Variációk fűtésre a fenntarthatóság jegyében

2022 júniusától, többszöri elhalasztása után életbe lévő új, az épületek közel nulla energiafelhasználására vonatkozó szabályozás része, hogy a fogyasztást 25%-ban megújuló forrásokból kell fedezni. Meglepő, de ez a kérdés egyszerűen egy kéménnyel és kandallóval megoldható.

A napelemek, hőszivattyús technológiák használata például kézenfekvő és ideális megoldás lehet a feladatra. Arra viszont kevesen gondolnak, hogy a már megszokott, hagyományosnak mondott tüzelési eljárások között is akad olyan, amit a szabályozás is elfogad a megújuló energiaforrás kategóriában – persze megfelelő minőségben történő kialakítás esetén. Ez pedig nem más, mint a fafűtés. Ez pedig elhozhatja a kandallók és egyéb fatüzeléses eszközök reneszánszát, amihez már csak egy jól megválasztott, biztonságos kéményre lesz szükség. A régi-új, de mindenesetre alternatív fűtési megoldások kifejezetten környezet- és pénztárcakímélők lehetnek.

„Zöld” kandalló? Lássuk, hogyan!

Lássuk, hogyan lehet „zöld” energiaforrás a fa, anélkül, hogy olyan bonyolultnak tűnő műszaki fogalmakon kelljen átrágni magunkat, mint például a primer energia átalakítási tényező, a teljesítménytényező, vagy éppen az összesített energetikai jellemző. Ezeket a számításokat jól képzett szakemberek természetesen kiszámolják helyettünk, nekünk csak az általuk javasolt műszaki megoldásokból kell kiválasztani a leginkább testhezálló technológiát. Tehát az ok, ami miatt a napelemes technológiát, a pellet tüzelésű kazánt és a kandallót egy lapon kell említenünk, ezeknek a tényezőknek az értékeiben található, melyek végső soron kiegyenlítik a végeredményt.

A 25% megújuló energiaszint teljesítése környezetünk védelméről szól, és nem a különböző energiahordozók és hőtermelők közötti versenyről. Fontos, hogy mindenki megtalálja a számára leginkább megfelelő és hosszú távon is fenntartható megoldást. Például akár egy zárt égésterű légfűtéses kandalló és egy huzathatásra méretezett, az égési levegőt is biztosító kémény kombinációja, (ami egy teljes függetlenséget, valódi biztonsági tartalékot nyújtó fűtési mód) vagy akár egy az új szabályozási környezetben is sokoldalúan kihasználható pellet tüzelésű készülék, egyaránt kézenfekvő megoldás lehet a klasszikus fűtési módokat kedvelőknek.

Azoknak, akik a hagyományos technológiák mellett szeretnének maradni, vagy csak a meglévő fűtéstechnika kiegészítésére lenne szükségünk, egy pellet kazán, vagy egy hangulatos kandalló – egy minőségi, jól szigetelt kéménnyel kiegészítve – a legjobb választás.

Hogyan válasszuk ki a tökéletes kéményt? Ehhez figyelembe kell venni pl. a tüzelőanyagot, a tüzelőberendezést és a beépítési környezet sajátosságait is.

Egy gondosan megtervezett kémény pedig igazán biztonságos és hatékony feltételeket teremt ahhoz, hogy a tüzelőberendezés tökéletesen működjön. A Leier termékkínálatában hat különböző kéménytípus közül választhatunk, lefedve ezzel a felhasználói igények teljes körét, melyekről a cég szakemberi segítség képpen egy műszaki összehasonlítást is összeállítottak. Legyen szó klasszikus szilárdtüzeléses (hasábfa, szén), nagy hatásfokú szilárdtüzeléses (pellet, faelgázosítás) vagy gáztüzeléses fűtőeszközről, a Leier kémények között ott lesz a megoldás.

A Leier kéménykínálatáról bővebben: www.kemenyshop.leier.hu

A Leier kéményekről érdeklődjön a STAVMAT építőanyag kereskedésekben!

2022.04.14.