Szendvicspanel = Kész fal és tető

Szendvicspanelek az az innovatív épületszerkezeti elemek (előregyártott, kész tető- és falburkolat egyetlen építési termék révén), amely három rétegből állnak: külső acél fegyverzet, belső acél fegyverzet, valamint a kettő között található kisebb sűrűségű hőszigetelő mag. Napjainkban az agrár, kereskedelmi és ipari épületek legkorszerűbb építkezési technológiájának számít a szendvicspanel. Nagymértékű merevségük kis önsúllyal és gyors kivitelezhetőséggel párosul, ezért rendkívül népszerűek.

Mivel a jelenlegi szélsőséges időjárási helyzetben a hőszigetelés szerepe mind télen, mind nyáron a klímaberendezések használatakor jelentősen felerősödött, a kitűnő hőszigetelési megoldások és technológiák iránt is nagyobb az érdeklődés. Továbbá az épületek, csarnokok fenntartásánál a költségek meghatározó szempontot képviselnek egy-egy építési vagy felújítási döntésnél. Mivel a hőenergia jelentős része a külső térelhatároló felületeken (tetőn és külső falakon) tud távozni, így érthető, hogy mind a műszaki beruházók, mind a laikusabb építkezők is a korszerűbb és hosszútávon működő, jobb befektetések, megoldások felé érdeklődnek.

A Swedsteel szendvicspaneljeinek felhasználása széleskörű, számos igénynek megfelel: a hőszigetelő, tűzálló és hangelnyelő szendvicspanel elemek a tető-, falburkolások mellett még belső térelválasztások gazdaságos megvalósítására is kiválóak.

Az agrár- és kereskedelmi épületek, hűtőházak, illetve ipari csarnokok építésén kívül is számos területen jól alkalmazhatók a szendvicspanelek. A feldolgozó és fermentáló egységekben gyakori a fokozott korróziós igénybevételű környezet, ezek a gyárak megkívánják a speciális építőanyagokat. Az acéllemez fegyverzetű szendvicspanelek ilyen esetben is jól használhatók, hiszen ellenállók a külső hatásokkal szemben. A tűzihorganyzott acél kibírja a drasztikus hőmérséklet ingadozást is, és jól ellenáll a korróziónak is. Szendvicspaneleket alkalmaznak azokban az épületekben is, ahol a zajos légtechnikai berendezések miatt hangszigetelésre, hangelnyelésre van szükség. Ezáltal nemcsak a bent dolgozó személyzet egészségét biztosítják, de a külső környezetet is óvják a zajhatásoktól. A közösségi felhasználás során például előszeretettel alkalmazzák sportlétesítmények, lelátók tervezésénél is.

Építés panellel

A szendvicspanelek önhordó hőszigetelt szerkezetek, amely azt jelenti, hogy nem igényelnek folyamatos alátámasztást (mint a hőszigetelő anyagok), csupán egymástól bizonyos távolságra elhelyezett fogadó szerkezetet. A fogadó szerkezet többféle anyagból készülhet - leggyakrabban vasbetonból és acélból, de lehet fából is - amelyekre csavarokkal rögzítik a panelelemeket. A szendvicspanel segítségével gyorsan és költséghatékonyan lehet nagy volumenű épületeket létesíteni vagy akár régi, elavult csarnokokat korszerűsíteni.

A hőszigetelt panelek kivitelezése, felszerelése az időjárástól szinte teljesen függetlenül bármikor megtörténhet, a méretre történő gyártásnak köszönhetően rendkívüli gyors sebességgel. Az építkezési helyszínre a kész, előgyártott falak és tetőrendszerek kamionnal érkeznek meg és a beépítésük az épület méretétől és magasságától – ebből adódóan a panelek hosszától és súlyától – függően általában egy daru emelési segítségével, egymás mellé helyezve történik, és minden elem csavaros rögzítéssel kerül a helyére.

A falpanelek illesztésénél az első sor beillesztése a legfontosabb, hiszen ez megadja a homlokzat síkját és a többi elemet ehhez kell igazítani. A falpanelek legtöbbször függőleges elhelyezéssel kerülnek a fogadószerkezetre, de sokszor a tervek szerint fekvő elhelyezéssel is találkozunk. Az első sor elhelyezési és igazítási fontossága mindkét esetben ugyanaz. Fontos a falpanel megtervezésénél, hogy figyeljünk arra, hogy minél kevesebb hulladékkal kelljen számolni.

