Mikor érdemes zuhanyfolyókát építeni a fürdőszobába és mikor jobb megoldás a padlóösszefolyó?

A döntés megkönnyítése érdekében az ACO csapata összeállított egy rövid összehasonlítást a témában:

Zuhanyfolyóka vagy padlóösszefolyó? A nagy kérdés!

Mindenkinek ismerős a reggeli rohanás a fürdőszobában, a kapkodás, amikor minél gyorsabban szeretnénk elkészülni… napjainkban ha ez az ütem kényszerű okokból lassul is valamelyest, a fürdőszoba továbbra is napunk indításának egyik fő állomása marad.

Életterünk hangulatának kiemelten fontos meghatározója fürdőszobánk stílusa. Kialakításánál a funkcionalitás egyre inkább elsőbbséget élvez hisz mind többen választjuk a zuhanyzást. Lehet szó épített zuhanyról vagy hagyományos zuhanykabinról, mindegyik változathoz szükség van hatékony vízelvezetésre is. A víz lefolyásának alapelve azonos, de a kialakításnál több opciónk is van: választhatunk zuhanyfolyókát vagy padlóösszefolyót.

Mi a különbség a két megoldás között? Mikor válasszuk az egyiket és mikor a másikat? Rövid cikkünkben bemutatjuk mindkét megoldást és egyúttal választ adunk a fenti kérdésekre is.

Mikor válasszunk zuhanyfolyókát?
Megjelenés: karcsú, hosszú alakjával a zuhanyfolyóka stílusos megjelenést biztosít a zuhanyzónak. A folyókát beépítik a padlóba, így az harmonikusan illeszkedik a fürdőszobához.

Nincs szintkülönbség: a folyóka a csempe szintjével kerül egy magasságba. Ez megakadályozza, hogy a víz összegyűljön rajta vagy beüssük a lábunkat a szélébe.

Méret: a zuhanyfolyóka különböző hosszúságban kapható, 60-120 centiméter között választható a mérete. A hosszabb változat nagyobb, bejárható zuhanyzókhoz ideális, főleg abban az esetben, ha több zuhanyfejet is beépítünk.

Beépítés: a zuhanyfolyóka egyszerűen beépíthető. Az alacsony beépítési magasságnak köszönhetően új építésű lakások, házak, valamint régebbi épületek felújítása esetén is alkalmazható.

Mikor válasszunk padlóösszefolyót?
Kompakt: a padlóösszefolyó egy kompakt, 10-20 cm széles lefolyó. Kis zuhanyzók esetében ideális választás.

Megjelenés: kör és négyzet alakú rácsok is választhatók rozsdamentes acél kivitelben, amely könnyen tisztán tartható, higiénikus megoldást biztosít. A rácsok felületét minden esetben finomra kezelik, hogy mezítláb rálépve biztonságos legyen.

Költségek: a padlóösszefolyók általában olcsóbbak, mint a zuhanyfolyókák. Amennyiben korlátozott költségvetéssel rendelkezünk, az ár fontos tényező lehet a döntés során.

A zuhanyfolyóka vagy padlóösszefolyó lefedésére számtalan lehetőség van: választható rozsdamentes acélból készült rács, üveg felső rész vagy burkolható felső is. A fedlapokkal nemcsak modern hatást érhetünk el a fürdőben, hanem anyaguknak köszönhetően könnyen tisztíthatók és higiénikusak is. Mindez egyszerűvé teszi a karbantartást.

Összességében nincs helyes vagy helytelen választás, de bármilyen döntésünk e téren, hosszabb távra szól. Az alapos átgondoláson túl a többi már ízlésünk, a fürdőbe illő formavilág és a rendelkezésre álló költségvetés kérdése. A választás csak rajtunk múlik.