Szárazépítés vizes helyiségekben

Építőlemez az Austrothermtől


Egyre kevésbé szeretünk falazni. Ahogy a pincefalak szigetelés védő falát is ma már inkább szivárgó műanyag lemezzel és hőszigetelő táblákkal helyettesítjük, úgy a lakásban is teret nyert a szárazépítészet. Eleinte a „száraz” jelzőt nem csak arra érthettük, hogy habarcs nélkül, szerelt technológiával alakítjuk ki a válaszfalakat, de arra is, hogy nedves helyiségekben a gipszkarton nem volt alkalmazható. Majd az impregnált, zöld gipszkartonokkal már a fürdőszobában is használhattuk ezeket a megoldásokat, de a szokásosnál nagyobb páraterhelés (tartós, 100% relatív légnedvesség) esetén még mindig más megoldást kell keresnünk.

Olyan anyagra volt szükségünk, ami egyáltalán nem érzékeny a nedvességre, és kellően nagy méretű táblákban is gyártható, továbbá ebben a méretben is stabil, sérülésre nem hajlamos, de jól feldolgozható, a szokásos szerszámokkal alakítható. Az Austrotherm UNIPLATTE® építőlemezek kiválóan teljesítik ezeket az elvárásokat, sőt, még többet is.

A kétoldalt üvegháló erősítésű ragasztótapasszal bevont táblák 4 mm-től 120 mm-es vastagságig állnak rendelkezésre, melyek közül a célnak megfelelő változatot kell mindig kiválasztani. A 4 mm és 20 mm közötti vastagságú termékek elsősorban csempe- és lapburkolatok vékonyágyas fektetésének aljzatai, ezen belül a gipszkarton lemezek járatos, 12,5 mm-es vastagságával megegyező elemek lehetővé teszik az anyagváltást úgy, hogy a sík tartása ne okozzon gondot. A vastagabb táblákat falak és padlók burkolására alkalmazzák nedves helyiségekben, szükség esetén vízszigeteléssel kiegészítve, de ideálisak beépített bútorok és egyéb szerkezetek, belsőépítészeti dekorációs elemek kialakításához is. Végül kihasználva az XPS lemezek jó hőszigetelő képességének köszönhetően – szemben a gipszkartonnal – a vastagabb lemezek akár hőszigetelési funkciót is el tudnak látni.

Számos kiegészítő termék (szigetelő- és tömítőszalagok, szigetelő mandzsetták, üvegszövet, ragasztók) könnyíti meg az Austrotherm UNIPLATTE® lemezek felhasználását, melyek 4, 6, 10, 20, 30, 40, 50, 60, 80, 100, 120 mm vastagságban 600 x és 2600 mm vagy 600 x 1300 mm lemezméretben elérhetőek. A táblák kézifűrész vagy tapétázókés segítségével gyorsan és egyszerűen vágható. Az íves formákat dekopír fűrésszel vágják ki a kívánt alakra.

Elválasztó falak kialakításához

Vizes helyiségekben gyakran nem áll nagy tér a rendelkezésünkre, ezért különösen fontos, hogy az elválasztó falak (például zuhanyfal) ne vegyenek el ebből sok helyet. Az Austrotherm Uniplatte segítségével helytakarékosan és gyorsan tudjuk kialakítani a térelhatárolást.
A meglevő falra csatlakozó elválasztó falat ragasztással rögzítjük úgy, hogy az Austrotherm Uniplatte táblaélek (a padló- és mennyezet csatlakozásnál is) teljes hosszában poliuretán bázisú ragasztót hordunk fel. A következő elemet hasonlóan rögzítjük az első táblához. Az illesztésekre 10 cm széles öntapadó üvegfátyolt vagy nedvességgel közvetlenül érintkező területeken hajlaterősítő szalagot javasolt használni mind a táblák toldásánál, mind pedig a sarkok, élek kialakításánál. A végleges felületet a szokásos burkolási eljárással alakítjuk ki.

Falburkolatként

Az Austrotherm UNIPLATTE® 2600 mm-es táblaméretével jól illeszkedik a szokásos helyiség belmagassághoz, rendszerint az egész táblák egyben, vágás és toldás nélkül felhasználhatók. A szokásos építőanyagok a közvetlen ragasztáshoz megfelelő alapfelületet biztosítanak (például beton, tégla falazat, gipsz- vagy mész-cement vakolat, gipszkarton, anhidrit vagy cementesztrich, stb.). Az alapfelületnek tisztának, száraznak, fagymentesnek, szilárdnak, teherbírónak, alaktartónak, valamint por-, szennyeződés-, olaj, zsír-, leválasztószer-, és laza részektől mentesnek kell lennie, és feleljen meg az érvényben lévő műszaki előírásoknak. Szükség esetén alkalmazzunk mélyalapozót.
Kevésbé hordképes szerkezetre csavarokkal vagy tányéros dübelekkel kell rögzíteni a lapokat. Az UNIPLATTE® lemezek fa vagy fém tartószerkezetre is elhelyezhetők mind új válaszfalak, mind régi falak burkolása esetén. Szerelvényeket mindig a burkolat mögötti tartófalra kell rögzíteni.

Az Austrotherm Uniplatte® építőlemez olyan rózsaszínű XPS anyag, melyet mindkét oldalon ragasztótapaszba ágyazott alkáliálló üvegszövettel erősítettek meg. Alkalmazható csempe és természetes kőburkolatok vékonyágyas fektetéséhez, hőszigetelésre, vagy belsőépítészeti megoldásokhoz, egyszerű bútorok és dekorációs elemek készítésére. Az Austrotherm UNIPLATTE® egyszerű megmunkálhatóságának köszönhetően rendkívül sokrétűen alkalmazható belső terek, beltéri elemek kialakítására, az építtetők legkülönfélébb kívánságai is könnyen megvalósíthatók, egyszerű, gyors és tiszta kivitelezést tesz lehetővé. Az Austrotherm UNIPLATTE® új építéshez és felújításhoz egyaránt használható.


Alkalmazási lehetőségek:

  • Fal- és padlófelületek burkolására száraz és nedves helyiségekben felújításkor és újépítésnél
  • Új belsőépítészeti elemek építéséhez, például beépített mosdók, polcok, lépcsők, víztartályok, tálcák, íves burkolatok stb.
  • Fürdőkádak burkolása vagy mosdóállványok is könnyen kialakíthatók a lemezekkel.
  • Válaszfalak építéséhez, például zuhanyzókban, mosdókban stb.
  • Gépészeti vezetékek eltakarásához
  • Szükség szerint vízszigeteléssel együtt alkalmazható
  • Kültéri alkalmazásra is (pl. erkély elválasztó fal)


Az Austrotherm termékek után érdeklődjön a STAVMAT építőanyag kereskedésekben!
2023.09.06.