Síklemezes tetőfedés – a tradíciók és a modern technológia látványos találkozása

A tetők fedésének síklemezekkel történő kivitelezése évszázados hagyományokkal rendelkezik, számtalan jól ismert műemlék-, illetve lakóépület tetejéről köszön vissza ránk, de ami a legfontosabb, a síklemezes fedés ismét reneszánszát éli. A töretlen népszerűség többek között annak is köszönhető, hogy a modern, minimalista stílusú épületekkel tökéletesen harmonizáló, vizuálisan a legjobban teljesítő tetőfedésről beszélünk. A gyakran különleges megjelenéssel rendelkező épületeket látva talán sokan úgy vélik, hogy az ilyen jellegű tetők árban lekörözik az égetett kerámia vagy beton tetőfedő anyagokat, pedig ez nincs így. Ár-érték arányban ugyanazt a kellemes meglepetést tapasztaljuk, mint a designban. Érdemes tehát áttekintenünk, hogy milyen műszaki és esztétikai előnyökre tehet szert az az építkező, építtető, aki a korcolt lemezes tetőfedés mellett teszi le a voksát.

Kétségtelen, hogy a síklemezes tetőfedéssel készült tetők kiválóan teljesítenek. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a tervezők és a családi házak tulajdonosainak elismerő szavai.

Az egyik ilyen ház Velencén épült és a Swedsteel SCL38Dn-as előkorcolt síklemezéből készült el a tető fedése. A kivitelező Kovács Roof Kft. vezetője, Kovács Ottó a 10 fokos tetőzethez készített ácsolatra a Swedsteel síklemezes tetőfedését ajánlotta. Ilyen alacsony hajlásszög esetén ugyanis a cserepeslemezes fedés már nem alkalmazható, a mintázata visszalejtene, így a csapadékvíz nem folyik el akadálytalanul az ereszcsatornákba, a beázási kockázat jelentősen növekszik.

„A korcolás a bádogosmesterség egyik csúcsa. Nagy szaktudást igénylő illesztési módszer, amely során a fémlemezeket úgy hajtogatják egymásra, hogy a vízzáróság és a stabil kötés is biztosítva legyen.” – mondta el a kivitelező.

A másik lakóház Kaposváron található, kivitelezéséről Varga Szabolcs tulajdonos és Nógrádi Tamás építészmérnök, a NOGART Kft. ügyvezetője mesélt.

  

“A munkám miatt sokat járom az országot. Autózás közben figyelem a tájat, a városokat. És nem csak nézek, de látok is. Ezt a fajta tetőt pedig már régen kiszúrtam. Elhatároztam, hogy ha saját házam lesz, arra nem kell nekem se nád, se cserép, mert csak ilyen anyag és forma kerülhet a tetőre. Szóval amolyan „gombhoz a kabát” effektusról beszélhetünk. A megtalált részforma (a tetőnk) aztán kijelölte az egésznek a stílusát is” – mondja a tulajdonos.

Kivitelezői ajánlásra esett a választás a Swedsteel korcolt lemezes tetőfedő rendszerére.

“A lemez jellegéből fakadóan nagyszerű, egyenletes síkok alakíthatóak ki. És kiváló hatás érhető el a kiemelkedő, párhuzamosan futó korcokkal, melyek egyfajta hullámzást, ritmust adnak a látványnak. Ezek a korcok nem csak a gerincre függőlegesen haladhatnak, mert megoldható, hogy akár hatvan fokos szögben ereszkedjenek alá. A tervező számára tehát a lemezcsatlakozások geometriája sokféle variációs lehetőséget biztosít, ez a termék nem köti gúzsba a fantáziát. Nem is beszélve a színkombinációkról“ – teszi hozzá az építész.

A korcolt lemez anyaga, tartóssága

A legfontosabb az acél alapanyag, ami garancia a kiváló teherbírásra, a hosszú élettartamra és a környezettudatos szemléletre. Az anyag minőségét úgy ellenőrizhetjük, hogy megnézzük az alapanyag vastagságát (hány mm), a rajta lévő cinkbevonatot (hány g/mm) és a horganyzási technológiát (gyártáskor vagy utólagosan került rá a horganyréteg,) illetve az alapanyag beszerzés helyét (Svédország, Franciaország, Kína stb.). A komoly minősítésekkel rendelkező tetőanyag gyártók termékein ezek az adatok hivatalos intézményi teszteléssel és igazolással is fel vannak tüntetve.

