Tartós tető, tartós színek

Tetőfedő anyag választásakor sok egyéb mellett fontos tényező az is, hogy az időjárásnak kitett tetőcserepek mennyire tartják meg színüket az évek során.  Egy tetőnél nemcsak az ellenállóképesség fontos, az esztétika is - a színeknek is ki kell állni az időjárás próbáját.

Ugyanakkor ne felejtsük el: tetőfedőanyag és tetőfedőanyag, kerámia tetőcserép és kerámia tetőcserép között jelentős minőségbeli különbségek lehetnek.

Nézzük mitől lesz a tető tartós, és marad tartósan szép!

A tetőfedő anyagok szín- és felületi tartósságának versenyét minden kétséget kizáróan a kerámia tetőcserép nyeri. Tartósságának titka anyagában és gyártási eljárásában keresendő, ugyanis a többi tetőfedő anyaggal ellentétben a kerámiacserép esetén maga az anyag ellenálló, nem pedig az utólagos felületkezelés, illetve a felületére kerülő festék védi a környezeti hatásoktól.

A mai tetőcserepek mögött többezer évnyi múlt áll, amely a korszerű gyártástechnológiával együtt garancia a modern kerámiacserepek tartósságára. De ha mindezek az évezredek nem győznek meg bennünket, akkor vessünk egy pillantást arra, milyen hatással volt az elmúlt pár évtized a CREATON-nal fedett tetőkre.

Mi lenne jobb bizonyíték a szín- és felületi tartósságra, mint azok a CREATON kerámia tetőcserepekkel fedett tetők, amelyek az elmúlt évtizedekben kiállták a szélsőséges időjárási körülmények próbáját? Az alábbi képeken látszik, hogy színük mit sem változott, felületük pedig tökéletes, nem mohásodott.


Sőt, a CREATON kerámia tetőcserepek felületének ellenálló képessége az autófényezéssel is felveszi a versenyt!

A CREATON engóbozott kerámia tetőcserepek kiállták ugyanis egy nagy nemzetközi autóipari konszernnél alkalmazott, az autók fényezésének tartósságát vizsgáló tesztet.

Talán mondanunk sem kell: a tetőcserepek felületén egyetlen karcolás, hajszálrepedés vagy színbeli eltérés sem mutatkozott az autók fényezésének ellenőrzésére szolgáló teszt végére.

Miért is a kerámia cserepek színe a legtartósabb?

Ha a CREATON cserepei között válogatunk, különböző felületű (natúr, engóbozott és üvegmázas) és különböző felületi struktúrájú (sima, kefézett, bordázott vagy kézi bordázott) cserepek közül választhatunk, akár száz színből. A CREATON kerámia tetőcserepek, így a Lentiben gyártott hagyományos méretű és formavilágú sajtolt vagy préselt, illetve a modern, mega méretű cserepek színvilága nem a felületükre kerülő festéknek köszönhető. A kerámia tetőcserepek tartós színe alapanyagától, az agyag minőségétől, színétől, illetve az alapanyaghoz kevert természetes anyagokkal az égetés során kialakított kémiai kötéseitől függ, továbbá a felületbe égő, annak részévé váló engób, azaz földfesték anyagától és színétől. Az üvegmázas cserepek színéről és tartósságáról egy a gyártási eljárás során képződő, porcelánhoz hasonlatos felület gondoskodik.

Mi a különbség a természetes felület és felületkezelés között?

Az utólagos felületkezeléssel, festéssel ellátott anyagok - legyenek azok tetőfedő anyagok, vagy más funkciójúak – nincsenek hosszútávon védve a környezet károsító hatásaitól, ugyanis a műanyag ill. műgyanta festékek szén alapú kémiai kötései kevésbé ellenállóak a környezeti hatásokkal szemben.

A CREATON termékeinek felületébe égő engób nem utólagos felületkezelés eredménye, hanem a cserép részévé válva védi azt, teszi tartóssá, ellenállóvá és marandóan széppé. Ennek kémiai magyarázata, hogy az engób és az agyag alapanyaga a hematit, amelynek előnye, hogy normál környezeti hatásokkal szemben ellenálló, s az égetési folyamat következményeként páncélként óvja a felületet.

Nem véletlen tehát, hogy a CREATON írásban, garancialevél formájában 50 év garanciát vállal kerámia tetőcserepeire, hiszen tartósságuk, mohásodással és fakulással szembeni ellenálló képességük bizonyított, élettartamuk pedig akár 100 év is lehet.

A tartós felületű kerámia tetőcserép 3 fontos jellemzője - a teljesség igénye nélkül:

  • az extrém hatásoknak is ellenáll, ezt a kerámia- és az autóiparban használatos tesztek bizonyítják
  • színeiről döntően a kerámia alapanyag színe és összetétele gondoskodik, ezek adják a kerámia tetőcserép természetes és verhetetlenül sokszínű árnyalatát,
  • a felület tartósságát az engób fokozza, amely a kerámia tetőcserepek esetén azok részévé válik, vagy pedig a porcelánszerű üvegmáz gondoskodik szemet a szemet gyönyörködtető színekről.

www.creaton.hu