A tetőpanelek alkalmazásánál a tető hajlásszöge és az alátámasztás, tartószerkezet kialakítás, tervezés nagyon fontos. A szendvicspaneles tetőnél a vízbiztonság, beázásmentesség miatt a 4-5fok (7-10%) a minimális. Az alátámasztó tartószerkezet kialakítása az, amire szintén nagy figyelmet kell fordítani a tervezésnél, hogy a panelelemek megtámasztása tökéletes legyen, ebben a gyártók és a statikus szakemberek nyújtanak segítséget. A tetőpanelnél lehetőség van az alsó acéllemez ún. visszavágására, ami az ereszkialakítást és a hosszirányú toldást (hosszú tető esetén) teszi lehetővé. Visszavágás esetén fontos megadni, hogy a beépítés jobbról vagy balról történik-e, hiszen az irány szerint lesznek majd a visszavágások kialakítva.

Miért Szendvicspanel?

Az építőiparban használt alapanyagok közül az acél kiemelkedik előnyös tulajdonságaival. A magas mechanikai szilárdsága, mm-pontos gyárthatósága, a fémek közötti igen alacsony hőtágulása lehetővé teszi a kiváló külső kérget és a nagyon pontos illesztéseket a szendvicspanelek esetében is. Az illesztések alapvetően a különböző hőszigetelési és légzárási funkciót segítik elő: az elemek pontos csatlakozásának köszönhetően az épületek energiatakarékosak, a rezsiköltségek kedvezőbbek. A Swedsteel acéllemezek nehezen deformálódnak és rugalmasak, ezért igen pontosan illeszthető szendvicspanel gyártható felhasználásukkal.

A hőszigetelés egyértelműen az egyik legfontosabb műszaki szempont a szendvicspanel gyártás során. A csarnokok, agrár és ipari jellegű épületek értékét a hőtechnikai teljesítmény nagyban befolyásolja. A nem megfelelő illesztések, csatlakozások kedveznek a hőhidak kialakulásának (eltérő hőszigetelő képességű anyagok csatlakozásánál bekövetkező jelenség), a párásodásnak és akár a penész megjelenésének is.  A hőszigetelés anyaga természetesen befolyásolja az előregyártott szendvicspanel hőszigetelő képességét, a poliuretánhab anyagok a jobb hőszigetelő képességűek, a szálas anyagok (kőzetgyapot, üveggyapot) valamivel gyengébbek, ezért ugyanolyan hőszigetelő érték eléréséhez nagyobb vastagság szükséges belőle.

A szendvicspanel gyártása során kiemelt figyelmet szentelünk a mechanikai ellenállásnak és a hangszigetelésnek is. A panelek acéllemez fegyverzete, kérge önmagában is többrétegű: az acélmagot, a korróziógátló cinkrétegen (horganyréteg)kívül egy speciális műanyag réteg, a színbevonat is védi az időjárás kedvezőtlen hatásaitól és a korróziótól. Mindemellett egyes termékeink hangszigetelési követelményeknek is megfelelnek, remek hangelnyelők.

Mit ad az acél és a szigetelőanyag a Panelnek?

  • A panelek két oldalán megtalálható tűzihorganyzott acéllemezek az épület környezeti hatásokkal szembeni ellenálló képességét, teherbírását, korrózióállóságát biztosítják. Speciális igények esetén alumínium vagy rozsdamentes acél használatára is van lehetőség.
  • A lemezek között található szigetelőanyagnak több funkciója van:
    • Hőszigetelés biztosítása
    • Lég- és párazárás biztosítása
    • Tűzállóság
    • Hangszigetelés


Szendvicspanel ára

A szendvicspanelek műszaki követelményeit és mennyiségét kell először pontosan ismerni ahhoz, hogy az árát is versenyképesen, testreszabottan meg lehessen határozni. A szükséges információk főként a kivitelezni kívánt épület méretei, technikai és műszaki elvárásai, tervei. Műszaki szakmai kérdésekben mindig érdemes rendelés előtt egyeztetni gyártóval, kivitelezővel, és referenciákat megismerni.

Szendvicspanel

A Swedsteel termékek után érdeklődjön a STAVMAT építőanyag kereskedésekben!
2023.09.21.