ereszcsatorna esetén is szinte evidenciának érezhetjük, hogy a tervezett alkalmazásból fakadó környezeti hatásokra nem deformálódik, nehezen sérül, és nem törik. Mindezen előnyök mellett a felület tűzihorganyzása védőréteget képez a felületen, ez biztosítja a kitűnő korrózióvédelmet, fokozza a tartósságot.
A speciális gyári (nem utólagos) színbevonat pedig az UV védelmet és a színárnyalat tartósságáról gondoskodik. Továbbá pl. az ereszcsatorna alacsony hőtágulását is az acél minősége adja meg, a rendszer kidolgozottság pedig a vízzárósságot - az illesztések évek múltán is hibátlanok maradnak. A következő 50 évre nem kell a cserére és karbantartásra gondolnunk. A minőségi acél nem deformálódik és jól ellenáll a mechanikai sérüléseknek.

A Swedsteel Caracol ereszcsatorna a hazai piac egyik legmegbízhatóbb acél csatornarendszere, amely minden tető- és háztípushoz kompletten, gyári kivitelben rendelhető.

  • Felhelyezése könnyedén, helyi hegesztési, vágási munkálatok nélkül kivitelezhető, így a rövidebb beépítési idő anyagilag is kedvezőbb, emellett hibátlan műszaki megoldást kínál a megrendelő számára.
  • Minden eleme kétoldali színbevonatos, nagyszilárdságú, tűzi horganyzott acél alapanyagból készül. A kétoldali színbevonat fokozza az anyag tartósságát kívül és belül is, amely azért fontos, mert a csapadék elvezetését biztosító ereszcsatorna rendszert minden oldalról intenzíven éri az esővíz.
  • A tűzihorganyzás védi az anyagot a korróziótól, az átrozsdásodástól, emberöltönyinél is hosszabb várható élettartamot biztosítva neki.
  • A csatornarendszer a fő elemek mellett - félkör szelvényű ereszcsatorna, kör keresztmetszetű lefolyó - számos előregyártott kiegészítővel, rendszerelemmel rendelkezik, amely biztosítja a gyors szerelést, precíz illesztést.
  • A rendszer tartósságát bizonyítja, hogy a Swedsteel 50 év átrozsdásodás elleni garanciát vállal az ereszcsatornáira.

Az ereszcsatorna rendszer átmérőjét a tetőfelület méretéhez kell választani, kiépítésekor a tető hajlásszögét, a lefolyók helyeit, az ereszek lejtési szögét, a tartóvasak és toldó elemek számát, típusát is figyelembe kell venni.

Az ereszcsatorna felszerelésének időigénye és költsége az építkezés vagy felújítás egészét tekintve gyakran a viszonylag kis ”ráfordítást” igénylő tételek közé tartozik, viszont helytelen működése esetén azonnal fájdalmasan megérezzük a fontosságát.


A Swedsteel
 termékek után érdeklődjön a STAVMAT építőanyag kereskedésekben!

2022.07.20.