Steinfix® A Láthatatlan kertiszegély

Hamarosan paradigmaváltás következhet be a kerti betonszegélyek egyhangú világában, amely nemcsak időnyereséget, jobb műszaki megoldásokat és szebb megjelenést, de könnyebb javíthatóságot és újrafelhasználhatóságot is biztosíthat a tulajdonosok számára.

Fű nem marad
A térkő lerakásakor szegélyt alapvetően azért alkalmazunk, hogy megakadályozzuk a térburkolat vízszintes elmozdulását. A szegély méretét és formáját az adott burkolat terhelése határozza meg. Családi házaknál a kerti (beton)szegélyt, jellemzően 5 centiméter széles, 20 centiméter magas, és 1 méter hosszú változatban alkalmazzák, és szinte mindenhova ezt építik be. Lerakása azonban meglehetősen körülményes, drága, lassú és van egyéb rossz tulajdonsága is. A kertiszegélynél már 2 centiméternyi tévedés, eltérés is sok kellemetlenséget és plusz munkát okozhat. A beton könnyen elszívhatja a nedvességet a növények és a fű elől. Forró nyári napokon is gyakran látható, hogy a felhevült beton szó szerint kiszárítja a talajt maga mellett, ezzel tönkretéve a növényzetet. Ha bontani kell, akkor csak a roncsolásos módszer marad. Szintén hátránya a kertiszegélynek, hogy ha nem megfelelő az altalaj, és bármilyen hiba keletkezik akkor a szegély vagy a térkő elmozdúl. Kialakul egy „fog”, amely egyrészt csúnya, másrészt meggátolhatja a vízlefolyást, így tócsa maradhat a térkövön.

Műanyag?
A klasszikus szegélyt a világ számos pontján már nem is használják, helyette fém (horganyzott acél), alumínium, vagy műanyag szegélyt alkalmaznak. Ez a megoldás szinte nem is látszik, diszkréten megbújik, mégis betölti funkcióját. A burkolat nem mozdul el, ráadásul a növényzetet sem öli ki. Az is a Steinfix® mellett szól, hogy újrahasznosított műanyagból készült, ezzel védve a környezetet. Másrészt a kivitelezése is olcsóbb és egyszerűbb. Ám valamiért Magyarországon ez eddig nem terjedt el.

Van másik!
Svájcban viszont néhány évvel ezelőtt egy feltaláló arra gondolt, hogy mi lenne, ha a hagyományos módszereket elfelejtenék és a – már ismert, de nem eléggé stabil – műanyag szegélyt kombinálnák egy hálóval? A hálóra aztán ráteszik a térburkolatot, és magának a térkőnek a súlya lesz az, amely ránehezedik a hálóra. Ez fogja meg a szegélyt, amit még szeggel is lerögzítenek. Ez persze drágább, mint a hagyományos kertiszegély, azonban az építési és kivitelezési költsége kevesebb. Nem kell hozzá beton, szükségtelen árkot ásni, és azok a hátrányok, amelyek a betonnál törvényszerűek, itt egyáltalán nem jelennek meg. Nem beszélve arról, hogy mindez a burkolat építési idejét is 20-25%-kal csökkenti, ami nem kevés időmegtakarítást jelent, különösen egy ennyire munkaerőhiányos szakmában. A nagy különbség abból is adódik, hogy nem kell külön betonozni és térburkolattal egyidejűleg lehet így letenni a szegélyt. Nem kell előre eldönteni és kimérni, hogy hova kerüljön, mint a kertiszegélynél. Oda tehetjük, ahova szeretnénk, mert sokkal rugalmasabb a használata. A Steinfix® térburkolatrögzítő rendszer annyira sikeres lett az alpesi országban, hogy a bevezetése óta gyakorlatilag eltűntek a hagyományos betonszegélyek az udvarokból.