Térkőtisztítás

A burkolóanyagok helyes tisztítása a legfontosabb feltétele annak, hogy a térkövekből és lapokból lerakott felületek tartósan szépek és funkcionálisak maradjanak. Ebben az összefüggésben meg kell különböztetni az egyszerű és az intenzív tisztítást.

Az egyszerű tisztítás során rendszeresen eltávolítjuk a szennyeződéseket a kövek felületéről. Ezzel csökkentjük az algák és mohák képződését, a növényi anyagok okozta foltok képződését, valamint megvédjük a bevont felületeket a rajtuk lévő kövek okozta karcolásoktól. Bevált módszerek a seprűvel való söprés és a kézikefével való tisztítás. Az alaptisztítást ilyenkor száraz állapotban végezzük. Az eredmény fokozása érdekében a száraz tisztítás után vizes takarítás is végezhető. Ennek során csapvízzel megnedvesítjük, majd söprűvel megtisztítjuk a köveket.

Az intenzív tisztítás időpontja egyéni preferenciánktól és a szennyeződés mértékétől függ. A természetes patinát szeretjük, mely idővel képződik a térköveken és lapokon, vagy azt akarjuk, hogy ugyanolyan újnak tűnjenek, mint az első napon? Ezek az igények határozzák meg az intenzív tisztítás intenzitását és gyakoriságát. Számos, az eltávolítandó szennyeződésnek és a kezelendő anyagnak megfelelően összeállított tisztítószer áll rendelkezésre. A lehető legnagyobb körültekintéssel válasszunk ezen termékek közül. Pontosan meg kell határozni, milyen fajta szennyeződést kívánunk kezelni. A tisztítószerek lehetnek sav-, lúg- és oldószertartalmú tisztítószerek. Mindegyik terméknek megvan az a területe, melyen hatékony, a savas alkotórészek például jól alkalmazhatók cementfátyol vagy kicsapódások esetében, de alig segítenek az olajos szennyeződések eltávolításában.
Ezen kívül biztosítani kell, hogy a tisztítószer összeegyeztethető legyen a kezelendő anyaggal. Beton esetében fennáll a veszélye annak, hogy savtartalmú tisztítószerek megtámadják a felületét. Praktikus minden esetben próbatisztítást végezni egy kevésbé szem előtt lévő területen, e mellett feltétlenül kövessük a gyártó útmutatását, szükség esetén forduljunk a kertépítőnkhöz.