Porotherm X-therm: egy új korszak hírnöke

A Wienerberger Zrt. idén tavasszal piacra dobott újdonsága, a Porotherm X-therm egészen rendkívüli előrelépést jelent a téglagyártásban. Ez többek között az ezen a területen eddig még sohasem alkalmazott fejlesztési folyamatnak köszönhető. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Kar Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszékének kutatóival szoros együttműködésben megalkotott tégla, olyan digitális modellezési és tesztelési sorozat eredménye, amelyeket például az ipari innováció egyik csúcsának tekintett Forma-1-es autók létrehozásához használnak. Ráadásul a vásárlók számára a választásban igazán komoly érzelmi faktort nyújthat, hogy a Wienerberger Zrt. ugyan egy világcég részeként, de teljes mértékben a hazai fejlesztési potenciálra támaszkodva hozott létre egy magyar, a világpiacon is igazán különlegesnek mondható terméket.

A munka egészen egyértelmű kihívásokra kívánt választ adni, hiszen az elmúlt időszakban a hőszigetelési és ezzel párhozamosan a környezetvédelmi kérdések egyre lényegesebb és fontosabb szerepet töltenek be az építőiparban. A házak, épületek, ingatlanok határoló elemeit gyártó vállalatoknak ezekre az igényekre meg kell találniuk a megfelelő válaszokat, s fejlett, a kor technológiáját maximálisan kihasználó termékeket kell kínálniuk a vásárlók számára. Mindezeket figyelembe véve a szakembereket az a szándék vezette, hogy olyan tégla jöjjön létre, amely az anyagjellemzőket figyelembe véve a korábbiakhoz képest mind a hőszigetelés, mind a stabilitás terén komoly előrelépést, sőt maximális eredményt jelent.

A közös munka várakozásokon felüli eredményt hozott, s valóban egy egészen innovatív téglát sikerült megalkotni. Azon felül, hogy a Porotherm X-therm új bordaszerkezetnek köszönhetően a hőszigetelési képesség javult, a vásárlók számára egy másik, szintén hangsúlyos területen, a hangszigetelés terén is komoly fejlődést sikerült elérni. Az új termék előnyei ezzel azonban még nem értek véget! Egy erős, strapabíró, jól gyártható, a kivitelezés során a fizikai behatásoknak fokozottabban ellenálló tégla született. Az említetteken túl, a gyártósor modernizálásának köszönhetően a méretpontosság ugyancsak jelentősen növekedett. Mindezek azt eredményezik, hogy az építtető spórolhat, hiszen a kivitelezés során kevesebb falazó- és vakolóhabarcsot kell felhasználni, ami megtakarítást jelent számára. Ráadásul a digitális modellezés következtében csökkent a próbagyártások száma, ezáltal a teljes fejlesztési folyamat környezettudatosabbá vált, vagyis a vállalat a fenntartható fejlődés irányába is tett egy komoly lépést.

A Porotherm X-therm ráadásul tagja annak az okostégla termékcsaládnak, amelyek 38 cm-es mérettől olyan kedvező hőszigetelési adottságokkal rendelkeznek, hogy önmagukban képesek megfelelni a jövő év második felétől hatályba lépő „közel zéró” energiaigényű épületek falazataira vonatkozó előírásoknak. Így szükségtelen a falak külső oldalán olyan 15-20 cm-es hőszigetelő réteg felhúzása, amely jellemzően igen költséges munka. Az építtető így a falazat kapcsán összességében komoly anyagi forrásokat takaríthat meg.

A Porotherm X-therm termékek csiszolt, azaz Rapid technológiával is elérhetőek. Ezen termékek magassági méretüket tekintve a mm-nél is kisebb mérettűréssel készülnek, ezáltal minimalizálni lehet a vízszintes sorok közé kerülő anyagmennyiséget. A Porotherm Rapid technológia során a beépítéshez a hagyományos habarcsolástól eltérően vékonyhabarcsot, vagy speciális, Dryfix ragasztót használnak, s ezáltal ragasztják össze a felfekvő felületükön a síkra csiszolt téglákat. Dryfix használatával egészen mínusz 5 fokig megbízhatóan alkalmazható a rendszer. Emellett arról sem szabad elfeledkezni, hogy a falazat építéséhez minimális mennyiségű víz felhasználására van szükség, ami kisebb anyagmozgatás mellett az egyre fontosabb környezetvédelmi elvásároknak is jobban megfelel.

A termékeket keresse a STAVMAT kereskedésekben!

2021.09.20.