SZEMPONTOK LAMINÁLT PADLÓ VÁLASZTÁSHOZ

Laminált padlók színe, mérete, struktúrája, fózoltsága – Milyet válasszunk?

Korábban már írtunk arról, hogy milyen minőségi különbségek vannak a laminált parketták világában. Volt szó a kopásállóságról, vastagságról.
Ebben a hírlevélben azt járjuk körbe, hogy milyen méretű lapok mellett döntsünk, vagy milyen színvilág, felületi struktúrák a legkeresettebbek. 

Méret
Vannak a standard kb. 1380 mm hosszúságú és kb. 200 mm szélességű lapok, a hosszított változat 1380 mm-től fölfelé, akár 2000 mm-ig, illetve a szélesebb lapok, 200 mm fölött.
Általános szabályként alkalmazható, hogy nagy térbe nagy lapot, kis térbe kis lapot vásároljunk.
Nem igaz az az elmélet, hogy a nagy lap megnagyítja majd a pici szobát. Nemcsak a helyiség mérete számít, hanem az is, hogy mekkora felület látszik a padlóból.
Ha a nagy nappalink egybenyitott étkezővel tele van zsúfolva bútorokkal és még egy szőnyeggel is letakarunk a padlófelületet, nem fog érvényesülni a nagyméretű padlólap.
Ma inkább a sötétebb árnyalatok a divatosak, illetve a szürke különböző árnyalatai. Habár egyre inkább igaz az, hogy a következő évek trendje inkább a fehér és fehér közeli tónusok, vagy a közép tónusú tölgy színek lesznek. A színválasztásnál figyeljünk a helyiség hangulatára. A sötétebb helyiségekbe inkább világosabb színeket válasszunk. A szürke nagyon elegáns, de ne feledjük, hogy vannak hideg árnyalatok, melyek hűvös érzettel járnak. Persze van, aki pont ezt keresi. Illetve választhatunk melegebb, bézses árnyalatú szürkéket is, melyek selymes, kellemes, barátságosabb hangulatot kölcsönöznek a helyiségnek. Kisebb terekbe inkább a világosabb színeket válasszuk.

Szín, rajzolat, struktúra
A laminált lap lelke és esszenciája. A minőség mellett ez egy olyan döntő eleme a laminált padlóknak, ami befolyásolja azt, hogy szeretni fogjuk, vagy sem.
A laminált lapok legfelső védő bevonata (a koptató felület) által védett dekorációs réteg hordozza a padló színét, mintázatát, struktúráját, megjelenését. Itt jelenik meg a fa erezete, az igazi fa hatást kölcsönző dekorációs lap, azaz papírréteg, melyre rányomatják a fa mintázatot.
Amikor választunk, fontos, hogy el tudjuk nagyban is képzelni, hogy összefüggő felületen milyen hatást kölcsönöz a megkedvelt laminált padló. Ha bizonytalanok vagyunk, keressünk olyan képeket a termékről, ahol nagy felületen látszik a kiválasztott lap. A változatos felület teszi természetessé a megjelenést.
Hiába a tökéletes fa erezetét visszaadó fényképszerű technika, ha nem érezhető a fa struktúrája, felületi erezettsége. A jobb lapoknál már arra is figyelnek a gyártók, hogy a tapintása is élethű legyen. Ez jelenti azt, hogy 3D strukturált felülettel rendelkezik.
A laminált padlóknál nem feltétlenül előny, ha csillog. A matt, olajozott hatású felületek a természetesek.
A használt megjelenés egyre profibb változatokban elérhető, és a ma oly divatos „retro” vagy „vintage” stílust számtalan formában támogatja. Halszálka mintás régi padlókat imitáló laminált padló is kapható.

Fugák (fózolt élek)
Ezzel az eljárással a laminált lapok éleit ferdén levágják (2 oldalán vagy 4 oldalán fózolt lapok). A módszer kiemeli a lapok természetességét. Van amelyiknek a fugáit még meg is festik, hogy jobban kiemelje a lapokat.
A 2 oldalon fózolt lapoknál a horony a lapok hosszanti irányában fut. Ezek meghosszabbítják a teret, ezért kisebb szobába is alkalmazható. Csak a nagyon hasonló lapoknál mutat szépen, ott ahol nincs nagy eltérés az árnyalatok között.
A 4 oldalon fózolt lapokat inkább a nagyobb helyiségekbe javasoljuk, ahol a padló felületből is sok látszik.
Sokan tartanak attól, hogy a fugákban megáll majd a por, nehéz lesz takarítani, esetleg beleakad a zokni. De ettől nem kell tartani. Ezek a fugák 1 milliméter mélyek, így porszívózáskor ugyanúgy eltűnik a por a fugákból, mint a padló sima felületéről.
Az, hogy fózolt terméket választunk, vagy sem nem befolyásolja a minőséget és a komfortot. Csak design és ízlés kérdése.

A termékeket keresse a STAVMAT kereskedésekben!