Porotherm Rapid: óriási lépés a környezettudatos építkezés felé 2

A Wienerberger által fejlesztett POROTHERM RAPID újszerű technológiával kínál választ a XXI. századi családi ház építtetők számára kiemelten fontos kérdésekre. Alkalmazásával jelentősen csökkenthető a víz- és a kötőanyagok felhasználása, így nagyban hozzájárulhat a környezettudatos építési folyamatokhoz. Az új technológia a falazási munka idejét a hagyományos megoldásokhoz képest akár a felére csökkentheti. Ráadásul megfelelő szerkezetű és vastagságú tégla használatával olyan egyrétegű falazat készíthető, amely kiegészítő külső hőszigetelés nélkül képes a legszigorúbb, modern kori épületenergetikai elvárások teljesítésére.

Az utóbbi időkben a házépítések kapcsán is kiemelt figyelmet kapott – nemcsak a kész épület, hanem már a kivitelezési munkák során is – a fenntarthatóság, illetve a hatékonyság kérdése. Ezekhez szorosan kapcsolódik természetesen a minél alacsonyabb ökológiai lábnyomra való törekvés. A Wienerberger vállalati filozófiája, hogy mindezekre az innováció révén, a kutatás-fejlesztésre fordított nem csak anyagi, de szellemi forrásokkal lehet a legjobb válaszokat megtalálni. Ennek a különleges munkának az eredménye például a POROTHERM RAPID falazási technológia, amely egyértelműen a XXI. század építési elvárásainak megfelelően dolgoztak ki a Wienerberger szakemberei.

A csiszolt kerámia téglákra épülő RAPID technológia olyan különleges előnyöket biztosít, amelyekre a hagyományos falazási megoldások nem képesek. Egyszerre elégíti ki a legújabb kori tudomány eredményeit hordozó, modern megoldást keresők igényeit; illetve azokét, akik a hagyományokból fakadó értékekről sem akarnak lemondani. Utóbbinak része a számos előnyös tulajdonság mellett az is, hogy a hazai, sok százéves múltú kerámia tégla építészetből fakadóan, a piaci tapasztalatok alapján még mindig ezeknek az épületeknek van a legmagasabb presztízse, megbecsülése az ingatlanpiacon.

A POROTHERM RAPID azonban az utóbbinál sokkal többet kínál az építtetőnek. RAPID falazási technológia az innovatív építészet egyik fontos eszköze. Lényege, hogy a téglák a felfekvő felületükön síkra csiszolva kerülnek ki a gyárból, így azok, mint két asztallap, tökéletesen egymásra helyezhetők a következő sorokban. Ezáltal a szükséges kötőanyag mennyisége kevesebb lesz, és a falazat gyorsabban elkészíthető. Ez pedig a további munkafázisokat is felgyorsítja.

A megoldás ráadásul egyértelműen hozzájárul a környezetbarátabb kivitelezéshez is. A hagyományos falazáshoz képest ugyanis drámaian kevesebb ivóvíz kerülhet felhasználására. A hagyományos habarcsos technológiával egy átlagos méretű, 100 négyzetméteres családi ház falazatának elkészítéséhez összesen 4200 liter vízre van szükség. Ehhez képest a POROTHERM RAPID Dryfix ragasztóhabos technológia esetén ez mindössze 8 liter. A vízhasználat szinte teljes elhagyásával az építtetők az egyik legnagyobb lépést tehetik meg a környezettudatos kivitelezés felé. Hogy ez mégis mekkora megtakarítás? Nos, talán elég plasztikusan mutatja ennek mértékét, hogy a fent említett különbség egy család mintegy 5 (!) éves mosógép használatának víz szükségletét fedezheti.

Nem mellékesen a POROTHERM RAPID megoldással jelentősen csökkenthető a kivitelezési munka hossza is. Az említett, 100 négyzetméteres családi ház falazata akár 13 nap alatt elkészíthető, ezzel szemben a tradicionális habarcsos technológiával ez csaknem egy hónapba telik. Arról nem beszélve, hogy a Dryfix habot használva a habarcsoknál megszokott minimum +5°C helyett akár -5°C környezeti hőmérséklet mellett is falazhatnak a szakemberek.

    

A Wienerberger termékeket keresse a STAVMAT kereskedésekben!
2022.02.15.