Padlásból lakályos szoba: a kulcs a hőszigetelés

Családi házakban a lakótér bővítésére a leginkább kézenfekvő megoldás a tetőtér beépítése.  Csakhogy közvetlenül a tető alatt többnyire meglehetősen mostohák a belső klímaviszonyok: nyáron a közvetlen napfény úgy felforrósítja a tetőt, hogy az befelé is szinte sugárzik, ráadásul az épületben a meleg már eleve fölfelé száll, így a tető felé „szökik el” télen, nem megfelelő csapadékzárás esetén pedig egy-egy vihar után akár közvetlenül a nyakunkba is csöpöghet a víz. Szerencsére ezek a kellemetlenségek megfelelő, átgondolt hőszigeteléssel kiküszöbölhetők!

A hőszigetelés korszerűsítése nemcsak a komfortérzetet növeli, hanem az egészséges lakókörülményeket is biztosítja a tetőtérben – kérdés, hogy a tetőtér beépítője mennyi energiát és anyagi forrást tud fordítani az ügyre.

Hőszigetelés belülről

A leggyakrabban a tetőtér beépítésekor a meglévő hőszigetelést bővítik befelé: ennek előnye, hogy nem jár komolyabb felfordulással, bontással, átmeneti tetőfóliával, és relatív kevesebbe is kerül.

Mindennek azonban az az ára, hogy a hőszigetelés kiterjesztése a légtérből rabol el értékes centiket ezért vékony, ugyanakkor hatékony hőszigetelő anyag használata ajánlott. A szakértő a szarufák alatti belső hőszigeteléshez egyértelműen a könnyen alakítható PIR (poliuretán) keményhab hőszigetelő táblákat ajánlja, ezekből ugyanis kisebb vastagság is elegendő.

Hőszigetelés kívülről

A leghatékonyabb hőszigetelő hatás azonban úgy érhető el, ha a külső hőhatás felől történik a hőszigetelés: ez valamivel bonyolultabb, pénz- és időigényesebb, ugyanakkor jobban megtérülő beruházás a tetőtérbeépítés során, melynek eredményét akár generációkon át élvezhetik a házban élők. Ez esetben a hőszigetelés a szarufákon kívülre kerül – ehhez pedig vissza kell bontani a meglévő cserepeket, lécezést, fóliát, majd felhelyezni az új PIR hőszigetelő réteget a szarufák fölé. A PIR hőszigetelő anyag alkalmazásával szerencsére a munka gyorsan halad, az eredmény pedig magáért beszél: ha a külső oldalon valósul meg a szigetelés kiterjesztése, akkor a passzívházas technológiában is előszeretettel használt PIR anyagból már 14 cm-es táblákkal is el lehet érni az U=0,17 W/m2K hőátbocsátási értéket. A szarufák felső síkjára helyezett, egymásba illeszkedő táblák és a rajtuk található, átlapolható, fóliakasírozással ellátott hőszigetelés – a BACHL tecta-PUR® termékcsalád kifejezetten erre a célra van kifejlesztve – a tető teljes felületét lefedve termikus burkot alakít ki, így az ott keletkező hőhidakat felszámolja.  

A PIR táblák csapadékzáró fólia rétegüknek köszönhetően a hőszigetelés ideje alatt lebontott cserép a tetőre pár napig vagy akár hétig, akkor a szigetelőlapok helytállnak alkalmi tetőfedő rétegként is.

A lakásban nincs strandidő!

A tetőtérben lakók leggyakoribb panasza, hogy nyáron – hacsak nem használnak légkondicionálót – szinte kibírhatatlanul fel tud melegedni a tetőtéri szoba még megfelelő árnyékolás mellett is. A globális felmelegedés egyre intenzívebben érezhető hatásai miatt egyre nagyobb kihívást jelent a szigetelés számára a túlhevülés megakadályozása. A poliuretán keményhab egyik előnye, hogy magasabb hőmérsékletnek is ellenáll, s egy 16 cm-es PIR tábla akár 40 fokot is tud csökkenteni nyáron a külső és belső tér között.  

A tetőtérben töltött idő komfortjának kulcsa a megfelelő hőszigetelés. Akár a kevesebb energiabefektetéssel járó belső szigetelés-kiterjesztés, akár az alaposabb és hatékonyabb tető felőli szigetelés mellett dönt a lakásbővítő tetőtér-beépítéskor, a korszerű poliuretán keményhab szigetelőlapok a környezetet is kímélő, kellemes belső klímát biztosító megoldást jelentenek.