Térkőszegélyezés egyszerűen, gazdaságosan, környezetbarát módon

A térkövek tartós megtámasztására szolgáló szegélyezés szükségessége ma már mindenki számára egyértelmű. Az erre a célra hagyományosan használt beton kerti szegély kialakítása rendkívül időigényes, hiszen a burkolat lerakását megelőzően, betonágyba fektetve kell azt beépíteni, a térkövezést pedig csak ennek szilárdulása után lehet megkezdeni. Azonban létezik ma már egy innovatív, egyszerű és hatékony szegélyezési eljárás.



A Barabás Gyorsszegély egy forradalmian új műszaki megoldás, mellyel a térburkolat széle valójában a térburkolat alatt, a szegélytől nagyjából 70 cm-rel beljebb, horgonyszerűen kerül rögzítésre. Megjelenése diszkrét, gyorsan beépíthető, ugyanakkor nagy terhelhetőség jellemzi. Jelentősen megkönnyíti a térburkoló szakemberek munkáját, hiszen használatával 20-25%-kal csökkenthető a kivitelezési idő és a térkövek vágási szükséglete is minimalizálható. Egyenes és íves kivitelben készül, így szinte minden térkövezési feladathoz választható a kerti szegély gazdaságos alternatívájaként.

Milyen érvek szólnak a Barabás Gyorsszegély mellett?

Nem ég ki a fű a szegély mellett
A beton kerti szegéllyel ellentétben a műanyag szegély nem szívja el a nedvességet a fű és a növények gyökerétől.

Csökkenti a térkő mészkivirágzásának kockázatát
A beton kerti szegély egyik nagy hátránya, hogy a térkő alá beszivárgó vizet oldalirányban nem engedi elfolyni. Amennyiben a víz az alaprétegen keresztül sem tud elszivárogni, nem marad más lehetősége, mint a térkő felületéről elpárologni. Azonban az elpárolgó vízből minden oldott anyag, amit tartalmazott, lerakódik a térkő felületén.
A Barabás Gyorsszegélynél ez a probléma fel sem merülhet, hiszen a víz a szegély alatt és felett is szabadon távozhat.

Csökkenti a térkő megsüllyedésének kockázatát
A térkő alatt felgyülemlett víz következtében nyomás hatására az ágyazat elveszíti az alátámasztó képességét és már egészen kicsi terheléstől is megsüllyed. Ez a kellemetlen jelenség elkerülhető, ha nem engedjük, hogy a térkő alatt megálljon a víz.
Erre pedig nincs kézenfekvőbb megoldás, mint a Barabás Gyorsszegély.

Sokkal szebb, egyenletesebb íveket lehet vele kialakítani
Íves, kanyargó járdaszegélyeket egy méteres, egyenes kerti szegély elemekből csak igen komoly kompromisszumok mellett lehet kialakítani, hiszen ilyenkor nem ívet, hanem a vágásokat követően csak sokszöget kapunk.
A Barabás Gyorsszegély segítségével azonban bármilyen pozitív és negatív ív kialakítása szinte gyerekjáték – a legkisebb megalkuvás nélkül.

Nem áll meg a térkő felületén a víz
Mindenki látott már olyan térkövezett felületet, ahol a beton kerti szegély egy kicsivel magasabb volt, mint a burkolat. Már egy közepes eső is elég ahhoz, hogy ilyenkor a szegély mellett megálljon a víz. Az pedig szinte természetes, hogy amikor kiszállunk az autóból, akkor éppen belelépünk az így keletkező pocsolya közepébe.
Nos ez az a helyzet, ami soha nem fordulhat elő a Barabás Gyorsszegéllyel, hiszen az engedi elfolyni a csapadékvizet.

Egyszerűen felszedhető és újrarakható
Nem túl gyakori probléma, de időnként előfordul, hogy az eredetileg burkolni tervezett felületről kiderül, hogy egy kicsivel szélesebbnek, hosszabbnak, más ívben beépítettek kellett volna lennie. Beton szegély esetén az utólagos változtatás igen komplikált és költséges.
A Barabás Gyorsszegély használatával viszont egyszerűen módosítható a burkolandó felület helye, formája, mérete, ráadásul alacsony költséggel, mert minden beépített anyag ismét felhasználható – akár többször is.

Diszkrét, ugyanakkor rendkívül tartós
Sok tulajdonos számára fontos, hogy a térkő mellett a kerti szegély ne legyen látható.
Erre jelenleg csak a Barabás Gyorsszegély alkalmas úgy, hogy közben a térkő tartós megtámasztását is képes biztosítani.

A Barabás Gyorsszegélyt keresse a Stavmat áruházakban és webshopban.

2023.07.28.