Padlásfeljáró lépcsők, a felesleges kerülgetés helyett

Amikor a tetőtér nem kap lakótér funkciót és csak a tetőre való kijutás miatt, vagy az éppen használaton kívüli bőröndök, sílécek miatt kell feljutni a padlástérbe, akkor a tetőtérbe elrejtett padlásfeljáró lépcsők jelenthetik a tökéletes megoldást.

A FAKRO, mint a világ második legnagyobb padlásfeljáró lépcső gyártója számos megoldást kínál a vásárlóknak. Az alapelv mindenütt azonos: egy összecsukható lépcső, ami egy jól záródó ajtó rejt el a mennyezet síkjában, ezzel spórolva meg a sok helyet igénylő fix padlásfeljárók helyét. Az ilyen típusú lépcsőket nem mindennapos használatra tervezik, de bírniuk kell a terhelést, legyen szó súlyról, hőszigetelésről, tűzszigetelésről vagy akár légtömörségről. A FAKRO beépítési rendszerének köszönhetően a padláslépcsők teljesen készre szerelve érkeznek a vásárlókhoz, így nincs speciális előmunkálatokra szükség, a beépítés és a méretre igazítás jellemzően két ember által könnyen elvégezhető. A padlásfeljáró ajtólapját lenyitni a tehermentesítő szerkezetnek köszönhetően elég könnyű, egyes típusoknál a kapaszkodóba rejtett további tehermentesítő szerkezet teszi még könnyebbé.

Technikai jellemzők

A FAKRO padlásfeljáró lépcsői fa vagy fém létraszárral készülnek, illetve az extrém kis helyigény érdekében egy speciális, ollós szerkezetű fém lépcső is a kínálat részét képezi, ennek 51x80 cm a mennyezeti nyílásmérete, és az összecsukott lépcső magasság mindössze 38,2 cm. A fa lépcsők 160 kg-ig, a fém lépcsők 200 kg-ig terhelhetők.

Minden alaptípus rendelhető tűzgátló kivitelben, az EN 13501-2 szabvány szerint 45, 60, vagy 120 perc tűzgátlással, ami középületekbe való beépítést is lehetővé tesz.

A helyiség belmagasságához kell igazítani a típus kiválasztását, ami 200 és 366 cm között mozoghat, három, illetve 4 részbe, szegmensbe hajtva a létrákat. 

A padlásfeljáró lépcsők ajtólapja típusonként eltérő módon vagy fehérek, vagy később tetszőleges színre festhető natúr színűek, és az energetikai igényekhez igazítottan hőszigeteléssel ellátottak. Passzívház minősítés megszerzése érdekében az LWT PassivHouse kivitel estén a lépcső U értéke 0,51 W/m2K, teljesíti a 4. légtömörségi osztályt és rendelkezik a Passive House Institute tanúsítványával. 

Amire oda kell figyelni a padláslépcső kiválasztásakor:

A padlásfeljáró lépcsőt fixen kialakított födémáttörésbe kell beszerelni, de a FAKRO lépcsői a sztenderd 70x120 cm méretű födémnyíláson túl, több, mint 10 eltérő méretben is kapható. A padlásfeljáró méretét a meglévő födémáttörés szerint kell kialakítani.

A pontos belmagasság ismeretében kell kiválasztani a padláslépcsőt, figyelve a terméktáblázatban megadott minimális belmagasságra, és a pontos méret-beállításhoz a legalsó szegmenst méretre kell vágni.

Ritkább használat és könnyebb súlyok mozgatása esetén a fa létraszárú padláslépcső elegendő, gyakoribb használat és nagyobb súlyok mozgatásához a fém létraszárú termékek javasoltak.

Figyelni kell a fa létraszárú lépcsők esetén az ajtólap lenyitásakor annak létrejövő hátramozdulására, így ezeket a termékeket nem lehet közvetlenül a függőleges falhoz csatlakozva beépíteni.

Kiegészítő termékek

A padlásfeljáró lépcsőkhöz a padlástérben elhelyezhető védőkorlát, a szabadon maradó födémrészt eltakaró toktoldó, a portól és hőtől védő kiegészítő ajtó, belső takaróléc, kiegészítő lépcsőfok, vagy a padlástér felőli oldalra szerelhető kilincs is elérhető.
További információ: https://www.fakro.hu/padlasfeljaro-lepcsok/