Tetőterek és padlásfödémek hőszigetelése a mai elvárások szerint

Tetőterek hőszigetelése

A 2010/31/(V. 19.) EU Irányelv szerint új épületek esetén közel nulla energiaigényű épületet kell építeni. A használatbavételi engedély feltételei 2024. június 30-tól szigorodnak, ettől az időponttól a lakhatási engedélyhez az új épületeknek és a jelentős bővítéseknek, jelentős felújításoknak a BB energetikai besorolás követelményeknek kell megfelelni, azaz legalább „közel nulla energiaigényű”-nek kell lenniük. Az ISOVER ajánlása ezért a tetőtéri határoló szerkezetek hőátbocsátási tényezőjére U ≤ 0,15 W/m²K, mely megfelel a közel nulla energiaigényű épületekkel szemben támasztott követelményeknek.

Újonnan épülő tetőtér-beépítések

§  A 10/15 szarufák között a 15 cm ISOVER Unirol Plus (lD = 0,036 W/mK) üveggyapot filc, alatta pedig második kiegészítő hőszigetelésként elhelyezett ugyancsak 15 cm ISOVER Unirol Plus üveggyapot filc beépítésével készülő tetőszerkezet elégíti ki az U hőátbocsátási tényező követelményértékét.
A szarufa külső síkjára alátétfóliaként a páraáteresztő ISOVER Tetőfólia 115 fóliát, az üveggyapot hőszigetelések alá pedig a télen párazáró, légzáró, nyáron páraáteresztő Vario® KM Duplex UV klímafóliát kell elhelyezni. A belső oldalon alkalmazott Vario® KM Duplex UV klímafólia feladata az, hogy meggátolja a belső pára nagymértékű bejutását a tetőszerkezetbe, a szerkezetben lévő nedvességet pedig kiszárítsa, ezáltal megakadályozza a penészképződést. A belső oldali párazáró fóliának légzárónak kell lenni, csak a megfelelően kivitelezett, légtömör rendszer ad védelmet a páralecsapódással szemben. A biztonságos tetőtér kialakításához hozzátartozik a megfelelő tűzvédelem is. Az alábbi rétegrendben ISOVER hőszigetelés és páravédelem kiegészül a RIGIPS profilokkal és a két réteg tűzgátló gipszkartonnal, az így kialakított rétegrend EI 60 perc tűzállósági határértékkel rendelkezik. 

Az ajánlott rétegrend:

1.1.2 Rigips RF 15 tűzgátló gipszkarton – 2 réteg
2.3 R-CD 27/60 Rigiprofil
3.2 Ásványgyapot szigetelés:
     15 cm Isover Uniroll Plus a szarufák között
     15 cm Isover Uniroll Plus a szarufák alatt

5.2 Vario hézagoló gipsz
5.5 Papír erősítésű szalag
7.6 CD távtartó 320 mm
8.5 Isover Vario® KM Duplex UV párazáró fólia 

Padlásfödémek

Egy épület energiafelhasználásának csökkentése a legegyszerűbben és legolcsóbban a padlásfödém hőszigetelésével érhető el. A hőszigetelés révén az épület hőveszteségének mintegy 30%-a takarítható meg családi házak esetén.

Nemjárható padlásfödémek

A nemjárható hőszigetelés kivitelezése során üveggyapot filcet kell teríteni a padlásfödémre.
A hőszigetelés felső síkjára itt is a póruszáró ISOVER tetőfólia kerül. Az ISOVER tetőfólia helyett párazáró jellegű polietilén- vagy alufólia alkalmazása tilos! A felső oldali párazáró jellegű fólia ugyanis bezárja az üveggyapot hőszigetelésbe a lakótérből felfelé áramló párát, ami páralecsapódással és az üveggyapot hőszigetelés vizesedésével jár.
Fa, vagy vasbeton födémszerkezet esetén a hőszigetelés alatt a Vario® KM Duplex UV fólia alkalmazása szükségtelen, hiszen magának a födémnek a párafékező tulajdonsága elegendő.

Járható padlásfödémek

Járható padlásfödém (borított- és csapos gerendafödémek), valamint a szilikátbázisú födémek hőszigetelésére – a legegyszerűbb módon – két rétegben, egymásra merőleges párnafák közé helyezett üveggyapot filc a legalkalmasabb.
A párnafákra épített ritkított deszkázat a járófelület. A ritkított deszkázat biztosítja a hőszigetelés áthűlésének védelmét, így az ISOVER tetőfólia elhelyezésére nincs szükség. A ritkított deszkázat helyett magas páradiffúziós ellenállású, magas műgyanta kötőanyagú vagy ragasztó tartalmú építőlemezt alkalmazni tilos!
A párnafák alá helyezett lépéshang-szigetelő TDPT üveggyapot lemezzel a lépéshangszigetelési követelmény is teljesíthető. A hőszigetelés alá párazáró réteg beépítése szükségtelen.
Az U = 0,15 W/m2K hőátbocsátási tényező eléréséhez szükséges hőszigetelési vastagságok:

A padlásfödém

ISOVER üveggyapot filc hőszigetelés vastagságok (cm)

Domo Plus

l = 0,038 W/mK

Unirol Plus

l = 0,036 W/mK

Nemjárható*

vasbeton

borított gerenda

csapos gerenda

2 x 12

10 + 12

2 x 10

10 + 12

2 x 10

12 +   5

Járható**

vasbeton

borított gerenda

csapos gerenda

10 + 18

10 + 16

10 + 12

10 + 15

2 x 12

2 x 10

* A hőszigetelésre a póruszáró Isover Tetőfólia 115 páraáteresztő fóliát kell teríteni.
** A párnafák közötti hőszigetelésen a párnafákra rögzített ritkított deszkázat a járófelület. OSB lemez alkalmazása tilos!

Az Isover termékek után érdeklődjön a STAVMAT építőanyag kereskedésekben!
2022.10.01.