Remekmű svédacélból – Elegáns, letisztult modern Swedsteel síklemezes tetők

Manapság egyre többször merül fel igényként épületeink minimalista, modern megjelenése, amelynek rendkívül szép kifejezése a letisztult síklemezes tetőfedés. A korcolt tetők népszerűsége nő a klasszikus nagysikerű cserepesek mellett.
A síklemezes tetők, korcolt tetők olyan kreatív tetőmegoldásokra adnak lehetőséget, ahol a tervező és a kivitelező maximálisan kihasználhatja a színes bevonatú, erős és tartós Swedsteel svédacél termékek esztétikai és műszaki előnyeit.

Építkezőként felvetődik a kérdés, milyenek is ezek a tetők?
A Swedsteel síklemezes tetőfedés egy nagyon letisztult síkfelület, amelyet szabályos geometriájú mintában futó lemezvonalak ún. „korcolások” tesznek nagyon elegáns és exkluzív megjelenésűvé. Ezek a korcok az acél-, fémlemez alapanyagok speciális összeillesztései, a fedési technológia által kialakított egyedi mintázat. Ez az eljárás egyrészt a vízzáróságot biztosítja, másrészt pedig a felületen végigfutó párhuzamos élek igen letisztult geometriájú látványt adnak a tetőnek.

A modern megjelenést és ezt a különlegesen szép formát a tetőfedés alapanyaga teszi megvalósíthatóvá, hiszen ez minden esetben csak is olyan fém lehet, ami garantálja a kiváló teherbírást, a megfelelő alakíthatóságot, szerelhetőséget, a hosszú élettartamot, a környezetkímélő tudatosságot. A Swedsteel síklemezes tetők a hazai piac legjobb minőségű acél alapanyagaiból készülnek, ezt onnan tudjuk ellenőrizni, hogy a kivitelezőtől vagy a gyártótól az alapanyag lemezvastagságát (hány mm), a rajta lévő cinkbevonatot (hány mikron illetve g/m2) és a horganyzási technológiát (az acélgyártással együtt vagy utólagosan került rá a horganyréteg) ill. az alapanyag beszerzésének helyét (pl. Svédország, Franciaország, Kína stb.) érdemes megnézni.

A minőségi tetőgyártók komoly minősítésekkel rendelkeznek, amelyen az előzőekben említett műszaki paraméterek hivatalos intézményi teszteléssel és igazolással is fel vannak tűntetve. Az acél lemezvastagsága és a horganyozás, azaz a cinkbevonat, mint a minőségi autóknál is, itt is meghatározzák a hosszú élettartamot (több 100 év), a tartósságot. Tudni kell, hogy a cink egy rendkívül „okos” vegyület, hiszen „öngyógyító” tulajdonsággal rendelkezik, azaz kisebb sérülés esetén képes a sérült felületeket önmagában (a levegő oxigénjével reakcióba lépve, cink-oxidos védőréteg kialakulásával) kijavítani és tovább védeni, ezért ennek vastagsága és az acélmagra történő felvitele nagyon fontos.

Még egy fontos tudnivaló, hogy az acél (svédacél) nagy szilárdságának, magas teherbírásának köszönhetően ezek a tetők a külső környezeti, mechanikai hatásokra nem repednek, nem törnek, nem sérülnek, ami a jelenlegi szélsőséges időjárási viszonyokban jelentős érv.

A síklemezes Swedsteel tetők a felújításokhoz is tökéletes műszaki megoldást jelentenek a mesés esztétikájukon felül. Műszaki paraméterei, kis tömege, alapanyaga, egyedi méretre történő gyártása és gyors kivitelezése által ideális megoldást nyújtanak tetőfelújítás esetén, sőt bizonyos épületeknél, tetőknél meglévő tetőre is felhelyezhető.

Új építésekhez és felújításokhoz is egyre népszerűbb a síklemezes Swedsteel tetők közül az előregyártott, előkorcolt (SCL) kivitel, hiszen ez az újabb technológia a tető fantasztikus megjelenésén és az elvárt vízbiztonságon túl, egy rendkívül gyors és pontos kivitelezést tesz lehetővé. Ebből a gazdaságosságból adódóan az ára is kedvező.

Az előregyártást, az előkorcolt tetőket (SCL) az a szakértői, mérnöki tapasztalat tette lehetővé, amely során milliméter pontossággal tesztelték, tervezték a tetőre való minél egyszerűbb és korszerűbb kivitelezési technológiát, szerették volna a szerszámigényt, a tetőépítési időt lecsökkenteni, ugyanakkor az esztétikát megtartani, a tartósságot és az illeszkedést maximalizálni.
Az új és felújított modern, minimalista és posztmodern stílusú családi házak, társasházak, középületek, irodaházak és műemlék jellegű kastélyok is élvezhetik a Swedsteel síklemezes korcolt tetők szépségét, egyediségét és tartós megbízhatóságát.

Érdekesség!
Ez a technológia egyáltalán nem új, hiszen évszázados épületeinken – gondoljunk csak a kastélyokra, templomokra -, szép számmal láthatunk pl. fémből, rézlemezekből készült, időtálló, gyönyörű burkolatokat. Sajnos ezek ma már rézből megfizethetetlenek, de a Swedsteel tetők innovatív, mérnöki fejlesztései, tetői éppen ezt a klasszikus módszert teszik elérhetővé a mai világban is, megőrizve annak stiláris üzenetét, történeti gyökereit.