Tanpályás képzés az előregyártott betontechnológia jobb megismerésére

Egy friss felmérés eredményeiből kiderült, hogy az amúgy korszerű és gazdaságos, akár az iparág munkaerőhiányára is megoldást nyújtó, előregyártott betonelemek használatán alapuló előregyártott betontechnológia terjedésének gátja elsősorban a szaktudás hiánya. Erre kínál megoldást győri gyárában a Leier ingyenes tanpályás képzése.

Az egyre népszerűbb, előregyártott elemeket használó építési technológia számos előnye közül az egyik, hogy jelentősen lecsökkenti az élőmunkaigényt, így annak költségeit, hiszen a kivitelezéshez a megszokottnál kisebb brigád és egy vezető elegendő lehet. Másik előnye a kivitelezési idő lerövidülése, sőt előretervezhetősége, ami további megtakarításokat tesz lehetővé egy-egy projekt kapcsán. A technológia fogásainak elsajátításában, annak begyakorlásában pedig segítséget nyújt a Leier erre a célra kialakított győri tanpályája, ahol a résztvevő szakemberek egy szimulált építkezésen, „valós” körülmények között ismerkedhetnek meg az előregyártott betonelemek kivitelezésének minden fortélyával.


Kivitelezési szimuláció tanpályán

A Leier filozófiájának fontos része, hogy a legújabb nemzetközi trendeket követve innovatív termékeket, megoldásokat biztosítson a hazai építőipari piacon. (Például: előregyártott klímafödém.)

Ez motiválta a tanpályás oktatás bevezetését is. A cég győri telephelyén olyan tanpályát alakított ki, ahol az előregyártott technológia iránt érdeklődők szimulált körülmények között gyakorlati tudásra tehetnek szert a témában. Arra is gondot fordítottak, hogy a tanpálya, a megépülése óta az iparági fejlődést folyamatosan lekövetve, az új innovációk megismertetésére is alkalmassá váljon.

Mindez azt a célt szolgálja, hogy a résztvevők minden kockázat nélkül, de mégis élethű körülmények között rutint szerezhessenek a technológia kivitelezésében, és ne egy projekt kellős közepén, „élesben” kelljen új helyzetekkel szembesülniük. Így felkészülten, a lehetséges hibák elkövetésének kockázatát minimálisra csökkentve, bátran vághatnak bele egy-egy ilyen épület kivitelezési munkálataiba.

A képzés két egységből tevődik össze: elméleti és gyakorlati oktatásból. A tanpályán az elméletben szerzett tudás gyakorlati alkalmazása folyik, ahol a résztvevők megtanulják az előregyártott vasbeton kéreg- és födémpanelek pontos, szakszerű összeszerelését.

Szakmai támogatás a gyakorlás során, és ha kell, utána is

A mesterségesen kialakított építkezésre érkezve az előregyártott betonelemek szállítókalodákban várják a résztvevőket. Mindig látványos eleme a képzésnek az elemek daru segítségével történő kiemelése, majd helyére illesztése. Ezt követi a ferde támaszok rögzítése, ami a falba épített dübelek és csavarok segítségével valósul meg, és amit következő lépésként a szerelőbetonban is elvégeznek, végül pedig a falakat függőlegesbe állítják.

A gyakorlati és elméleti oktatást vezető szakember mindezt az elejétől a végéig felügyeli, és közben hasznos szakmai tanácsokkal látja el a jelenlévőket.

Azok a kivitelező brigádok, akik kedvet kaptak és érdeklődnek az előregyártott technológia iránt, a Leier ingyenes képzésére a vasbeton@leier.hu e-mail címen jelentkezhetnek.

 

További információ az előregyártott betonelemekről: https://www.leier.hu/leier-keregfal-lkf

 

2022.06.03.