Tetőterek hőszigetelése ISOVER ásványgyapottal

A következő évtizedek és századunk hőszigetelését az éghajlatváltozás, a klímaváltozás fogja meghatározni. A melegedés-növekedés és a csapadékváltozás miatt a következő évtizedekben más lesz a tetőszerkezetek igénybevétele:

  • A jelentős nyári felmelegedés miatt végre intenzíven foglalkozni kell a hőcsillapítás javításával. Ez azt jelenti, hogy fokozottan előtérbe kerül az átszellőztetett tetőszerkezet, és az átszellőztethető szilikátszálas anyagok (például az üveggyapot hőszigetelések) alkalmazása.
  • A környezetvédelem fokozódása miatt cél lesz az egyre kevesebb faanyag, faszerkezet alkalmazása, beépítése. Ez csak akkor biztosítható, ha egyre jobb hőszigetelő képességű, alacsonyabb λ értékű üveggyapot hőszigetelések kerülnek beépítésre. A hőszigetelés vastagságának csökkenésével ugyanis vékonyabb és kevesebb faszerkezet alkalmazására van szükség.

Az ISOVER már olyan üveggyapot termékeket ajánl az átszellőztetett tetőszerkezetek hőszigetelésére, amelyeknek a λD értékei jelentős mértékben alacsonyabbak, mint az olcsó – λD = 0,040 W/mK értéknél magasabb –, ezért rosszabb hőszigetelő képességű szilikátszálas hőszigetelő anyagok hővezetési tényezői.

Amikor tetőterek beépítését tervezzük, rendszerben kell gondolkodnunk! A beépített tetőtéri szerkezetnek több elvárásnak is meg kell felelni, ezek:

  • Hőszigetelés
  • Hőcsillapítás
  • Páravédelem
  • Tűzvédelem

A Saint-Gobain ISOVER és a Rigips olyan komplett rendszert kínál, amely eleget tesz mind a négy kritériumnak.

A javasolt tetőszerkezeti rétegrend:

  • cserépfedés,
  • cserépléc,
  • 5/5 ellenléc, közte átszellőző légréteg,
  • Isover páraáteresztő tetőfólia fólia,
  • 10/15 szarufák között 15 cm Uniroll Plus üveggyapot hőszigetelés,
  • vízszintes fém- vagy faváz között 15 cm Uniroll Plus üveggyapot hőszigetelés,
  • Vario KM Duplex párazáró, légzáró fólia a légtömörséget biztosító ragasztókkal
  • 2x15 mm Rigips RF tűzgátló gipszkarton burkolat (EI 60 perc tűzállóság).


A szarufák, illetve fogófák alatt a jobb hőszigetelő képességű Super Profi üveggyapot hőszigetelésből kisebb vastagságút kell beépíteni a vízszintes fémváz vagy faváz közé, mint az Uniroll Plus üveggyapot hőszigetelésből.

Mivel a tetőtér hő- és páratechnikai szempontból különösen érzékeny része az épületnek, a beépítést alaposan meg kell tervezzük.
Miért fontos a páravédelem?
Télen, a fűtött térben magasabb páratartalom és páranyomás alakul ki, mint a külső hideg térben, ezért a pára a tetőszerkezet rétegein keresztül igyekszik távozni, ezzel károsítva a tetőszerkezet anyagait. Ezt úgy tudjuk elkerülni, ha megakadályozzuk, hogy a pára bejusson a szerkezetbe. Ha erről gondoskodunk, akkor minden évszakban szárazak maradnak a tetőtéri felületek, és nem alakul ki rajtuk nedvesedés vagy páralecsapódás. Ezt könnyen elérhetjük, ha párazáró réteget helyezünk el a szigetelés belső oldalán.
A párazáró fólia másik fontos szerepe a légzárás, mert a tömítetlen fóliarétegen keresztül bejut a pára a hőszigetelő anyagba, valamint a „szivárgó” szerkezeten keresztül rengeteg energia távozik.
Az ISOVER Vario® KM DUPLEX UV belső oldali párazáró-légzáró fóliája kitűnő választás. Működése leginkább az emberi bőrhöz hasonlítható: Ha a külső és a belső térben egyaránt magas a páratartalom (pl. nyáron, vagy télen a meleg napsütéses időszakokban), a Vario® fólia diffúziós ellenállása lecsökken, és beindul a “szárító hatás” az épület belseje felé. Ha a külső térben alacsonyabb a páratartalom, mint a belső térben, a fólia molekuláris szerkezete megváltozik, a diffúziós ellenállása megnő, és nem engedi a párát a belső térből a szerkezetbe jutni. A Vario® nemcsak télen vagy nyáron, de egész évben gondoskodik a tetőszerkezet páravédelméről és a tetőtérben lakók komfortérzetéről.

Az Isover termékek után érdeklődjön a STAVMAT kereskedésekben!