Az acél vastagsága és a horganyzás, valamint a cinkbevonat, akár csak a jobb minőségű autóknál, itt is kulcsfontosságú a hosszú élettartamot (több 100 év) és a tartósságot illetően. A cink egy rendkívüli vegyület, mondhatni „öngyógyító” tulajdonsággal rendelkezik: kisebb sérülés esetén képes a felületek javítására és további megóvására, ezért ennek vastagsága és az acélmagra történő felvitele – gyártás és színezés közben - nagyon fontos.

Ugyancsak lényeges, hogy az acél (svédacél) nagy szilárdságú rugalmasságának köszönhetően ezek a tetők a külső mechanikai hatásokra nem törnek, nem sérülnek, ami a jelenlegi szélsőséges időjárási viszonyok között az egyik legfontosabb szempont a tető anyagának kiválasztásakor.

Jó hír, hogy ez a kiváló anyag a hazai építkezők számára is könnyen hozzáférhető, hiszen a Swedsteel síklemezes tetők a hazai piac legjobb minőségű acél alapanyagaiból készülnek.

A minőségi tető esztétikus is

Az, hogy a modern, minimalista stílusú épületek tetői harmonikusan illeszkednek az architektúrába, általában a síklemezes tetődefésnek köszönhető. Legyen szó lakó- vagy középületről, a tetőhéjazat minden esetben nagyon letisztult síkfelület, melyet szabályos geometriájával (párhuzamosan 1-2 cm-es magassággal kiemelkedő lemezsávok) az úgynevezett korcolások tesznek elegánssá. Ezek a korcok az acél, fém alapanyag speciális összeillesztései, a fedési technológia által kialakított egyedi mintázatok.

A modern megjelenés és a különlegesen szép forma a tető alapanyagának köszönhető, hiszen ez mindenesetben csak is fém lehet. Fontos szem előtt tartani, hogy a fémlemezes tetőfedés nem kizárólag a modern épületek sajátja lehet, ez az anyag alkalmazható és jól illik a klasszikus stílushoz is.

Azt gondolnánk, hogy az acél alapanyagból adódóan ezek a tetők fémes, ezüstös színűek. Csakhogy a svéd és neves alapanyaggyártók fejlett technológiájának hála, már 20-25 féle kedvelt színben is elelérhetők, így a házunk stílusához, homlokzatához és környezetéhez tökéletesen passzoló színt választhatunk.

  

A tetőfedés kivitelezése korcolt lemezekkel

A síklemezes Swedsteel tetők a felújításokhoz is tökéletes műszaki megoldást jelentenek a mesés esztétikájukon felül. Műszaki paraméterei, kis tömege, alapanyaga, egyedi méretre történő gyártása és gyors kivitelezése által ideális megoldást nyújtanak tetőfelújítás esetén, sőt bizonyos épületeknél, tetőknél meglévő tetőre is felhelyezhető.

Új építésekhez és felújításokhoz is egyre népszerűbb a síklemezes Swedsteel tetők közül az előregyártott, előkorcolt (SCL) kivitel, hiszen ez az újabb technológia a tető fantasztikus megjelenésén és az elvárt vízbiztonságon túl, egy rendkívül gyors és pontos kivitelezést tesz lehetővé. Ebből a gazdaságosságból adódóan az ára is kedvező.

  

Az előregyártást, az előkorcolt tetőket (SCL) az a szakértői, mérnöki tapasztalat tette lehetővé, amely során milliméter pontossággal tesztelték, tervezték a tetőre való minél egyszerűbb és korszerűbb kivitelezési technológiát, szerették volna a szerszámigényt, a tetőépítési időt lecsökkenteni, ugyanakkor az esztétikát megtartani, a tartósságot és az illeszkedést maximalizálni.

https://svedacel.hu/siklemezes-tetok