Minden, amit ACO beépített lábtörlőiről tudni érdemes

Mindenki használ lábtörlőt. És valószínűleg mindenki tapasztalta már azt, amikor a lábtörlő elcsúszott a helyéről, esős-havas időben nem száradt ki, családi ház esetén elfújta a szél. Ezekre a problémákra nyújt megoldást a beépített lábtörlő.

Kültéri lábtörlő

Házunk bejárata olyan, mint egy névjegykártya: első ránézésre véleményt alkot róla és – ezen keresztül – rólunk a látogató. A bejárati ajtóhoz kihelyezett lábtörlő az egyik első dolog, amit bárki észrevesz. Lábtörlő választásakor az is megfontolandó, hogy a lakásba belépve a lábtörlőn múlik, hogy mennyi külső szennyeződést viszünk be magunkkal. Ez utóbbi különösen felértékelődik a saras, latyakos őszi-téli időszakban. Sőt, ha már a télnél tartunk: ugye sokaknak okozott bosszúságot a bejárati ajtó előtt kialakuló tócsa? Nem is beszélve a vastag anyagból készülő és így nehezen száradó lábtörlőről? A beépített lábtörlőkkel mindezeknek a kellemetlenségeknek véget vethetünk. A lábtörlő kialakítása a legnagyobb tisztítási hatékonyságot szolgálja. Az alatta levő tálca gyűjti a vizet, amelyet be is köthetünk a vízelvezető rendszerbe vagy egyszerűen elszikkaszthatunk. A lábtörlő felső részét ugyanúgy tisztíthatjuk, mint bármely más lábtörlőt.

A kültéri lábtörlőket aszerint csoportosítjuk, hogy a bejáratunk felett található-e előtető. Értelemszerűen az előtető nélküli bejárathoz helyezett lábtörlő jobban ki van téve az időjárás viszontagságainak, ezért ellenállóbb anyagból készül. Persze kedvünk szerint eldönthetjük, hogy figyelembe vesszük-e azt, hogy mennyire kerül fedett helyre a lábtörlő és akár a díszesebb változatokat is tehetjük teljesen kültérre.

A kültéri lábtörlők két részből állnak: egy tálcából vagy keretből, illetve az abba kerülő rácsból.

Amennyiben elegendő helyünk van a kültéri burkolatban, akkor választhatjuk a tálcás változatot. Ezek kiviteltől függően 8 cm (polimerbeton) vagy 7,5 cm (műanyag) beépítési magasságúak. A tálcák akár a lefolyórendszerbe is bevezethetők, ugyanis lefolyócső-csatlakozóval ellátottak. Amennyiben ennél sekélyebb helyünk van, akkor egy alumíniumkeretbe építhető be a kültéri lábtörlő. Ennek magassága mindössze 2,65 cm.

A tálcák, illetve a keret mérete megegyezik, így bármelyik rács fogadására képesek.

 

Beltéri lábtörlő

Ha egy kicsivel szeretnénk tovább menni, akkor nem elégszünk meg a kinti lábtörlővel, hanem a lakáson belülre is beépítünk egyet. A benti lábtörlő, mindamellett, hogy megjelenésében összhangban áll a kintivel, a maradék, finomabb szennyeződést is eltávolítja cipőnkről. A tálca alacsony beépítési magasságának köszönhetően bármilyen burkolatba elhelyezhető. Esztétikusan illeszkedik a járólapokba, de akár parkettához is használható.
A beépített beltéri lábtörlők két magassággal elérhetők: az alacsonyabb 12 mm magasságú, a magasabb 2,65 cm. Ez utóbbi magasabb lapok esetén ajánlott. A 12 mm magas rendszer a legtöbb padlóburkolattal egy szintbe kerül, azaz nem szükséges lesüllyeszteni.

   

A beépített lábtörlők további előnye, hogy használat közben nem mozdulnak el, így hatékonyabban távolítják el a szennyeződést. A beépítésnek köszönhetően nincs kilógó perem vagy felület, a bejárat akadálymentesen alakítható ki.

Az ACO termékek után érdeklődjön a STAVMAT építőanyag kereskedésekben!
2022.06.03.