Miért legyek tudatos vásárló? Miért használjak élvédőt?

A tudatos vásárló képes az elérhető kínálatból a számára legjobb/leghasznosabb termékek kiválasztására. Ez építkezéseknél, felújításoknál kiemelten fontos, hiszen a felhasznált termékek hosszútávon is meghatározzák a környezetünket. Ahhoz, hogy tudatosan vásároljunk szükséges, hogy pontosan felmérjük az igényeinket. Burkolás esetében például fontos szempont, hogy kül- vagy beltéren, vizes szobában (pl. fürdőszoba, mosdó), vagy száraz szobában (pl. nappali, hálószoba) szeretnénk majd felhasználni. Milyen a helység igénybevétele, kialakítása, ezekhez milyen kiegészítő elemek szükségesek, (pl. szegőléc, lépcsőélvédő, sarokélvédő stb.) mik a preferált anyagok, színek? Amennyiben ezeket pontosan meghatároztuk nincs más hátra, mint a különböző termékeket összehasonlítva a számunkra legmegfelelőbbet vásároljuk meg. Miért fontosak a kiegészítő termékek, miért éri meg költenünk rá?

Az élvédők, profilok alapvetően kétfajta funkcióval bírnak.

Az élvédők védelmet nyújtanak a burkolatnak a különböző környezeti hatásoktól, és csökkentik a használatból adódó kopást, ezáltal növelik a burkolat élettartamát. Fontos azonban, hogy minden esetben az adott helységhez és burkolathoz megfelelő élvédőt, vagy profilt válasszunk a hatékony védelem érdekében.  Kültéri burkolat esetében a víz elvezetése okozza az egyik legnagyobb problémát. A lejtés megfelelő beállítása és a széleken használt vízvető profilok azonban elvezetik a vizet és ezzel megakadályozzák, hogy az a burkolat alá jutva felázást, vagy felfagyást okozzon. A lépcsőkhöz való élvédők és sarokélvédők a kopásnak leginkább kitett és legsérülékenyebb helyeket védik a felpattogástól, repedésektől sérülésektől. Bizonyos élvédők csúszásgátlóval is el vannak látva, melyek a használó biztonságát szolgálják. Nagyobb méretű (10 m2 feletti) padlóburkolás esetén figyelni kell a megfelelő dilatációs mezők kialakítására különösen kültéri burkolásnál. Ennek hiányában ugyanis a hő okozta mozgástól a fugák felrepednek, kieshetnek, rosszabb esetben a lapok is széttörhetnek. A dilatációs profilok azonban a területet kisebb mezőkre osztva védelmet nyújtanak a hőtágulás okozta felrepedezésektől, törésektől.

Esztétikus megjelenésük tartósan hozzájárul a burkolat szépségéhez, ezáltal a kellemes környezet és komfortérzet kialakulásához. A hőtágulás miatt szükségesek a dilatációs hézagok meghagyásai a fal mellett, nagyobb terület esetén a mezőelválasztásoknál. Ilyen esetekben alkalmazhatóak a szegőlecek melyek esztétikus átmenetet biztosítanak a padlóburkolat és a fal között. Valamint a dilatációs profilok, melyek nem csak elrejtik a hézagokat, hanem díszítőelemekként különlegesekké teszik az épített környezetet. A burkolatváltó profilok ízléses átmenetet biztosítanak a különböző típusú burkolatok között, az exkluzív megjelenés érdekében rejtett rögzítéssel, szükség esetén biztosítva a szintek kiegyenlítődését is.