Tavaszi megújulás az otthonunkban - laminált padló segítségével

Ha már kényszerűségből otthon kell tartózkodnunk, érdemes hasznosan tölteni ezt az időt. Gondolt már rá, milyen nagy változást eredményezhet egy gyönyörű új padló a hálószobában?

A meleg burkolatok nemcsak kellemesek a talpnak, de dekorelemként is gondolhatunk rájuk. Kiemeli a fal színét, harmonikussá, otthonossá változtatja a szobát, egységessé, meleggé varázsolja a helyiség hangulatát.

A laminált padlók színvilága, jellege nagyon szerteágazó és az a legjobb benne, hogy egy kis ügyességgel akár szakember segítsége nélkül is újra gondolhatjuk vele a felújítandó helyiséget. A klikkes rendszernek köszönhetően viszonylag egyszerű a fektetés.

Széles választékból gazdálkodhatunk. Először is a vastagságot említjük, mely szerint van vékonyabb: 7 mm; közepes: 8 mm, 10 mm és vastag, azaz 12 mm vastag laminált padló is. A magas minőségre vágyók is megtalálják amire számítottak, de azok is, akiknek kevesebb anyagi forrás áll rendelkezésre, de ugyancsak kiváló terméket szeretnének.

A vízálló laminált padlókból is egyre nagyobb választék van, abból is nyugodtan szemezgethetünk.

Érdemes végig gondolni, hogy mire van igényünk. V-fugás laminált padlót szeretnénk, esetleg fózolás menteset, szélesebb paneleket választanánk első körben, vagy inkább a vastagság lenne döntő szempont? Ezek mind ízlés kérdése. A fózolás csak optikai eleme a padlónak, nem befolyásolja a minőségét, az árát viszont megemelheti. Ugyanakkor jobban hajaz a régi hajópadlókhoz.

Fontos előre tudnunk, hogy milyen helyiségbe szánjuk a laminált padlót. Egy olyan helyiségbe, amit gyakran igénybe veszünk, oda magasabb kopásállóságú lamináltat válasszunk (pl. nappali: 33-as, AC5), a konyhába, érdemes inkább vízálló lamináltat választani. A kereskedelemben kapható laminált padlók a 31-es, AC3-as kopásállóságtól a 32-es, AC4-en keresztül, a 33-as AC5-ös kategóriáig terjednek. A 31-es, AC3-as lakossági viszonylatban elfogadható minőséget jelent például egy hálószobába. A kopásállósági számokat szigorú szabványok szabályozzák. Minél tovább bírja sérülés nélkül a felület, egyre fokozódó nyomás alatt, annál magasabb kopásállósági osztályt ér el a padló.

A burkolni kívánt helyiséget fel kell mérni és a megállapított m2-re rá kell számolni még 10-15%-ot a leeső darabok miatt. Burkolás előtt kb. 48 órán át hagyjuk a lapokat akklimatizálódnia abban a helyiségben, ahova fektetni fogjuk.

Ha nekivág az otthona újra-laminálásához, de még egyáltalán nincs ebben gyakorlata, előtte feltétlenül tájékozódjon az interneten és kérjen tanácsot a forgalmazó cégtől is. Nézzen meg laminált fektetési videókat és ha megteheti kérje szakember telefonos segítségét.

Jó munkát kívánunk!