Teljes Hőszigetelő Rendszer (THR)

Mitől „Rendszer” a rendszer?
Hőszigetelő rendszerről, akkor beszélünk, ha a homlokzati hőszigetelés összes eleme, alkotója egy gyártótól származik, hiszen a forgalmazók csak így vállalnak garanciát a különböző elemek megfelelő együttműködésére. A Masterplast Hungária Kft. a Thermomaster márkanevű komplett és teljes homlokzati hőszigetelő rendszereket gyártja és forgalmazza, melyekre 10 éves rendszergaranciát vállal.

Hogy kezdjünk hozzá?
A beépítés sorrendjében haladva, a Thermomaster lábazati indítóprofilok felhelyezését követően a „hagyományos” fehér Hungarocell mellett a 15-20%-al jobb hőszigetelő képességű, grafit adalékos Isomaster EPS H-80 G hőszigetelő lapokkal is szigetelhetjük házunkat. A Thermomaster Fix és a grafitos lapoknál szükséges Thermomaster Fix Premium polisztirol ragasztók felhasználásával, perem-pont módszer szerint kell a hőszigetelő lapokat a megfelelően előkészített (portalanított, ill. felújítás esetén a laza és szennyezett részektől mentes és alapozott) homlokzati falakra ragasztani. Ez azért is fontos, mert a hőszigetelés és fal között, ahová később a dűbel kerül, ott tömör kitöltő anyagnak kell lennie (ez lehet Thermomaster Fix, Fix Premium ragasztó, vagy az utóduzzadás mentes Thermomaster PUR egyaránt).

Miért fontos a dűbelezés?
Mint minden anyagnak, a polisztirol hőszigetelésnek is van hőtágulása, ezért annak érdekében, hogy ne tudjon mozogni, a ragasztás mellett a mechanikus rögzítés is szükséges. Ezt a célt szolgálja a tárcsás dűbel, amire egy felújítás során különösen fontos szerep hárul, hiszen a szél szívó hatása ellen csak a dűbel ad méretezett védelmet, tehát tervezéskor csak ezt lehet figyelembe venni a rendszer rögzítésénél. A hőszigetelő lapok mögötti ragasztó kötése után (minimum két nap, PUR esetén 2-3 óra) lehet a dűbelezést elvégezni, melyre a Thermomaster D-Plus (műanyag szeges) és a Thermomaster DH (acél szeges) dűbeleket javasoljuk. Üreges téglák esetében kizárólag ütőimpulzus nélküli fúrással szabad telepíteni az erre a célra alkalmas fúrószár alkalmazásával. A telepítéskor a dűbeleknek a szigetelés síkjában kell lenniük, de legfeljebb 1-1,5 mm-el mélyebben. Mélyebb telepítés esetén, illetve a lapillesztési hézagok kitöltésére nem szabad a hagyományos EPS ragasztókat alkalmazni, mivel hőhidasságot és foltszerű elváltozásokat okozhat, ami főleg az őszi és tavaszi párás időszakokban válik láthatóvá. A helyes, hőhídmentes megoldás, hogy ezekre a helyekre Thermomaster PUR duzzadásmentes ragasztóhabot használunk.

Következő lépés(ek)?
A hőszigetelő lapokat síkra kell csiszolni, hogy ne legyenek felületi egyenetlenségek, ezt követően lehet a hálós élvédőket és egyéb profilokat elhelyezni, ill. a nyílások sarkainál diagonális, kb. 45°-ban elfordított üvegszövetháló (20x33 cm) darabokat kell beépíteni (a diagonálisan elhelyezett üvegszövetháló meggátolja, hogy a nyílások sarkainál ferde repedések keletkezzenek).
A hőszigetelt felületek glettelésére a ragasztáshoz is használt polisztirol ragasztó és ágyazó anyagokat lehet alkalmazni, amit 10 mm-es fogazott glettvassal kell a hőszigetelő lapok felületére felhúzni.
A glettvassal elhúzott, kb. 3 mm-es glettrétegbe kell a ST Line 145 g üvegszövet hálót beleágyazni úgy, hogy a háló a ragasztóréteg közepére essen, majd a felületet lesimítani. A kb. 3 mm-es glettréteg szilárdulását követően (időjárástól függően, de min. 3 nap) Thermomaster Univerzális vakolat alapozóval alapozzuk, majd a magas minőségű Thermomaster Akril vagy Szilikon vakolatokkal vakolhatjuk le a felületeket. A Nemzeti Műszaki Értékeléssel (NMÉ) rendelkező Thermomaster homlokzati hőszigetelő rendszerekkel jelentősen csökkenthető az épületek fűtési és hűtési energiája, ez által az energetikai besorolása is javul, így értékesebb is lesz épületünk.